2018-10-16 18:30

Sverige U21 - Belgien-U21

Inför Sverige - Belgien: Allt ställs på sin spets

Inför Sverige - Belgien: Allt ställs på sin spets

Sista matchen i kvalspelet och en direktplats till U21-EM står på spel.

Det är mindre än ett år kvar nu och bara en match återstår i kvalspelet. Nu till sommaren går U21-EM 2019 av stapeln i Italien/San Marino och vi vill gärna se vårt kära U21-lag på plats. Antingen kommer Roland Nilssons manskap få ta den långa eller korta vägen till sommarens mästerskap. Det handlar om en direktplats eller förhoppningsvis ett playoff-spel beroende på resultatet mot morgondagens motståndare, Belgien. 

Belgien toppar gruppen efter att Sverige gick på en onödig mina mot Turkiet i Helsingborg i september. En match som vi borde vunnit men där U21-landslaget inte gick att känna igen och föll med 0-1. Nog för att Sverige är ett lag men visst saknades Carlos Strandbergs målnäsa längst fram. Alexander Isak och de övriga som fick spela tog inte chansen i MFF-anfallarens frånvaro. 

Tyvärr saknas Strandberg även i denna samling men Sverige har allt i egna händer och får chansen att avgöra på hemmaplan i Kalmar. Något som Roland Nilsson säger så här om: 

- Det är spänt som det ska vara. Nu sitter vi med en hemmamatch och kan avgöra själva. Hade vi sagt det här innan kvalet började så hade vi tagit det direkt.

Vid vinst så går Sverige till slutspel som gruppetta, oavgjort eller förlust och man har chansen till playoff-spel om man blir en av de bästa grupptvåorna. Just nu har Sverige 20 poäng och har goda förutsättningar till vidare spel oavsett resultat under tisdagskvällen. Men det vore önskvärt om man kunde undvika ett ödesdigert och nervöst playoff senare i höst.

Sverige spelade oavgjort mot Belgien (1-1) sist det begav sig men kommer få tuffast tänkbara motstånd. Belgien har inte förlorat under hela kvalresan och ser väldigt starka ut. Sju vinster och två oavgjorda på nio matcher är ett imponerande facit och man kommer inte bjuda på någonting i Kalmar. Belgien behöver inte vinna för att ta direktplatsen vilket gör att pressen vilar på de svenska spelarnas axlar. Ett oavgjort resultat, och en kompakt defensiv, kan vi anta att belgarna har som utgångsstrategi. 



Så här resonerar Nilsson om tisdagskvällens avgörande match:

- Vi har allt i egna händer, det betyder att vi måste vinna och det har vi med oss i matchen. Vi måste inte forcera i början utan det gäller att stå som vinnare vid slutsignalen. 

Vidare uttrycker förbundskaptenen sin glädje över att matchen spelas på svensk mark med allt vad det innebär:

- Det är en avgörande match. Med hjälp av supportrarna på läktarna så får vi den extra energin som kan vara värd mycket.

Sverige får klara sig utan BK Häcken-mittfältaren Daleho Irandust som lämnade återbud i lördags. Ersätter gör Herman Hallberg. I övrigt så är det samma trupp som var med sist med en total på 18 spelare istället för tidigare 20.

En trolig svensk elva kan vara följande:

Sverige 4-4-2 fr.h: Dahlberg - Wahlqvist, Dagerstål, Brorsson, J.Andersson - Levi, Ssewankambo, Rakip, Svanberg - Asoro, Nilsson 

Avspark 18:30 på Guldfågeln Arena i Kalmar. TV12 sänder matchen. 

Kanna på, Kanna på! 

*** *** **

Citat från svenskfotboll.se

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2018-10-15 14:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige U21