Krönika: Vi blev avklädda

Krönika: Vi blev avklädda

Sveriges U21-grabbar lämnar Polen på sämsta möjliga sätt.

Usch. Detta var inte bra. Sämst när det gäller och ingenting stämde i spelet. Sveriges uttåg var tungt, brutalt och ett ovärdigt slut för förbundskapten Håkan Ericson.

"Lill Åby" har gjort ett jättejobb med det unga landslaget i flera års tid. Inför den sista gruppspelsmatchen mot Slovakien sjöng den gula väggen att han skulle bjuda på en sång. Håkan tittade upp mot läktaren, tackade lite lätt med händerna och vandrade ut genom spelargången. Någon låt från östgöten blev det inte.

När sedan det svenska U21-landslaget kom ut timmen senare var stämningen på topp - som alltid när den gula väggen är utomlands. Men det gick inte många minuter innan alla tusentals på kortsidan såg vad detta skulle ta vägen.

Swooosh, som en iskall hink med vatten sköljdes vi av, spelarna repade sig aldrig utan gick med tunga huvuden resten av matchen. Slovakiens 1-0-mål var en vägvisare och de vann nästan varje duell. Kristoffer Olsson och resten av mittfältet kunde inte stå emot, vi var ett huvud för kort, en skostorlek för liten och ett vilset lag.

2-0 var välförtjänt och matchen kändes död, den slovakiska publiken eldade på sitt lag och Sverige sjönk bara längre och längre ner i planen.

Inför matchen gjorde Håkan Ericson tre förändringar i startelvan. Vi kan i efterhand säga att bytena inte gav någon vidare effekt. Franz Brorsson klickade inte alls med resten av backlinjen och general Jacob Une Larsson kom inte upp i nivå. Egzon Binaku gjorde vad han kunde och var ganska frejdig offensivt, emellanåt. Kerim Mrabti sprang, sprang och snubblade. Men det är dumt att gå in och analysera enskilda spelare. Som lag existerade vi inte denn kväll i Lublin - det stod klart efter minut ett.

Trodde inte ens grabbarna på detta själva? Det är åtminstone signalerna de elva gulklädda spelarna skickade till oss som satt på läktarplats.

Det var kul att se Niclas Eliasson sista 45 och spana in den hypeade Joel Asoro när han kom in. Men det är att greppa efter halmstrån.

Sverige blev avklädda av ett starkt och laddat Slovakien. Så mycket mer finns faktiskt inte att säga. 

Nu är det tungt. Vi får se vad kommande upplagor av U21 har att erbjuda och hur den nya förbundskaptenen Roland Nilsson formerar sitt lag.

Det blir skönt att lämna Lublin imorgon. Polen var en kul upplevelse och det har varit intressant att följa detta U21-lag på plats. Men avskedet kunde gärna ha blivit mindre smärtfritt. Ett avsked som inte var värdigt någon. Varken fansen, förbundskapten Ericson eller alla spelare.

Guldet kommer inte hem till Sergels Torg och ikväll är inte Lublin våran stad.

*** *** ***

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2017-06-22 23:15:00
Author

Fler artiklar om Sverige U21