Lagbanner
Varberg Energi Arena, 2021-04-19 19:00

Varbergs BoIS - Elfsborg
1 - 3

0 poäng med smak av mer

0 poäng med smak av mer

Elfsborgs anfallskvalitet avgjorde.

Ingen Albin Mörfelt kom till start men Victor Karlsson och Ryan Moon på plan borgade ändå  för bättre fart i Varbergs offensiv runt ”givne” Robin Simovic längst fram.

Det var dock gästerna som satte fart från start och som redan efter någon minut hade ett friläge som August Strömberg kunde avvärja. Strax därefter var det dags igen men då kunde Jon Birkfeldt rädda på mållinjen. På den efterföljande hörnan skulle dock Elfsborg kunna raka in 0-1 efter en tilltrasslad situation – en boll som BoIS-försvaret kanske borde ha kunnat få undan. Varberg tog därefter betydligt bättre tag i spelet men efter en snabb omställning kunde en frispelad Marokhy Ndione placera in bollen till 0-2. BoIS fortsatte dock försöka gå framåt och efter en fast situation hade man en boll som rensades på mållinjen.

Med 25 minuter kvar kom det patenterade Perssonska kvadrupelbytet där bl. Robin Simovic fick ge plats för Simon Karlsson Adjei. Bara två minuter senare hade Adjei presenterat sig för den åttahövdade hemmapubliken när han rakade in Adama Fofanas inspel från höger. Därefter hade BoIS en riktigt bra period i matchen när man pressade på för en kvittering. Efter en något onödig hörna av Joakim Lindner kunde dock Marokhy Ndione göra sitt andra mål för kvällen när han knoppade in Johan Larssons välavvägda hörnspark och spikade slutresultatet till 1-3. Men frågan är om inte August Strömberg ska vinna en luftduell där han ändå har fördelen av att ha händerna till hjälp?

Sammantaget gör Varbergs BoIS ändå en ganska bra match där den stora skillnaden är att Elfsborg var klart bättre på att skapa de klara målchanserna och även förvalta dessa effektivt. En titt i statistiken visar också att BoIS faktiskt var bättre i de flesta momenten och bl. a vinner bollinnehavet med 60-40. Eller har åtminstone i närheten av 60 % boll lite beroende på vilken sida man tittar på och det är ju inte dåligt mot ett lag som Elfsborg.  

På plussidan finns också att BoIS hade ett betydligt bättre anfallsspel än senast mot Mjällby och att Robin Simovic kom med bättre i spelet och skapade ett par lägen. Bl. a ett friläge i början av andra halvlek vid ställningen 0-2 som han borde ha förvaltat bättre. Ändå får han fortsatt se sig överglänsas av Division 1-förvärvet Karlsson Adjei som nu gjorde sitt sjätte (?) mål för säsongen och tillsammans med den oerhört löpvillige Adama Fofana var dagens bäste Boisare. Plus även till Tashreeq Matthews som gjorde ett piggt inhopp.

Men om Varberg ska ha en chans i år måste försvarsspelet sitta bättre speciellt mot kvalificerat motstånd som Elfsborg. Samtliga mål igår känns lite som frukten av misstag. Och visst kan statistiken ge stöd för Joakim Perssons tidigare omdöme om att Jean Carlos de Brito har ”bra kvalitet på grejerna” sett till bl. a hans passningsprocent etc. Men samtidigt känns brassen som en säkerhetsrisk med sitt stundtals nonchalanta spel och bl. a tappad markering vid 0-2 målet. Så att Hampus Zackrisson i nuläget får nöta bänk känns ganska så omotiverat. Frågan är också om BoIS som tippat bottenlag i längden har råd att spela 3-4-3 eller om 3 centrala mittfältare istället kan behövas när ytterspelarna behöver stötta trebackslinjen? 

Och att bara ha mittback Oliver Stanisic att kasta in när man jagar kvittering i åttiofjärde? Där kunde det istället varit spännande att se vad en på försäsongen hyfsat målglad Gustav Nordh kunnat uträtta. Men han fanns inte ens med i truppen.
 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2021-04-20 07:59:11
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS