Lagbanner
Håkeye mot omvärlden: "Gudis" bryter mönster
En gång cuphjälte mot självaste Parma på Gamla Ullevi!

Håkeye mot omvärlden: "Gudis" bryter mönster

Tidigare landslagsmannen Niklas Gudmundsson tar bladet från munnen om vad krävs i Halmstad framöver. Värt att kommentera tyckte redaktörn!

För första gången på länge tittade jag på Hallandspostens program Onside där tidigare HBK-spelare Niklas Gudmundsson kommenterade Magnus Haglunds avsked från Halmstad. Det var oerhört intressant att lyssna på Niklas som hade många kloka tankar och inte var rädd att framföra sina åsikter. 

Först Tobias Linderoth ut från Varberg och ganska exakt fyra veckor senare fick Magnus Haglund lämna Halmstad. Två tränare, den ene i början av sin tränarkarriär, den andre “gammal i gemet”. Men med EN sak gemensamt: båda står för vad vi idag skulle kalla en “omodern fotboll” vilket Gudmundsson ofta återkom till i Haglunds fall. Men det där med att ligga lågt, få långt mellan lagdelarna och ha en lång väg fram i offensiven känns också tydligt igen från Varbergs vårsäsong. 

“Titta på lag som GAIS och Mjällby, de har inte större resurser än HBK” säger Gudmundsson med som jag tolkar det en anspelning på Magnus Haglunds återkommande klagosång över Halmstads ekonomiska förutsättningar. Där slår han också huvudet på spiken för det som varit min egen käpphäst i flera år nu, att det går att göra underverk även med en tydlig idé, struktur och identitet. Det visade HBK redan för många år sedan och Varbergs BoIS alldeles nyligen. Därför är det precis den typen av tränare (Tom Prahl, Jocke Persson), som accepterar de givna förutsättningarna, som mindre elitklubbar behöver.

Liksom förmågan att kunna fynda spelare från lägre divisioner! Men Haglunds idé var mer att gå på det väletablerade, ofta också ålderstigna och förmodligen dyra, men utan framtida försäljningspotential. Därför kändes det också logiskt att det till exempel var Pelle Olsson och inte Haglund som hittade Naeem Mohammed i Sandviken. Gudmundsson har också en intressant poäng när han talar om att man även måste jobba med individen och inte bara kollektivet för att det är just de individuella spetsegenskaperna som kan ge avkastning i framtiden. Magnus Haglund talade ju ofta om “samhandling” som ett begrepp för att nå framgång vilket så klart låter bra för en lagidrott. Men den kollektiva tanken tillsammans med Haglunds värvningsstrategi och hur han agerade som matchcoach ger för mig också bilden av ett kortsiktigt snarare än långsiktigt fokus.  

Vad gäller Halmstads nye tränare Johan Lindholm verkar Gudmundsson också lite skeptisk. Mycket på grund av den bristande erfarenheten som jag tolkar det. En tydlig parallell för mig finns även till Varbergs akademichef Martin Skogman som ifjol fick uppdraget att rädda BoIS kvar i allsvenskan men misslyckades med uppdraget. Men då ska det också tilläggas att Lindholm har ett betydligt bättre utgångsläge än vad Skogman hade 2023. Fast likheterna med oerfarna tränare som misslyckats med att rädda lag kvar i allsvenskan stannar inte heller där. För bara i Halmstad finns ytterligare två exempel i hyfsat färskt minne: Jens Gustafsson 2011 och Igor Krulj 2017. Fast då fick så klart Gustafsson ett i princip hopplöst läge med ett HBK i spillror efter den spanska invasionen och Krulj kändes inte mogen uppgiften, tillsatt av ett HBK-styre som på den tiden saknade nödvändig  sportslig kompetens. 

Rent tabellmässigt har Johan Lindholm ett klart bättre läge än sina föregångare i exemplen ovan. Ändå blir jag inte kvitt tanken om HBK:s tränarbyte är ett allvarligt menat försök att rädda det allsvenska kontraktet eller om klubben likt Varberg i fjol redan börjat förbereda sig för superettan? För det är ju trots allt så att det vimlar av exempel på unga, oerfarna tränare som fått ta över en krisande klubb och lyckas rädda den kvar. Helt ärligt kan jag på rak arm inte komma på något namn men det finns säkert. Och även om jag skriver under på att den långsiktiga ambitionen ska sättas i främsta rummet och att Johan Lindholm säkert kan vara ett bra framtidsnamn är väl ändå själva tanken med ett tränarskifte mitt under säsong att ganska snabbt få till en effekt? På samma sätt som rutinerade Roar Hansen nu fått i Varbergs BoIS med 10 inspelade poäng på fyra matcher.  

Slutligen kan jag inte låta bli att tycka att han är rätt modig den där Niklas Gudmundsson som vågar säga “sanningar” och bryta det sedvanliga floskelmönstret. Så tydligt förknippad med Halmstad och HBK som han ändå är. För det är inte bara ovan nämnda som får sig en “släng av sleven” utan även assisterande tränaren Lasse Jacobsson och till och med tidigare förbundskapten Janne Andersson vars fotboll “Gudis” menar är passé.

Det krävs något nytt och fräscht i Halmstad framöver menar Gudmundsson - och jag kan bara hålla med.

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2024-09-08 17:54:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS