Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-05-15 17:30

IFK Göteborg - Varbergs BoIS
1 - 1

Halländsk hoppasfotboll bärgade poäng i Göteborg!
Det är gött att få göra mål!

Halländsk hoppasfotboll bärgade poäng i Göteborg!

Och Varbergs BoIS bröt måltorkan.

Inför EM-uppehållet 2021 hade Varbergs BoIS skrapat ihop 7 poäng på de inledande åtta omgångarna. Ett facit jag trodde skulle överträffas med råge i år efter segern mot Sundsvall på påskafton. En månad senare står vi där med 8 inspelade poäng efter Alexander Johanssons sköna kvittering mot IFK Göteborg på söndagen, det vill säga 1 poäng mer än i fjol efter åtta matcher spelade. 

Den stora skillnaden är ändå att vi då bara hade 2 lag under oss men i år har vi fyra. En visserligen tidig men som jag tycker ändå tydlig indikation på att bottenstriden troligen inte kommer att bli lika tuff i år och att det kommer att krävas färre poäng för att klara sig kvar. Ser man till Varbergs målskillnad i fjol (10-17) och i år (5-10) är det också ganska tydligt vad som var problemet då och vad som är problemet NU. Även om Jocke Persson verkar fortsatt komfortabel i sin analys av att över 30 omgångar så kommer det att fixa till sig och BoIS kommer att börja sätta dit chanserna. 

Idag är det dock Varberg som ska vara glada för poängen då IFK borde dödat matchen tidigare. Bland annat hade förre boisaren Gustaf Norlin två gyllene lägen i andra halvlek men Fredrik Andersson kunde avvärja vid båda tillfällena.

Men om den första halvan var ganska stendöd offensivt för BoIS så blev det bättre fart i andra då Jaheem Burke kom in till höger istället för André Boman redan i paus och när Des Kunst (!) fick göra säsongsdebut efter cirka timmen spelad. Vad som än ligger bakom situationen (om det nu finns någon) med Kunst blev det ändå tydligt för mig på den halvtimme han var inne att han har kvaliteter som BoIS nog bör ta till vara för att få det att lossna offensivt. Hans yttersida fram till Robin Tranberg (fan vad jag älskar denne kämpe) osade klass och ledde fram till hörnan som i sin tur ledde fram till det inkast som Eliton Junior kastade lååångt in i straffområdet. Till slut damp bollen ner hos en bortglömd Alexander Johansson som kunde bredsideskjuta in kvitteringen via IFK-keeperns händer och gå upp i en ohotad ledning i den interna skytteligan!

Jocke Persson myntade ett nytt begrepp när han beskrev dagens insats från sina adepter som "hoppasfotfoll" utan någon större eftertanke. Om den halländska hoppas fotbollen kommer att få samma genomslag som en gång den holländska totalfotbollen återstår väl ändå att se. Men med tanke på att Persson gärna hade avslutat matchen redan i minut 77 när matchen bröts efter att någon kastat in en smällare på planen så var han nog också ganska nöjd med dagens poäng. 

Själv såg jag en del fina offensiva intentioner i dagens andra halvlek som ger hopp inför fortsättningen. Jaheem Burke fortsätter göra avtryck med sina inhopp och jag vill se mer av Des Kunst framöver, i en position strax bakom anfallarna.   

MATCHSTATISTIK

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-05-15 21:58:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS