Lagbanner
Inför IK Sirius: "stabilitetsfällan"
"Hm, vi är stabila men.."

Inför IK Sirius: "stabilitetsfällan"

Är BoIS på väg att göra en "Halmstads BK"?

1, 5 gjorda mål per match i Allsvenskan 2020. 1,17 mål per match 2021. Och hittills i år: 0, 5 mål per match.

Där har ni Varbergs BoIS "dramatiska utveckling" gällande målproduktionen sedan man blev ett allsvenskt lag. Debutsäsongen 2020 hade vi så klart Astrit Selmani, samma man som nu springer runt och inte gör mål i Hammarby och i fjol: Ryan Moon, en jämnt fördelad produktion och mittback Oliver Stanisic. I år? Ja det känns kanske lite väl magstarkt att hoppas att den under fjolårssäsongen till Brage utlånade Alexander Johansson ska vara den som gör +10 hos Varberg? Robin Simovic har jag liksom lite gett upp hoppet om och Des Kunst har ju av någon anledning förpassats längst ner i frysboxen

Lägg därtill att Tashreeq Matthews ännu inte noterat sig i poängprotokollet och även sprungit in på det sista kontraktsåret - hur är hans motivation i år? 

Man kan så klart vända och vrida på siffror, mena att säsongen precis börjat och som Jocke Persson tala om att målskytte kan fördelas på många huvuden och fötter. Men det går ändå inte att komma från sambandet mellan en riktigt utpräglad målskytt och total målproduktion - även accentuerat av det faktum att Astrit Selmani gjorde dubbelt så många mål 2020 som Ryan Moon gjorde i fjol. 

Men om offensiven inte riktigt lirar är det ju bra att defensiven sitten vilket den gjort!

Ja förutom mot Häcken då där vi åter var tillbaka i det gamla syndromet där göteborgarna alltid känns som FC Barcelona när de möter just Varberg oavsett hur de ser ut mot andra lag.

Men det kan kan också finnas en fara i att hamna i vad jag härmed kommer att benämna som "stabilitetsfällan", det vill säga att man vaggas i en falsk trygghet där man känner att "jo men försvaret sitter, vi är trygga och stabila och nu ska vi bara bygga vidare härifrån". Men istället så lossnar det aldrig och uteblivnaden (nypåfunnet ord, finns inte med i SAOL)  av trepoängare får till slut konsekvenser när man glömmer av vad fotboll faktiskt går ut på - något Halmstads BK var ett bra exempel på 2021.

Fast vi är inte där ännu. Lång i från. Men skulle Varbergs BoIS får någon slags krisstämpel på sig under året har jag svårt att tro att man skulle föräras med 25 (!) minuter i Axén och Edmans allsvenska podd Fans Corner som ett visst brukslag från Värmland gjorde nyligen 

Mot Sirius vill Jocke se sitt "gamla Varbergs BoIS" tillbaka efter debaclet på Hisingen och en helgjuten krigarinsats. Till matchen saknas dock knäskadade trion Tashreeq Matthews, Montader Madjed och Anton Liljenbäck skriver HN vilket inte är bra. Framför allt inte för offensiven men Liljenbäck är också en spelare som starkt bidragit defensivt. 

IK Sirius har läckt som ett såll på sistone och har 0-10 i målskillnad på de tre senaste matcherna. Senast mot Djurgården visade man upp ett omtalat nonchalant försvarsspel och bjöd Djurgården på ett par baljor genom att köra kvadraten-övningar i eget straffområde.

Risken är förstås att man vill rätta till detta idag och tajta till rejält defensivt och inte bjuda på några ytor. 7 inspelade poäng är en ändå en säsongsinledning fullt i paritet med Varbergs BoIS och vittnar också om att man inte är något dåligt lag eller kommer att bli någon lätt motståndare. Tittar man på hur det sett ut för BoIS i år så har vi också haft särskilt svårt för den typen av mer spelande lag dit Sirius tillsammans med Kalmar (0-3)och Häcken (1-3) kan räknas in. Men efter 0-0 hemma mot Sirius i fjol och 1-2 borta har BoIS också revansch att utkräva.    

Avspark: 17.30

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-05-08 10:02:01
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS