Lagbanner
Krönika: Joakim Persson - ett självklart namn som ny förbundskapten?
En tränare som i ett förbundskaptensperspektiv i varje fall har väldigt tunga spelarmeriter.

Krönika: Joakim Persson - ett självklart namn som ny förbundskapten?

Sverige i ett internationellt perspektiv känns lite som vad Varberg är i Allsvenskan.

I kölvattnet av tisdagens "smash and grab" kupp mot Grekland har det varit en hel del diskussioner om Sveriges svaga insats i speciellt första halvlek. Janne Andersson kritiseras för sin oförmåga att genomföra byten redan i paus när nu spelet såg ut som det gjorde. Och i podcasten Tutto Balutto gör Gusten Dahlin en intressant analys av Sveriges fixering i ett 4-4-2 system som i princip aldrig fungerade i någon del av planen. En under sina fem år mestadels hyllad Janne Andersson känns allt mer fastnaglad i sin "old school filosofi" inspirerad av Lars Lagerbäck och präglad av kontinuitet och riskminimerande. 

Men vi som brukar följa Varbergs BoIS har vant oss vid en helt annan verklighet. Joakim Persson har fortsatt på fjolårets linje och är den tränare i Allsvenskan som använt flest spelare (30) i år enligt FotbollDirekts sammanställning. I andra änden återfinns halländska kollegan Halmstad som med sina 19 spelare är det lag som roterar minst i Allsvenskan och efter Djurgården också är laget som släppt in minst mål. Är HBK:s starka defensiv ett resultat av lagets kontinuitet frågar sig FD:s artikel? Nja, den eventuella slutsatsen kan ju direkt motsägas av det faktum att Varberg efter EM-slutspelet faktiskt släppt in färre mål (0,71) per match än HBK:s 0,79, en radikal förbättring mot de 2,13 insläppta per match som BoIS hade under årets åtta inledande matcher vilket också tyder på att man på ett bättre sätt fått ihop helheten efterhand.  

Joakim Perssons succé med Varberg har lett till att det då och då spekuleras om när någon av de större klubbarna kommer att värva honom. Senast var det väl Robert Laul (nu på GP) som menade att han borde vara ett ämne för IFK Göteborg. Själv är jag mer tveksam till om Persson med sin udda stil och frispråkighet verkligen är något för de större klubbarna i det svenska fotbollsetablissemanget. Och när Joakim Persson säger att han skulle vilja se "hur långt han kan utveckla den här föreningen" (Varbergs BoIS) känns det också som en genuin tanke och inte bara något man säger. Perssons storhet ligger ju också i att kunna få ut det bästa av ett på papperet begränsat material vilket heller inte känns så "storklubbsanpassat". 

Men en tanke som faktiskt kittlar lite är ju att svenska landslaget i ett internationellt perspektiv skulle kunna ses som vad Varbergs BoIS är i Allsvenskan och därmed också skulle kunna vara en optimal utmaning för Joakim Persson? Med Persson skulle man ju även få någon som faktiskt vågar och tänker annorlunda. Någon som gör förändringar i tid när spelet inte fungerar under en match och som heller inte är främmande för att byta spelsystem. Om man då applicerar detta på diskussionen om "hur Sverige ska ta nästa steg" känns ju också Persson som klippt och skuren för uppgiften. 

Fast inte kan väl en tränare som haft hand om Varberg och Ängelholm leda landslaget? Nej kanske just idag men han borde åtminstone vara ett intressant namn för framtiden. Men precis som SvFF inte lyckats (velat?) ta till sig Jonas Therns uppenbara kompetens och mod att göra saker annorlunda lär man nog även missa Joakim Persson.  

Redaktör Roper2021-10-14 20:18:53

Fler artiklar om Varbergs BoIS