Lagbanner
Joakim Persson: "det finns inget som talar emot oss!"
Fylld av tillförsikt inför framtiden.

Joakim Persson: "det finns inget som talar emot oss!"

Varbergs tränare om spelartruppens utveckling, de löjligt låga lönerna, drivkrafter, transferryktena och varför BoIS spelar allsvenskt även 2022.

Hej Joakim, hoppas allt är bra med dig! Har du tid att svara på några frågor?
-här är fullt ös men vi kör på direkt!
 
Stojan Lukic är tillbaka och har spelat samtliga matcher sedan omstarten. Ifjol roterade ni ganska mycket mellan två målvakter - vad är skillnaden i år?
-Vi ansåg att vi behövde erfarenhet där bak för att styra upp backlinjen och tuffa till oss i boxen. Lukic har rutinen och är verbalt en mästare på just detta - han har därför fått förtroendet att göra just detta.

Överlag har försvarsspelet sett  betydligt stabilare senaste 5 matcherna jämfört med i våras - vad skulle du säga är orsaken?
-De senaste fem matchernas förbättring är väl en mix av Lukic, träning och normalt spelschema. 

Ifjol och även i våras har du bytt manskap ganska mycket mellan matcherna medan startelvan känts mer cementerad på senare tid - vad har hänt?
-De senaste två matcherna har vi använt oss av samma startelva men det är nog mer än tillfällighet då vi haft en väldigt stark bänk trots avstängningar och en längre tids skada på vår kapten Birkfelt. 

Robin Simovic var väl tänkt som årets frälsare men har inte ens varit med i truppen de 2 senaste omgångarna - vad är status där?
-Robin är i full träning och frisk. Jag har dock valt andra spelare som jag anser är i bättre form just nu. 

Vilken spelartyp skulle du säg att ni framför allt saknar i årets spelartrupp?
-Det är väl som med alla lag att man vill ha någon som bankar in femton mål. Däremot har vi varit väldigt bra på kliva fram från många positioner och det är ju en styrka att inte behöva just den spelaren. 

Vem tycker du har gjort störst framsteg spelmässigt i år? 
-Tre spelare har varit på en annan nivå: Albert Ejupi, Tashreeq Mattews och Jean Carlos de Brito. Ejupi har tagit dom sista procenten och tar ett defensivt ansvar som inte fanns innan och lira boll har han alltid kunnat. De Brito är i mina ögon seriens outstanding bästa i sin position och alldeles för bra för Allsvenskan. "Tassie" har höjt sin lägsta nivå enormt och tagit sista klivet, spetsen leder till poäng. Han är en av seriens mest spännande spelare och har ett internationellt driv i steget och jag skulle bli överraskad om han inte spelar i Holland efter året.

BoIS är ju omtalade för att ha den kanske minsta budgeten för spelarlöner av alla i Allsvenskan. Samtidigt har ni troligen Allsvenskans största trupp, hur går den ekvationen ihop?
-Ekvationen stor trupp kan man ha om man har låga löner och satsar på unga spelare som kanske inte har pengar som drivkraft. Vi har haft tre startspelare i år som tjänar under fem tusen i månaden så där har du ekvationen. Vår genomsnittslön i år ligger i mitten på superettan skulle jag tro. Vi har en snittålder på tjugotre år så hungern och utveckling kommer finnas där ett par år framåt. 

Varför håller ni er med en så pass stor spelartrupp?
-Enkelt svar, tar du in sex talangfulla spelare istället för två så ökar ju procenten att en eller två ska lyckas. Vi har ju många unga spelare och alla lyckas ju inte direkt eller kanske aldrig hos oss. Vi har ju också valt att låna ut en del av våra spelare för att öka takten i utvecklingen eller få snabbare "svar". 

Till sist: vad blir den viktigaste ingrediensen för att BoIS ska spela allsvenskt även 2022?
-Det finns väl inget som talar emot oss! Vi fick ett mardrömsschema första åtta omgångarna och vi har redan hunnit ifatt de andra lagen poängmässigt. Vi avslutar våren med två hemmamatcher och skulle vi lyckas vinna en av dessa två så ligger vi före poängsnittet som ger trettio pinnar.

Inför året tappade vi Selmani, Barny, Norlin, Sadiku, Lukic och Book. Sen såldes Mörfelt efter åtta omgångar och vår lagkapten har varit borta sen omgång åtta men är snart fit for fight igen. Lukic är även tillbaka och resten av laget behöver ju lite tid och vi har blivit lite bättre hela tiden. Med tanke på att vi tappade hela vår offensiv så har vi ändå gjort mål i alla matcher utom premiären som var i en orkan på en dålig matta. Detta ger en trygghet så klart och försvarsspelet har tagit ett par kliv framåt efter uppehållet .

 Avslutningsvis så har vi redan nu en stark trupp på tjugotvå spelare klara till nästa år oavsett vilken serie vi tillhör och tre nyförvärv klara som spetsar oss till nästa år. Däremot så är risken stor att De Brito, Tassie och Le Roux säljs då många större klubbar följer dom intensivt.

Håkan Ericsson2021-08-06 21:50:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS