Lagbanner
Krönika: Fotbollens affärer
Ja cashen måste ju alltid in - på något sätt.

Krönika: Fotbollens affärer

Upphör aldrig att förvåna! Märkliga turer när Astrit Selmani såldes till Hammarby.

Att vi tidigare under dagen skrev om klirr i böteskassan känns nästan som en tanke så här i efterhand. Några timmar senare kom nyheten om att Varbergs BoIS bötfälls för felaktigheter i samband med försäljningen av Astrit Selmani till Hammarby. I den uppgörelsen ska nämligen ha ingått att Selmanis agent har rätt till 50 procent av övergångssumman skriver Fotbollskanalen. Och just att ange agentarvodet i form av en procentsats strider mot reglerna, om en sådan klausul finns ska ersättningen anges i form av en fast summa. 

Varberg ska själva ha anmält sitt "misstag" till förbundet när detta uppdagades säger klubbens ordförande Lars Karlsson och menar att man är nya på elitnivå, inte har haft den rätta kompetensen inom föreningen och inte känt till alla regler som gäller. En läxa man nu lärt sig, även om det blev en dyrköpt sådan på 250 000 kronor. 

Några saker går dock att reflektera över. Enligt förbundet har avtalet med agenten tecknats i augusti 2020, 4 månader innan Selmani såldes till Hammarby, men enligt Lars Karlsson har avtalet tecknats tidigare och möjliggjorde övergången från Torns IF 2019 (då BoIS varit nära konkurs några månader innan). Men Selmani gick på fri transfer från Torn och var väl i det skedet av karriären inte i en sits som direkt motiverade några vidareförsäljningsklausuler? Troligare är väl då att avtalet av någon anledning tecknats när det började dra ihop sig till försäljning av Selmani. Något som också känns lite märkligt eftersom Selmani i DET skedet inte borde varit direkt svårsåld. 

Men visst, sett till vad Selmani uträttade för Varbergs BoIS och var klubben befinner sig idag kan det så klart ses som väl använda pengar, där har Lars Karlsson helt rätt. Men de där miljonerna som vi trodde var 10 till antalet visade sig vara 8 av vilka en agent skulle ha hälften. Fotbollens affärer är som oftast outgrundliga. Och när det nu snart (?) blir dags att sälja Tashreeq Matthews så ska Borussia Dortmund ha 5 millar. Men det är åtminstone förutsättningar som numera är väl kända. 

Håkan Ericsson2021-11-29 22:10:13

Fler artiklar om Varbergs BoIS