Lagbanner
Krönika: från elitsatsning till social verksamhet?
Vi reser oss igen?

Krönika: från elitsatsning till social verksamhet?

Vad hände egentligen i Varbergs BoIS?


Pengar till Varbergs BoIS” när nu Tashreeq Matthews säljs vidare från IK Sirius för runt 15-20 miljoner kronor enligt uppgift. Trodde jag. Men efter ytterligare efterforskningar i ämnet tyder det mesta på att parterna helt enkelt kom överens om att bryta kontraktet och i “bästa fall” köpte Matthews loss sig själv - för en troligen ganska blygsam summa. 

En spelare som ett halvår tidigare varit nära en övergång till Toronto i MLS för 10 miljoner men valde att själv tacka nej. En spelare som Varberg så klart ville ha bra betalt för eftersom Dortmund skulle ha de 5 första miljonerna vid en försäljning. En spelare som haft ett skadefyllt och svagt 2022 på Påskbergsvallen så långt men…att därifrån gå till att i princip skänka bort en spelare med den potentialen? 

“Det är slut på rean i Varbergs BoIS” skanderade Jocke Persson för ett par år sedan. Jag och flera med mig trodde väl då att nu skulle klubben, efter några framgångsrika år med spelarförsäljningar,  ytterligare spetsa till kompetensen på transfermarknaden, fortsätta bygga sin ekonomi för att ta ytterligare steg i den svenska fotbollshierarkin. Nu är vi inte längre lika säkra. 

Försäljningen av Vinicius Nogueira till Halmstad var logisk på ett sätt som jag tidigare skrivit om. För även om alternativen inte är lika bra så finns “täckning” på den platsen, kanske framför allt när serien som nu ska spelas är superettan. Bättre då att satsa resurserna där behovet finns - i offensiven

Men HP:s uppgifter om att HBK köpt loss Tim Rönning, Rasmus Wiedesheim-Paul OCH Nogueira för pengarna man fick för försäljningen av Malkolm Nilsson Säfqvist känns, om de är sanna, oroväckande. Inte minst med tanke på att man ska ha betalt runt miljonen för RWP. För så mycket pengar tror jag inte att Djurgården lagt på en 30-årig målvakt som långt ifrån är någon given förstemålvakt hos blåränderna. 

Varbergs BoIS gjorde det otroligt bra under några säsonger. Man överraskade i landets högsta serie som allsvensk debutant samtidigt som klubben byggde en stark ekonomi. Som jag ser det fanns förutsättningar att på allvar etablera sig i allsvenskan. Men sedan är det som om man bara bestämt sig för att ta ett steg tillbaka. 

Frågan är bara varför. Och om det finns någon tydlig plan tillbaka?

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2024-01-28 08:53:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS