Lagbanner
Krönika: "hur länge ska Varbergs BoIS få hålla på på detta viset"?
Fortsätt bara, Liljenbäck, bara fortsätt så!

Krönika: "hur länge ska Varbergs BoIS få hålla på på detta viset"?

Hur länge som helst om du frågar mig, Alexander Axén.

"Hur länge ska Varberg hålla på så här"? Frågar sig Alexande Axén i podcasten Fans Corner med syfte på BoIS "cyniska" spelstil och menar att alla, både i och kring laget, snart borde vara trötta på lagets sätt att spela fotboll. 

Men än en gång:

45-44, 35-38 och 31-57

Varbergs BoIS målskillnad under sina tre allsvenska säsonger från 2020 och framåt. 

För den som till skillnad från "experterna" har lite koll på BoIS vet också att det inte har sett ut som i år under hela Varbergs allsvenska sejour. 

BoIS kom upp som en respektlös allsvensk debutant 2020 och satte direkt avtryck med sin frenesi och höga press. Målskörden 45 gjorda överträffades bara av sex lag det året och som ytterligare jämförelse bara av fyra lag i år. Det säger inte allt men något.

Sedan har offensiven mattats av efterhand och jag hävdar fortfarande, trots årets alla insläppta bollar, att det är avsaknaden av en riktigt klinisk "goalgetter" och spelare med fart som t ex de Brito och Matthews som varit det största problemet i år. För som Jocke Persson också varit inne på så är det framför allt i matcher mot de bättre lagen som försvaret rämnat. 

Men Varbergs BoIS är fortsatt allsvenskans fula ankunge medan Alexander Axén "med råge" redan nu har utnämnt IFK Värnamo som klara för allsvenskt spel säsongen 2024. Jag har all respekt för vad man har gjort i Värnamo i år och skrev redan i somras efter BoIS hemmaseger att den var något turlig eftersom det var smålänningarna som spelade den klart bästa fotbollen. Men det ligger också något i det som signaturen PN skrev nyligen i en artikelkommentar: 

"Jag tycker BoIS etablering är högst remarkabel - att 2018 gå från en oerhört turlig kvalvinst och hänga kvar i Superettan till att efterföljande år istället gå upp och därefter hänga kvar 3 säsonger - vilka har fixat det i modern tid? Men något måste hända, JP och BoIS är sönderlästa"

För nu är det upp till årets allsvenska debutant Värnamo med allra största sannolikhet fixa det som Varbergs BoIS gjort under sina tre allsvenska år hittills - att ersätta flyktade spelare. Och om vi då tittar på vilka av de mer bärande spelarna som försvunnit från Varberg bara sedan förra säsongens sommarfönster så är det en del:

Adama Fofana, Albert Ejupi, Jean Carlos de Brito, Ryan Moon, Keanin Ayer Boya och Tashreeq Matthews

Det är också något man bör beakta vid bedömningen av Varbergs BoIS prestation. 

Men att något nu måste hända, visst jag köper det!

Och det jag då främst tänker på är att man kanske ska ta det lite lugnare med att signa allt för många unga talanger och investera lite mer från den goda ekonomi man byggt upp på senare i mer beprövad kvalitet. Framför allt i offensiven så att Varberg återigen kan hota alla allsvenska lag i större utsträckning. Men det innebär inte att man absolut ska värva högprofilerat och för dyra pengar. För det finns andra vägar att gå även där vilket Jocke Persson visat förr. 

Och som ett avslutande svar på "din" inledande fråga Alexander Axén: hur jävla länge som helst!

Åtminstone om ni frågar mig

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-11-20 12:00:00
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS