Lagbanner
Varberg Energi Arena, 2021-11-21 17:30

Varbergs BoIS - AIK
0 - 1

Krönika: SLUTET - och en ny allsvensk vår

Krönika: SLUTET - och en ny allsvensk vår

Tack för allt Stojan Lukic!

Vi fick hänga med Stojan Lukic in på kontoret på mäklarfirman i Halmstad. Väl där förkunnade han att han numera i första hand är fastighetsmäklare framför fotbollsmålvakt och att det nog inte blir någon fortsättning i Varberg nästa säsong. Lite förvånande ändå.Tyckte att jag någonstans nyligen läste mellan raderna att den där dörren fortsatt står öppen. En kvart senare var det troligen tack och adjö för gott efter att vaden brustit redan i minut 1.  

Före match hade Bajen sänkt Degerfors med 4-1 och det gjorde att Joakim Persson fick svårare att "sälja in" dagens match till sina spelare då resultatet innebar att BoIS i praktiken säkrat allsvenskt spel även nästa säsong. För inte tappar man 6 poäng och 20 plusmål på de två sista matcherna? Därtill har vi även Mjällby i sista hemmamatchen, ett Mjällby som med kommande matcher mot redan degraderade ÖSK och Östersund då troligen säkrat sitt kontrakt. 

Matchen idag då? Jodå, nog märktes det att guldjagande AIK var lite mer taggade även om Varberg med sitt omställningsspel skapade en del, framför allt i första halvlek då bland annat Robin Simovic hade ett skott i stolpen. Att gnagarna ändå fick in en boll till slut var ändå hyfsat rättvist då de ägde stora delar av matchen. 

Värt att notera är ändå några saker: 

-För det första att Varberg enligt Discoverys statistik är bäst på duellspel i hela Allsvenskan! Och där ligger nog mycket av den grundläggande förklaringen till lagets framgångar - man är hela tiden beredda att ta kampen. Det har visserligen renderat i en hel del gula kort under säsongen men samtidigt kan man undra vad AIK:s Sebastian Larsson har att säga om det?

-För det andra att myten om brunkarfotbollens död och Varbergs bidrag till densamma är betydligt överdriven.Visst, själv har jag aldrig gått på myten eftersom det alltid känts tydligt att BoIS även haft de offensiva kvaliteterna och aldrig haft särskilt svårt att skaka fram målchanser. Men nu har även "fotbolls-sverige" fattat galoppen och kunde visa upp ett enastående klipp där grönsvart sätter 31 (!) passningar inom laget inklusive ett par spelvändande crossbollar innan AIK fick fatt i lädret och strax därefter kunde göra mål.Jaja men va fan, inte ens Ove Bengtsson var väl helt felfri?

-För det tredje att Persson återigen visade prov på bra matchcoachning när han med sitt trippelbytte efter timmen spelad  lyckades förändra matchbilden och BoIS under en period lyfte spelet till motståndarnas planhalva och satte tryck i jakten på en kvittering. 

-För det fjärde att syntpoppare Axén berömmer Jocke Persson för att utnyttja sitt spelarmaterial rätt istället för att gåi "tiki-taka-fällan" som många andra (moderna) tränare. Han är smart den där Jocke!

Avslutningsvis ändå: fastighetsmäklare Lukic! Vilken kille. Den enligt mig viktigaste faktorn i omvandlingen av Varbergs BoIS försvar från hönsgård till betongmur mellan omgång 9 till 27. Tack Stojan.Och tack Jocke som insåg vad som behövdes.Och kanske till mig själv också? Jo men tack som fan allihopa då!

Vi ses i Allsvenskan 2022. 

Kaiser Klaus2021-11-21 22:44:05

Fler artiklar om Varbergs BoIS