Lagbanner
Krönika: VAR, what is it good for?
"Zacke" deppar efter AIK.

Krönika: VAR, what is it good for?

Absolutely nothing! Eller åtminstone redan på väg att spela ut sin roll?

Mycket om efterspelet till förra veckans match mot AIK kom att handla om den straff som domare Adam Ladebäck dömde till AIK;s fördel och som i princip hela fotbollssverige verkade överens om vara feldömd. Röster har tidigare höjts för att införa VAR även i Sverige för att komma bort från problematiken med att det större lagen gynnas av domslut, men frågan är om det hjälper?

För en trend i de större europeiska ligorna i vår tycker jag har varit att man ofta inte dömer mot de större lagen trots VAR. Vid ett flertal tillfällen har domsluten känts solklara sett till bilderna på TV men ändå har domaren kommit fram till ett annat beslut efter att ha kontrollerat sin skärm vid sidlinjen och då alltid till den större klubbens fördel. 

Så min slutsats är att trots VAR kommer man inte bort från problematiken med att de större klubbarna gynnas eftersom domarna ändå inte vågar döma fullt ut enligt regelboken. Visst kan det bli mera rätt än innan men fullt ut rättvist? Knappast. 

Med tanke på de nackdelar för själva fotbollsupplevelsen som VAR  ändå innebär blir då frågan om det inte är lika bra att skrota skiten? Eller åtminstone inte införa systemet i Sverige.  

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2022-04-25 20:45:46
Author

Fler artiklar om Varbergs BoIS