Krönika: Varbergs BoIS gör en "HBK"?
Eller hur var det nu egentligen?
Häromdagen undrade jag om HBK var på väg att göra en "Varbergs BoIS" och fick genast mothugg från HBK-supportrar som menade att tvärtom gör BoIS det som Halmstad gjorde för 20-30 år sedan.
Något som jag som följt HBK sedan 70-talet så klart känner till men faktiskt inte hade en tanke på eftersom jag i blogginlägget avsåg situationen som den sett ut under de senaste 2-3 åren fram till dags dato. Men diskussionen är intressant eftersom det finns flera "lager" i den. Dels säger den något om den nostalgi som fortfarande ofta omgärdar Halmstads BK och dess anhängare men som man egentligen nog gjorde bäst i att försöka komma bort ifrån. Sedan kan jag också tycka att två så vitt skilda tidsperioder är svåra att jämföra.
Det HBK gjorde under framför allt Stig Nilssons ledning var ganska unikt i den tidens fotbollssverige och Halmstad gick ofta ännu längre ner i divisionerna för att hitta sina guldkorn. Till exempel kom väl Robert Andersson (Torup) på 90-talet från typ division 6 om jag minns rätt. Blivande landslagsmän som Mikael Nilsson (Ovesholm), Michael Svensson (Värnamo) och Petter Hansson (Söderhamn) hämtades också hyfsat långt nerifrån när millenniet var ungt. Men det var också under en tid när scoutingverksamhet och de större klubbarnas akademier var långt ifrån lika utvecklade som idag.
Så när Joakim Persson 2020 klarade Varbergs BoIS kvar i högsta serien med ett manskap som åtminstone vid säsongens början i princip saknade allsvensk erfarenhet menar jag att han införde ett nytt grepp inom svensk fotboll. Att det går att bygga ett allsvenskt kapabelt lag på en stomme bestående av spelare från division 1 och superettan. Det har också blivit trendsättande på så vis att flera andra lag åter börjat tittat längre ner i seriesystemet efter spelare.
Men om det är HBK som gör en "Varbergs BoIS" eller Varbergs BoIS som gjort en "HBK" är kanske inte det viktiga. Utan det faktum att det trots allt fortfarande går att nå framgång för mindre klubbar utan stora ekonomiska resurser. Även om måttstocken för att "lyckas" idag är långt ifrån densamma som den var när Halmstads Bollklubb senast vann SM-guld - år 2000.