Redaktör Roper resonerar
Fans till storebror i söder har inte helt oväntat synpunkter på förra veckans supporterdialog mellan Varberg och Halmstad. Redaktör Roper tog sig tid att ge SIN syn på saken!
Det känns lite märkligt att jämföra årets prestationer med historiska spelarbudgetar - de reflekterar väl knappast årets förutsättningar, bara hur lagen tog sig hit? HBK hade t ex inte råd att förstärka under sommarfönstret men BoIS hade råd att shoppa.
-Historiska spelarbudgetar? Siffrorna avser de två senaste årsredovisningarna vilket är de senaste officiella siffrorna. Tror knappast att förutsättningarna förändrats så drastiskt till i år. Till exempel redovisade ju Hallandsposten i vintras att HBK:s spelarlöner ökar med i snitt 63 procent sedan det allsvenska avancemanget. Sedan har så klart BoIS budget ökat rejält också, närmare 80 procent året man gick upp i Allsvenskan men det är ju från en väldigt låg nivå.
Ja BoIS hade råd att "shoppa" och det beror mycket på låga kostnader. Intäkterna från spelarförsäljningarna var inte inräknade i fjolårets plusresultat på drygt 8 miljoner kronor (vilket felaktigt kunde uttolkas av artikeln du refererar till). Sedan är ju holländaren Des Kunst heller ingen dyr etablerad värvning utan en relativt ung (22 år) spelare som man säkert hoppas ska utvecklas för att kunna sälja vidare vilket också ligger helt i linje med klubbens strategi. Om sedan Halmstad väljer att lägga sina resurser på en med allsvenska mått dyr tränare och, enligt vad jag hör, relativt höga spelarlöner är det kanske inte så konstigt att man har dåligt med pengar.
BoIS och Jockes fantastiska utveckling av unga spelare, om man nu ska ta den refererade listan som bevis, bygger ju på till största delen Afrikanska importer + en från Onsala. Spelare från egna kommunen har ju färre spelminuter än HBK’s Ahlstrand.
-Största delen afrikanska importer? Ser man till de senaste två åren så har mittbacken Tobias Carlsson (kom från Grebbestad) och Robin Book (från Utsikten) gått vidare till BK Häcken respektive Örebro SK. Från det lag som tog steget upp till Allsvenskan 2019 lämnade även Nahom Girmai Netabay (kom från Kristianstad) för IK Sirius. OK, dessa spelare var inte jätteunga när de lämnade (24, 27 respektive 25 år gamla) men oavsett har de ju utvecklats på kort tid i Varberg. Astrit Selmani var 22 när han kom till BoIS från Torns IF 2019 och såldes i år till Hammarby för enligt uppgift 10 miljoner kronor. Gustaf Norlin (samma årgång som Selmani) kom året efter från Skövde AIK och såldes efter 1 år vidare till IFK Göteborg (övergångssumma okänd men han hade två år kvar på kontraktet). Erion Sadiku (19, egen produkt) såldes också vidare i vintras till FC Genoas primaveralag och Albin Mörfelt (21, ny i år från IK Frej) såldes redan efter en halv vårsäsong i Varberg vidare till norska Vålerenga. Den första "afrikanska importen" som sålts vidare hittar du i somras när Adama Fofana såldes vidare till franska Dijon. Sedan stämmer det ju att Varberg har ett eget "sydafrikaspår" med ett antal spelare som hämtats från det landet och där lär väl Tashreeq Matthews vara den som står närmast på tur att säljas efter årets succé i Allsvenskan. Och precis idag kom uppgifter om att flera allsvenska klubbar är ute efter just Matthews.Under samma tidsperiod har HBK sålt Gabriel Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim-Paul om jag minns rätt. Även Edvin Kurtulus ska räknas in där som en spelare som intresserar andra klubbar. Men där får ju HBK inte betalt, en situation som liknar den i BoIS för några år sedan men som man nu kommit en bra bit på väg att "rätta" till då man ser till att skriva riktigt långa kontrakt med de spelare man tror på. Till exempel har man i höst skrivit 5-årskontrakt med både Andre Boman och Oliver Alfonsi (19, respektive 18 år gamla).
Spelare från egna kommunen i år är Andreas Johansson, Albin Winbo, André Boman, Oliver Alfonsi och Rasmus Cronvall och de har uppemot 2 000 spelade minuter i år så påståendet att Erik Ahlstrand ensam har fler spelminuter stämmer inte alls. Hade Boman inte blivit skadad hade den siffran troligen också varit högre. För mig är det solklart att spelare utvecklas betydligt snabbare i Varberg än i Halmstad och enligt mig beror det främst på två saker:
1) Joakim Persson ger yngre spelare speltid i A-laget i betydligt större utsträckning än Magnus Haglund
2) Varberg värvar ofta yngre spelare i början av 20-årsåldern som också har erfarenhet av seniorfotboll på lite lägre nivå så de klarar därför omställningen till allsvenskt spel bättre.
Jag är personligen riktigt trött på det eviga tjatet om hur många talanger HBK får fram när dessa för sällan tar eller ges möjlighet att ta det "sista steget". För i slutänden är den ett slagkraftigt representationslag som allting handlar om.
Att ta en ögonblicksbild riskerar väl alltid att bli lite skev, spelare som faller på fel sida om ålderstrecket etc - en rättvisare bild blir väl om man över tid ser hur många spelare som stiger ur egna led och egen talangutveckling?
-Fotbolldirekt hade satt gränsen vid spelare födda tidigast 2000 vid sin granskning, 21 år är väl knappast för lågt tycker jag? OK, HBK kunde fått med Emil Tot Wikström (född -99) också kanske men det ändrar ändå inte min bild att Varberg är betydligt bättre på att släppa fram unga spelare. Egen talangutveckling? Ja, var går egentligen gränsen? I vilken ålder ska man ha kommit till en klubb för att räknas som egen? Alldeles för mycket fokus läggs på att "briljera" med egna produkter tycker jag. För mig är det minst lika häftigt när man, som HBK var bra på förr, hittar billiga spelare i lägre divisioner, utvecklar dessa och i vissa fall kan sälja vidare. Det handlar ju också om att kunna "bygga sin ekonomi" för att ta ytterligare steg som klubb och då är detta en betydligt bättre väg än att chansa med skadebenägna veteraner som inte har större försäljningspotential. Och återigen: vad är talangutveckling? Om en spelare från de egna leden flyttas upp i A-truppen så är det inte ett definitivt bevis på en framgångsrik akademi enligt mig. Utan det är när den spelaren visar att han står sig i konkurrensen på elitnivå. Och om t ex Varberg plockar en spelare från Division 1 och något år senare kan sälja denne vidare för miljonbelopp är det väl en sjuhelsikes talangutveckling på kort tid? Varför sätts sådant fokus på de egna leden? Det räcker inte med att bara jobba med den egna akademin för att nå framgång vilket egentligen är fullkomligt logiskt, du måste arbeta med ett bredare perspektiv.
HBK har och fortsätter att ha en stark tradition av spelarutveckling och kommer att fortsätta att leverera från egna led. I mina ögon är det Bois om behöver visa sin förmåga över tid. Ska vi vara realistiska så behöver vi se vad respektive strategi idag lett till om ett par tre år. Jag hoppas vi får se båda lagen i Allsvenskan nästa år också - jag skulle inte satsa min sista skjorta på att Bois strategi då räcker till för att hålla HBK bakom sig i tabellen.
-Ja, det finns många fina spelare som kommit från HBK på senare år: Sead, Isak Pettersson, Gabriel Gudmundsson och Rasmus Wiedesheim-Paul t ex. Och ja, precis som vi varit inne på tidigare har Varberg inte samma tradition av en egen akademi vilket också är naturligt då man inte alls har samma tradition som elitförening . Om vi lägger till epitetet "scouting" och inte bara fokuserar på de egna leden har dock BoIS visat sig vida överlägset HBK på senare år. Mycket av detta kan säkert tillskrivas Joakim Persson och precis som när HBK hade sin Stig Nilsson kan framgången visa vara mer personberoende än strukturell. Och kanske av just denna anledning går jag heller inte in och satsar min BoIS-skjorta av -71 års modell. Det kan svänga väldigt fort och vad framtiden har att erbjuda vet vi inte så mycket om idag.
Att vilja se både Varbergs BoIS och Halmstads Bollklubb i Allsvenskan nästa år är vi dock helt överens om.