Lagbanner
Redaktörer Roper resonerar: om "storklubben" Varbergs BoIS
Mannen med pipan är tillbaka!

Redaktörer Roper resonerar: om "storklubben" Varbergs BoIS

Den danske (?) Anders And kommenterade gårdagens artikel med att Varbergs BoIS inte borde kunna räknas som en mindre allsvensk klubb längre. Redaktör Roper kände sig åter manad att ta upp tråden!

Går de verkligen att kalla Bois för en mindre klubb längre? Det finns väl egentligen ingen parameter som pekar på att Bois skulle vara det, oavsett vilka nyckeltal man tittar på placerar sig Bois i toppen eller mitten. Som Håkan skriver här, man placerar sig i toppen när det gäller långa kontrakt på unga spelare. Varberg placerade sig i mitten av Allsvenskan 2021, man har ett eget kapital som ligger i mitten av de allsvenska klubbarna, man redovisade näst bäst driftsresultat i Allsvenskan 2020. Vidare har man bäst soliditet på hela 74% och en av allsvenskans absolut största trupper vilket ger en enorm bredd. Till och med ligan över gula kort vann man i allsvenskan 2021! Det är ju egentligen bara i publikligan som man parkerar i botten, men det är ju delvis på grund av att Påskbergsvallen är allsvenskans minsta arena. Nej, Varbergs Bois är en etablerad Allsvensk förening, inte en toppklubb, men definitivt inte "en mindre klubb" längre.

RR: vad gäller t ex intäkter placerade sig BoIS på sista plats i Allsvenskan 2020 med 36,5 Mkr exklusive spelarförsäljningar. Det var cirka 3 Mkr efter storheter som Mjällby och Falkenberg. Att man redovisade ett bra resultat 2020 tolkar jag därför mera som att man har bra kontroll på sina kostnader.

SvFF kommenterade Varberg så här i sin årliga analys:
Det största driftsöverskottet redovisade Mjällby AIF med + 9,4 mkr följt av Varbergs BoIS FC med + 8,5 mkr. Båda klubbarna var nyuppflyttade i Allsvenskan och fick med det tillgång till högre gemensamma intäkter från TV-rättigheter och annat än vad man hade i Superettan. Noteras kan att Varbergs BoIS FC, som hade lägsta intäkterna, kom på elfte plats i Allsvenskan, vilket kan tolkas som att pengar inte alltid betyder allt. Det förefaller som att det krävs minst 50 mkr i intäkter för att kunna ha råd med en kostnadsbudget i balans som gör det möjligt att klara sig kvar i Allsvenskan. Varbergs BoIS FC, som kom från Superettan med en därifrån lägre kostnadsnivå, utgjorde ett lysande undantag.

Med andra ord bekräftar ju SvFF här det som Jocke Persson ofta brukar tala om gällande Varbergs låga kostnadsbudget. Ett flertal belackare har ju på senare tid börjat tolka Varbergs förbättrade egna kapital som att man har stora resurser att lägga på spelarförvärv vilket är direkt felaktigt. 2021 kommer Varbergs BoIS sannolikt att redovisa ett än bättre resultat eftersom det i 2020 års redovisning inte alls ingick några spelarförsäljningar.  

Vad gäller personalkostnadernas andel av intäkterna var BoIS sjätte bäst i Allsvenskan med sina 52 % (UEFAs tumregel är att de totala personalkostnaderna inte ska överskrida 70 % av de totala intäkterna, för att inte riskexponeringen ska bli för stor). Men eftersom intäkterna var lägst i Allsvenskan så stärks ju bilden av att Varbergs fina siffror i första hand handlar om kostnadskontroll vilket också blir svart på vitt när det kan konstateras att man hade lägst kostnadsmassa av alla lag med 28,2 Mkr. 

Med 10,4 Mkr i eget kapital var BoIS nionde bäst i Allsvenskan 2020 men detta är mer en konsekvens av att man anpassar sina kostnader efter intäktsmöjligheterna än att man skulle vara på väg att bli en större klubb är min analys. Denna "verifieras" också av att Mjällby och Falkenberg inte är långt efter med ett eget kapital på över 9 Mkr. 
   
Varbergs BoIS hade den högst balanslikviditeten (omsättningstillgångar/kortfristiga skulder) med 4,0 och även den högsta soliditeten (betalningsförmåga på lång sikt) med 74 %. 

Men i slutänden är det kostnadsnivåerna som i sin tur ges av klubbarnas olika intäktsmöjligheter som brukar vara avgörande för tabellpositionen och i kostnadsligan var Varberg jumbo 2020 medan man kom på elfte plats i den allsvenska tabellen vilket innebär att man överpresterade. Att Varberg kan hålla sig med så stor trupp indikerar väl framför allt att man har lägst genomsnittlig lönenivå av alla klubbar i Allsvenskan. 

Så är Varbergs BoIS inte en mindre allsvensk klubb längre? Jo definitivt anser jag och hur mycket jag än skulle vilja så kan jag heller inte tillstå att man med sina endast 2 allsvenska säsonger skulle vara en etablerad allsvensk förening, däremot framståt BoIS av idag som en väldigt välskött förening. Och med de fina nyckeltal man har finns det naturligtvis fina förutsättningar att fortsätta bygga föreningens ekonomi och organisation (vilket man också gör istället för att hämta in etablerade spelare till höga löner) men med de förhållandevis små intäkterna lär man inte kunna mäta sig med klubbarna från de större städerna på bra länge. Om man nu inte börja göra ännu bättre (läs: hysteriskt bra) spelaraffärer men eftersom det också finns en korrelation mellan klubbstorlek och hur mycket man kan ta betalt så lär ju inte den vägen heller vara så framkomlig.

Och innan BoIS eventuellt kan börja tänka på en ny arena och ökade intäkter därigenom så får man börja med att fylla "Påskbergsvallen" (Varberg Energi Arena). 
 

Redaktör Roper2022-02-15 22:33:28

Fler artiklar om Varbergs BoIS