Lagbanner
Boisabagen: Stojan, var är du?
Saknad.

Boisabagen: Stojan, var är du?

Om ett lag i desperat behov av defensiv stabilitet.

Varbergs BoIS stod för ännu en bra insats hemma mot Hammarby under onsdagen Problemet? Att man ännu en gång inte får något med sig i form av poängutdelning.

Albin Mörfelt gjorde sitt första allsvenska mål mot sin gamla klubb framspelad av Jean Carlos de Brito, även han med förflutet i Bajen och BoIS kunde gå till pausvila med en välförtjänt 1-0 ledning. Men det här blev inte en dag när släkten skulle vara värst, inte heller hos motståndarna där Astrit Selmani nu var tillbaka efter sin flytt från Varberg, men det skulle heller inte behövas.

I början av andra halvlek hade BoIS ett flertal chanser att öka på till 2-0 och potentiellt döda matchen men istället skulle denna säsongs följetong upprepas med insläppta mål på fasta situationer. Vad hjälper det att ha inbytte 199 cm Robin Simovic på planen när Hammarbys betydligt kortare vänsterback tillåts att gå upp och nicka in kvitteringen på hörna? En stund senare var det dags igen när ytterligare en hörna resulterade efter att Hampus Zackrisson inte lyckats rensa bort ett inspel bättre än att Mads Fenger kunde kruta in 2-1. Efter att BoIS sedan inte haft några klockrena kvitteringschanser kunde resultatet återigen spikas till 1-3 på hemmaplan med matchens sista spark.

I mina ögon visar Varberg upp ett bra och varierat anfallsspel med både längre bollar och spel efter marken. Speed och löpvillighet finns i Tashreeq Matthews (som tagit tydliga utvecklingssteg i år), Adama Fofana och Albin Mörfelt. Jean Carlos de Brito som jag var tveksam till, både som värvning och i inledningen, har gått från klarhet till klarhet de senaste matcherna. Ytterligare en assist igår från brassen och i hans vänsterfot finns en spetskompetens som övriga försvarsspelare saknar. Det känns som om BoIS har betydligt fler offensiva verktyg i lådan än t ex sin allsvenska kollega från Halmstad men i motsats till HBK saknar man ett stabilt försvarsspel vilket 13 insläppta på 6 matcher också vittnar om. Ett faktum som kan verka underligt med tanke på att just defensiven skulle vara starkare efter vinterns värvningar enligt Joakim Persson

Och även om inte så många av baklängesmålen kan härledas till rena målvaktsmisstag så undrar jag om det inte kan vara där som problematiken ligger? August Strömberg i all ära men det är inte en målvakt som kan anses vara toppklass i Allsvenskan och Philip Mårtensson (som fick chansen igår) är en allsvensk debutant som ifjol lirade Division 1-fotboll med Landskrona BoIS. Visserligen är ju Varbergs signum att värva från lägre divisioner men frågan är om man inte borde tänkt annorlunda just vad gäller målvaktsposten och satsat på mer rutin? Framför allt kan jag tycka att Varbergs båda målvakter saknar den naturliga pondus som exempelvis Stojan Lukic besitter (som ifjol vaktade målet i 19 allsvenska matcher för BoIS). En målvakt som med sin erfarenhet inte har några problem att styra upp sin backlinje och stabilisera försvarsspelet.

Så frågan är bara: Stojan, var är du?
 

Kaiser Klaus2021-05-13 15:41:22

Fler artiklar om Varbergs BoIS