Lagbanner
The "Selmani Solution"
Selmanis visar upp tvättbrädan under fjolåret.

The "Selmani Solution"

Varbergs osannolika resa blev den nu avstängde spelaragentens lycka?

Varbergs BoIS blev uppmärksammade på sitt felaktiga kontrakt med Astrit Selmanis agent. Ändå skickade man in det till SvFF för att "anmäla sig själva" skriver Fotbollskanalen. Nu har det även framkommit att samma agent avtalat om ersättningar för en av Varbergs spelare som är under 18 år vilket inte heller är tillåtet. Agenten, som nu tillhör en annan agentur än då avtalen tecknades, har stängts av under 1 år av SvFF. 

Avtalet mellan agenten och Varbergs BoIS tecknades av Joakim Persson utan styrelsens vetskap. Men de rutinerna har man ändrat på nu säger ordförande Lars Karlsson som inte heller vill låta någon skugga falla över tränare Persson som även han var "ny" i dessa sammanhang. Numera är det bara Lars Karlsson och klubbens ekonomiansvarige som får teckna avtal och Varberg har även utbildat personalen och tar hjälp av en juristbyrå i framtiden - allt för att inga fler misstag ska begås i samband med kommande spelaraffärer. 

Men när tecknades då egentligen avtalet gällande Astrit Selmani? Enligt min källa är det mest troliga att att avtalet gällande Selmani skrevs inför 2020. Han hade då, precis som alla andra spelare i BoIS, en möjlighet att lämna klubben gratis efter att man gick upp i Allsvenskan, bland annat så utnyttjade Varbergs dåvarande mittback Tobias Carlsson denna klausul när han lämnade för BK Häcken. Det är nog ingen dum gissning att klausulen om 50 procents ersättning till agenten kom till för att agenten skulle hålla Selmani kvar i BoIS ett år till efter succén i Superettan.

Men hur kom det sig då att alla spelare i Varbergs BoIS hade möjlighet att lämna klubben efter avancemanget till Allsvenskan? Jo kontrakten var skrivna så för att undvika kostnader om man åkte ur Superettan. ”Vid byte av serie upphör kontraktet att gälla” eller något liknande ska ha funnits inskrivet. Detta skrev bland annat Hallands Nyheter om när det begav sig (för den som orkar gräva i arkiven). Och efter att Varberg med nöd och näppe klarat sig kvar i näst högsta serien 2018 efter kval mot Oskarshamn, fanns så klart inte en tanke på det omvända scenariot - att BoIS istället skulle nå allsvenskan!
 

Håkan Ericsson2021-11-30 19:50:02

Fler artiklar om Varbergs BoIS