1 - 1

Varbergs BoIS fick med sig poäng i historiska derbyt!
0-1 till Varberg efter en inte helt övertygande målvaktsinsats.

Men det kunde och hade nog behövt varit tre.

HBK börjar matchen bra med flera hörnor i inledningen. Efterhand äter sig Varberg in och visar prov på en bättre speluppbyggnad än sina motståndare. BoIS tar över matchen allt mer och stör HBK med sin höga press. Men det är HBK som skapar den första riktigt farliga chansen när Samuel Kroon nickar ett vänsterinlägg i ribban i minut 22.

Tashreeq Matthews är fortsatt pigg och rörlig hos BoIS, nyförvärvet Des Kunst har däremot svårt att komma rätt i löpningarna och med i spelet. I minut 40 får HBK:s Samuel Kroon en jättechans när han springer sig fri till höger i straffområdet men Stojan Lukic gör en fin parad. Halvleken avslutas av att Jean Carlos de Brito får ett bra läge för BoIS men skjuter strax över på stopptid. Spelmässigt är halvleken i BoIS favör men det är HBK som skapat de klaraste chanserna.

En bit in i andra halvlek kombinerar Des Kunst med de Brito vilket dock bara resulterar i en hörna. HBK gör ett byte i 61:a minuten när Mikael Boman ersätter Karim Sadat. Strax därefter bryter de Brito ett uppspel från Edvin Kurtulus, avancerar och får iväg ett skott till vänster i straffområdet som Malkolm Nilsson parerar. Även BoIS byter när Gideon Mensah och Des Kunst ersätts av Anton Liljenbäck och Ryan Moon. På hörnan direkt efter nickar Moon in 0-1 genom sin allra första bollkontakt! HBK:s Malkolm Nilsson kommer helt fel i situationen och går inte ens upp på bollen som Moon kan sätta ostört i tomt mål.

Joel Allanssons ersättare Erik Ahlstrand byts ut i minut 67 och Dusan Djuric får göra sina första (?) minuter för HBK i årets allsvenska. Strax därpå har Varbergs BoIS en bra chans att ta ledningen när Ryan Moon nickskarvar Jean Carlos de Britos inlägg från vänster utanför. Brassen de Brito forstätter göra bra insater i BoIS-tröjan och var en klar injektion i sin återkomst efter två matchers avstängning.

Men Varbergs BoIS skulle inte klara av att hålla sin nolla i den här matchen heller. Simon Lundevall får på ett fint vänsterinlägg i åttionde minuten och Samuel Kroon nickar in bollen via stolpen och en BoIS-försvarare. Mot slutet tänder det till när först Thomas Boakye får rött kort efter en kapning. Det numerära överläget varar dock inte så länge för strax efteråt får Luke le Roux sitt andra gula när han satsar hårt för att stoppa en omställning. Med de neutrala glasögonen på kände nog Le Rouxs kapning mer som ett direkt rött kort.

Före match trodde jag på HBK som favoriter i egenskap av att de hittills känts stabilare som lag men det skenet kanske bedrar lite. Stabilt och organiserat javisst! Klarar av att neutralisera de på papperet bättre lagen, check! Föra matcher mot sämre lag? Nja, kanske inte lika bra. Det känns som att HBK fortsatt har en bit kvar med att utveckla de offensiva bitarna av sitt spel och behöver våga mer. Idag kom man igång rejält först efter Samuel Kroons ganska sena kvittering. Och när man inte klarar av att vinna denna typen av hemmamatcher blir bonuspoängen mot topplagen inte lika mycket värda.

Spelmässigt ligger Varbergs BoIS lite bättre till med fler spelartyper som har en bra teknik och bollbehandling men försvarsmässigt fortsätter det att spöka - även om dagens match var ett fall framåt.

På presskonferensen efteråt tyckte Joakim Persson att 0-0 i paus var rättvist men att HBK skapat de bästa chanserna. Han var betydligt nöjdare med andra halvlek men betonade att laget nu måste börja ta trepoängare. Han tycker BoIS missar att punktera matchen vid Ryan Moons nickläge. Det ”krig” som utbröt de sista 10 var väl häftigt. 1 poäng borta mot HBK som ej förlorat hemma ännu tyckte Varbergs tränare ändå var helt OK. På min fråga om valet av nyförvärvet Des Kunst som anfallare istället för Simon Karlsson Adjei som ändå är Varbergs bäste målskytt i år blev svaret att Kunst sett fin ut i veckan och det känns viktigt att han direkt får känna på matchspel för att snabbare komma in i hur laget spelar. Adjei hade också varit sjuk under veckan som gick.

Magnus Haglund tyckte att Halmstad kom bra in i matchen men sedan jämnar Varberg ut spelet. HBK borde gjort något mål på de två stora chanser man skapar i första halvlek. Även Haglund fick rött kort under de hektiska slutminuterna och får alltså inte coacha laget mot Östersund. Någon ställde frågan om vad som sades mellan honom och domaren och om Haglund hade synpunkter på domarens bedömningar? Haglund svar blev att ”man åker inte ut om man ger beröm”.

På min fråga om hur Han ser på HBK:s offensiva spel tyckte Magnus att det inledningsvis var OK men det var mycket dueller och spelrytmen infann sig endast under kortare perioder. Men Varberg gjord det också bra och stör med sin press. ”Men vi är svåra att slå och det är en otroligt viktig egenskap”.

Om Erik Ahlstrands insats tyckte HBK:s tränare att det är svårt att ersätta en extremt skicklig spelare som Joel Allansson men att både Ahlstrand och Dusan Djuric som kom in gjorde det bra.

Min slutsats blir nog ändå att just avsaknaden av Allansson fick en ganska stor betydelse idag då HBK saknade hans duellspel. Och visst, att inte förlora är väl bra men risken finns väl också att man kryssar sig ner i Superettan i längden. Något som gäller för båda Hallands allsvenska lag – som börjar komma i ett skriande behov av att plocka trepoängare.