Lagbanner
Varbergs BoIS näst bäst i Allsvenskan på att ge unga spelare chansen!
Matthews - årets !

Varbergs BoIS näst bäst i Allsvenskan på att ge unga spelare chansen!

Joakim Persson, "svart på vitt".

Efter 12 spelade allsvenska omgångar har sajten Fotbolldirekt ställt samman vilka klubbar som är bäst på att utveckla och ge unga spelare chansen. Med unga spelare avses de födda från millennieskiftet och framåt och som fått speltid i år. 

IFK Norrköping toppar listan och på andra plats placerar sig Varbergs BoIS som enligt sajten också visar upp en tydlig strategi i att ge unga möjlighet till allsvensk erfarenhet. Och även om det är precis så vi lärt känna Joakim Perssons filosofi känns det så klart bra att så att säga få det "svart på vitt" i en allsvensk kontext.  

Varbergs BoIS, speltid för spelare födda på 00-talet till och med omgång 12:  2 208 minuter
 

Tashreeq Matthews 785 minuter
Gideon Mensah 380 minuter
Luke Le Roux 351 minuter
Albin Mörfelt 319 minuter
Victor Karlsson 159 minuter
André Boman 117 minuter
Oliver Alfonsi 83 minuter
Montader Madjed 14 minuter

Intressant är också att flera av spelarna också gjort avtryck när de väl fått chansen. Tashreeq Matthews utveckling i år har t ex inte gått många förbi. Albin Mörfelt har redan sålts vidare till Vålerenga efter endast 6 matcher i BoIS-tröjan. Victor Karlsson stod för framspelningen till den viktiga kvitteringen mot Degerfors senast och Oliver Alfonsi gjorde mål efter 4 minuter i av sin startdebut mot IFK Göteborg. 

Halländska kollegan Halmstad återfinns på 10.e plats med totalt 1 222 minuter men fördelade på endast 2 spelare och där högerbacken Edvin Kurtulus stått för över 1 000 av dessa minuter. Hade inte Phil-Ofosu Ayeh gått sönder redan i premiären hade Kurtulus minuter sannolikt också varit betydligt färre. Som jag påpekat i tidigare artiklar för HBK tycker jag att detta rimmar lite illa med klubbens uttalade strategi att satsa på unga spelare och det faktum att man faktiskt har en 5-stjärnig akademi (att jämföras med Varbergs trestjärniga). 

"Sämst i klassen" är Mjällby där den yngste spelare som fått speltid i år är 25-årige  Ivan Kricak. Samma Mjällby som är nästjumbo och igår sparkade tränaren Christian Järdler. Så rutin är knapapst heller någon garanti för framgång

Håkan Ericsson2021-08-04 11:22:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS