Hitachi Energy Arena, 2023-04-25 19:00

Västerås - Örebro
3 - 0

Västerås SK - Örebro SK 3-0: Kod gul
Ingen hackad gurka denna gång, vi får stå ut med krossade kex.

Västerås SK - Örebro SK 3-0: Kod gul

ÖSK åkte till Västerås utan en seger och utan några gjorda mål och åkte hem från Västerås utan en seger och utan att ha gjort några mål.

Vi har sagt det många gånger men det tåls att säga igen:
Det är inte lätt att hålla på Örebro SK.

Det finns många saker i världen som är svåra, exempelvis bergsklättring, djuphavsdykning och mängder av andra, tuffa aktiviteter men att hålla på Örebro SK är tuffare än alla dessa saker.
Att hålla på Örebro SK är som att konstant tvingas upp för höga berg för att sedan beordras att dyka ned i de djupaste lagunerna utan att få chansen att andas.
Att kastas mellan förtvivlan och förtvivlan, och ibland hopp men inte alltid.

Därför gör dessa förluster mot "rivaler" som Västerås extra ont, vi kastas från smärta till mer smärta när man inför matchen ändå hoppades på några ljusglimtar.
Vi blev på intet sätt utspelade men ändå stod det 3-0 på tavlan när matchen var slut.
Ändå skrev man dumma saker i affekt på sociala medier efteråt.
Ändå var man bra jävla sugen på att skippa all text i denna rapport och enbart lämna er med denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=-N4jf6rtyuw
Ändå skriver man en rapport efteråt, jag har ju en plikt mot er, mina läsare.

Men vi kanske ska ta det från början?

Ska det bli en sån match idag?
Matchen började relativt jämnt mellan lagen men gurkorna fick en tidig frispark och skickade in den till vänster i straffområdet men Kevin Walkers pannbandsprydda panna nickade bort bollen...
...till Max Larsson som drog till på halvvolley via Bergmarks rygg(?) och satte 1-0 på ett snyggt sätt och kunde fira till tonerna av seven nation army, en låt som hade passat bättre i Rocklundahallen än på Swedbank Park.
Men 1-0 gjorde dem och det var i den åttonde minuten.

Härlig start.

Mycket bättre än så blev det inte men spelet stod och vägde åt båda håll länge och ÖSK försökte ta sig fram genom Jake Larsson på vänsterkanten och VSKs troika bestående av Gefvert, Johansson och Ask som hade en bättre dag på jobbet än ÖSKs dito.

Temat för dagen var andrabollar och några andra bollar blev det inte när ytterligare en fast situation, denna gång en hörna, ledde till ett mål för gurkorna.
Denna gång slogs en kort variant in i straffområdet, damp rakt ned bland ett gäng spelare och på fötterna hos urvästeråsaren Miguel Sandberg som kunde vända om och skicka in bollen.
Och med läpparna på klubbemblemet kunde han, till tonerna av, vad vet jag,  "Live is life" av Opus, konstatera att det stod 2-0 på Iver Arena.

Miguel Sandberg - snart med läpparna på ett klubbemblem nära dig.

Bättre blev det, men inte tillräckligt mycket bättre.
ÖSK väntade med att göra de nödvändiga bytena till en bit efter pausen. Förståeligt då ett byte i paus kan göra mycket för att förstöra en spelares självförtroende och därför är det bättre att vänta.
Runt sextiofemte minuten fick Dajje, Backman och Andrésson tacka för sig och se Malik Mokédé, David Seger och Adam Bark komma in och effekt av bytena blev det direkt.
Mokédé nickskarvade en boll in i straffområdet som via västeråsare hittade till hans fot och från nära håll fick han iväg ett taffligt avslut som Fagerström kunde avvärja. 
Kort därefter kom det in en hörna som Moro lyfte över sig själv och in i ribban och Walker lyfte in den till Milleskog som nickade mot målet men där nickade en Västeråsare bort bollen från mållinjen.

Närmre än så kom vi inte och istället kunde inbytte kolossen, titanen, huguenoten Jabir Ali enkelt finta bort Moro i den åttionionde minuten och komma i ett 2-mot-1 läge med Martin Gambos som skickade in 3-0.
Ingen kyss på emblemet men till tonerna av "Animals" av Martin Garrix, kanske, kunde Gambos och ett välbesökt Hitachi Energy Arena fira en seger i E-18 derbyt.

Matchens bästa spelare:
1. Malik Mokédé
Grabben har nåt, låt han starta nästa match.
2. Adam Bark
Visar med sitt inhopp att även han bör ta plats i elvan.
3. David Seger
Visar med sitt inhopp att han INTE ska starta på bänken.
Bäst i VSK: Simon Johansson, utan tvekan en av de bästa mittfältarna i serien.

Matchfakta
Västerås SK - Örebro SK 3-0 (2-0)
1-0 Max Larsson (ass. ingen)
2-0 Miguel Sandberg (ass. ingen)
3-0 Martin Gambos (ass. Jabir Ali)
Skott på mål: 10-6
Varningar VSK: Martin Gambos
Varningar ÖSK: Ingen

Ingen i klubben har sagt att vi ska gå upp i år eller att vi ska vara med i toppen.
De har sagt under en längre tid att detta är ett år där vi ska utvecklas och de enda som sagt att vi ska vara i toppskiktet är oss supportrar, ack vilket självskadebeteende vi har.
Med dessa premisser i åtanke, att vi ska "utvecklas" i år och inte slåss i toppen, ska vi då få panik efter denna förlust? Nej.
Ingen panik men däremot borde vi börja fingra på knappen som förkunnar kod gul.
Till skillnad från kod orange så skriker den inte om substantiella förändringar i hur vi spelar.
Till skillnad från kod röd så larmar den inte om systemfel i klubben och truppen.
Den förkunnar snarare att vi behöver rannsaka oss själva och ha ett kvartssamtal inför det som kommer.

För det har nu gått fyra matcher av serien.
Vi har två kryss, två förluster men viktigast av allt är att vi har noll gjorda mål.
Visst, det är en sak att släppa in tre mot ett hajpat Västerås, det kan många andra klubbar i superettan göra när de är på besök på Solid Park arena men att inte göra några mål alls är ett stort problem.
I podden "Hemmaborgen", som ni bör lyssna på, konstaterar de att vi har "bra xG-siffror" och att många 50/50 situationer går emot oss vilket tyder på att vi gör något rätt fram tills vi kommer fram till målet, där tar det stopp.
Något måste därför ske i hur vi spelar för jag tycker att en till faktor vi bör ha i åtanke är att vi spelar lite försiktigt, vi tar inte i för fullt i duellerna.
Detta reflekteras i faktumet att vi knappt dragit på oss några varningar än så länge, vi spelar för snällt helt enkelt.
Det är dags för ÖSK att börja spela lite fult och börja med avslutsövningar från nära håll, för samtliga spelare.
Två av de hetaste lägena denna säsong har Andrésson och Moro fått och de är inga Wayne Rooney precis.

Det är dessutom dags att peta Backman, han har fått sina chanser men tyvärr inte tagit dem och därför bör någon av Bark och Mokédé starta i matchen mot AFC.
Dessutom undrar man ju hur det går för VV. Har han inte återhämtat sig ännu? Tills han kommer tillbaka får vi hoppas att Dajje får ut mer av sina löpningar om han flankeras av Bark eller Malik.
Längst fram ska väl Milleskog fortsätta spela men han har inte sett lika bra ut sen försäsongen tog slut, undrar om hans kontraktsituation stör honom.
Om inte Milleskog skall fortsätta är det Adi Fisic som gäller men han verkar inte imponera tillräckligt för att komma in och spela längre än en kvart.
Synd att Björndahl inte accepterade en roll som back-up bakom Milleskog, jag förstår om han vill ha mer speltid och han gör ju det bra i Karlstad, i division ett, så vi kan alltid drömma om hur det hade sett ut om han kom in.

Ett annat problem jag tycker att ÖSK har är de små tekniska ögonblicken, främst hos våra mittbackar.
De tar en eller två touch för länge på sig att avancera bollen och när vi har tre mittbackar som alla är lika sega med bollen blir det att ta väldigt lång tid för oss att gå upp i anfall.
Det är detta som gör att jag hatar trebackslinjer med passion.
Med tre mittbackar blir vi av med en spelare längre fram och allting tar så mycket längre tid som följd och farten försvinner i spelet.
Vi blir utnumrerade på mittfältet eller i straffområdet och det är överlag oftast rätt tråkigt att kolla på lag som spelar med trebackslinje.
Undantaget är väl Chelsea när Antonio Conte tränade laget 2016-2017 men det är ett enskilt undantag.

Att stötta ÖSK är tufft och tufft har det varit de senaste två, tre åren och det kommer fortsätta vara tufft.
Detta lag skulle må oerhört bra av att bara göra ett mål på söndag, helst sjutton men med tanke på utdelningen i våra önskningar bör vi vara nöjda med det pyttelilla vi får.
ÖSK kommer nog inte utmana i toppen i år men om saker och ting inte lossnar snart kommer vi nog få det kämpigt, mycket kämpigt.
Jag hoppas verkligen inte att det blir så, jag hoppas att laget studsar tillbaka snart och börjar göra goals och inte bara pumpar upp sina "expected goals" som de gjort än så länge.
Någon gång måste det lossna och det vore oerhört skönt om det sker redan på söndag.
Men med detta lag vet man aldrig.

Per Ohlsjö2023-04-27 18:48:00
Author

Fler artiklar om Örebro