”Viktigt att de fick göra mål – alla behöver vara med och påverka”
Jake Larsson klappas om efter att ha brutit sin frustrerande torka genom att göra 3–1 mot Mjällby.

”Viktigt att de fick göra mål – alla behöver vara med och påverka”

Två spelare spräckte sina nollor och en tredje visade klass och gick i bräschen.? Äntligen fick ÖSK saker att stämma i offensiven. Då lyfter managern fram betydelsen av att ännu fler visar sig framöver. "Vi behöver ha många som delar på målskyttet", säger Axel Kjäll.

Försvarsspelet har egentligen funnits där från början.

Men det tog nio omgångar av Allsvenskan innan Örebro SK gjorde fler än två mål i samma match för första gången 2020.

Efter att ha hamnat i ett tidigt underläge i hemmamötet med Mjällby lossnade det med besked. Erik Björndahl och Jake Larsson gjorde sina första mål för säsongen medan Nahir Besara klev fram och skruvade in 2–1 på en snygg frispark.

ÖSK:s manager Axel Kjäll gläds över utdelningen.

– Så länge vi gör mål blir vi så klart väldigt glada. Men det är självklart viktigt för de här spelarna att de fick göra mål sett till deras roller, säger han till Svartvitt på Svenskafans efter 3–1-segern på en ekande tom Behrn Arena.

Vad betyder det för Erik Björndahl och Jake Larsson att få hitta rätt?

– Klart att det var skönt för Erik att inte gå från matchen mållös efter hans ribbskott tidigt i matchen. Sedan var det förstås bra och välbehövligt för Jake att få komma in från bänken och göra mål direkt. Vi behöver ha många som delar på målskyttet. En av mina viktigaste uppgifter är att få alla att förstå att alla 18 man i matchtruppen behöver vara med och påverka varje gång.

Axel Kjäll framhåller att det var efterlängtat att få göra mål i samband med den fasta situation som låg bakom 2–1.

– Det här var inte varit jättelyckosamma tidigare, om man ska vara ärlig, och det var givetvis roligt att Nahir fick dit sin frispark. Vi jobbar vidare för att bli ännu bättre på fasta situationer.

Vad ligger bakom att en så kallad ketchupeffekt kom mot Mjällby?

– Spelarna har fått chansen att spela tillsammans ett längre tag nu. Vi har väldigt många spelare i offensiven som är nya, och nu har de fått komma in mer i både verksamheten och i vårt sätt att tänka runt själva spelet.

Managern understryker att det finns många alternativ att välja mellan när det kommer till att forma en startelva.

– Vår bredd är imponerande. Nu kom vi till spel från start utan bland andra Agon (Mehmeti), Martin (Broberg), Nordin (Gerzic), (Johan) Mårtensson och (Andreas) Skovgaard). Ändå kunde vi dominera en match så pass stort mot ett riktigt bra lag. Jag är glad och stolt över det.

Siktar uppåt

Åtta fullträffar på nio omgångar är alltjämt bland de sämre noteringarna i Allsvenskan. Däremot är endast nio insläppta mål, vilket även Malmö FF och BK Häcken tappat in, bäst i serien.

Axel Kjäll är mycket tillfreds över hur ÖSK har satt sin defensiv hittills.

– Försvaret har varit riktigt bra en längre tid.

Serien är inne i ett skede med väldigt tätt matchande. På torsdagen står en ny utmaning för dörren. Ett tiondeplacerat ÖSK reser till Skåne för att drabba samman med Helsingborg, som ligger på negativ kvalplats och är fem poäng bakom ÖSK.

– Det kommer att bli tufft. En match på naturgräs, som vi knappt har spelat på den senaste tiden, mot ett Helsingborg som har börjat komma igång, understryker Axel Kjäll.

Han framhåller dock att fokus ska ligga på den egna prestationen.

– Det är så vi lägger grunden. Det känns skönt att åka dit med tre poäng och en stabil prestation med höga toppar i ryggen. Fem av våra senaste sex halvlekar, jag är inte lika nöjd med den andra mot Norrköping, har varit väldigt bra.

Det är oklart hur ett aningen skadeskjutet ÖSK kommer att ställa upp. Viktiga kuggar som bland andra ovan nämnda Johan Mårtensson, Martin Broberg och Agon Mehmeti missar garanterat mötet på Olympia.

– Vi får se lite hur det ser ut, men jag är övertygad om att vi kommer att ha ett starkt lag på planen, konstaterar Axel Kjäll.

David Flatbacke-Karlsson@Daavvvvee2020-07-23 00:21:22
Author

Fler artiklar om Örebro