Varberg vs Halmstad...
Lossar tand för tunga...

Varberg vs Halmstad...

Efter onsdagens U21-drabbning strålade redaktörn samman med en vän och tillika HBK-supporter! Det blev en hyfsat lång diskussion om Hallands för närvarande två bästa lag. Men vem är egentligen BÄST i Halland numera?

I onsdagens U21-match hade HBK sju spelare i startelvan från den egna akademin och Varberg hade två (Alfonsi och Dryselius). 
-Det är korrekt. Man hade även två spelare (Johansson och Winbo) som man hämtat från Division 1-laget Tvååker i Varbergs kommun, samt en spelare (Victor Karlsson) från halländska Onsala, lite av HBK:s gamla paradgren kan man säga. Räknar man in gamle Djuric som en "akademispelare" 2021 så stämmer det att HBK hade 7 spelare från den egna akademin. 

Jag såg matchen på HP-tv och HBK började bäst och borde ha gjort ytterligare något mål då. Alle var t.ex. fri och sköt utanför. I slutet på halvleken gjorde Malte några räddningar. I andra halvlek tog Varberg över när Karlsson Adjei kom in och då borde de ha avgjort.
Man kan då lyfta fram positiv statistik för HBK: 
När matchen slutar har HBK nio spelare från den egna akademin på plan. Nästan ett rent U19-lag: Filip E. 18 år, Filip L. 19 år, Viktor H. 19 år, Kazper 16 år, Wadensten 19 år, Albin A. 17 år, Mehmeti 17 år. Jag håller med dig om att HP:s bedömning av "allsvenska spelare" blir lite konstig eftersom du skriver att Jocke Persson "går runt på 75 spelare" i ditt foruminlägg Så är det ju. Det är också en stor skillnad i truppstorlek: Varberg har 32 spelare och HBK har 23 spelare. Tror fan att Jocke måste rotera mer då.......
-Fast det är inte jag som skriver det, jag är inte "Sidledsdanne". Men sen håller jag inte med alls, vaddå måste rotera? Det handlar inte om truppstorlek, HBK har väl tillräckligt med spelare för att genomföra 5 byten i varje match? Det handlar om att Joakim Persson vågar ge de yngre chansen i matcherna, han litar på dem, han tror att det får dem att växa när de får "känna på det" som han brukar säga. Och han får också ofta resultat av att han vågar. Tillexempel  har Victor Karlsson som ifjol spelade division 2-fotboll gjort 2 mål och 1 assist på sina totalt 458 spelade minuter i år. Och med dessa dryga 5 allsvenska matcher på kontot räknat i 90-minutare är denna 20-åring en fullfjädrad allsvensk spelare enligt Hallandspsostens definition

Som jag har sagt vid flera tillfällen så är jag imponerad av Jocke Perssons arbete och att han lyckas med att hitta talanger som han kan utveckla men jag vill verkligen inte dissa HBK:s arbete. Jag tycker att det är imponerande att HBK med relativt små resurser ska spela SM-final i U21 och U19-laget toppar serien och har möjlighet att spela SM-final.
-Javisst gör HBK det bra i U21. Men relativt små resurser, i förhållande till vem? Varbergs BoIS gissar jag? Det var ju i varje fall den bilden Magnus Haglund ville ge när han i Studio Allsvenskan påpekade att Varberg minsann hade 10 miljoner på banken. Fast grejen är ju att dessa pengar som kommit in först år genom spelarförs'ljningar och inte har någonting med spelarbudgeten att göra. Intressantare är att jämföra lagens tränar- och spelarlöner enligt lagens årsredovisningar 2019 i Superettan: 

  • HBK: 11, 5 Mkr
  • BoIS: 6,4 Mkr
Om man då räknar kostnaden per inspelad poäng i Superettan (BoIS 55 p, HBK 46 p) så blir denna kostnad:
  • för BoIS: 116 363 kronor och 
  • för HBK: 250 000 kronor
Då blir det i varje fall väldigt tydligt för mig vilket lag som både har minst resurser och även får ut klart mest av dessa. 

År 2020 (BoIS Allsvenskan, HBK fortsatt kvar i Superettan) såg det ut så här:
  • HBK: 13, 7 Mkr
  • BoIS: 11,5 Mkr
Halmstad hade alltså fortsatt en klart högre tränar- och spelarbudget än Varberg fast man var kvar i en lägre serie. Ändå har man flera gånger i år hört Magnus Haglund beklaga sig i media över att HBK är den lilla klubben med de små resurserna. En klubb med 55 allsvenska säsonger i bagaget mot Varbergs 2. När jag ställt frågan till Joakim Persson om den förbättrade ekonomin kommer att innebära att Varberg nu kommer att satsa på mer etablerade spelare blir alltid svaret att man kommer att fortsätta scouta talanger i lägre serier och hålla nere lönekostnaderna medan man i Halmstad talar om att värva in "kvalitet". Den intressanta frågan tycker jag är hur Varberg med sina mindre resurser och betydligt mindre namnkunniga trupp faktiskt kan lyckas bättre än HBK? För mig är de vad HBK var för 20-30 år sedan och sett ur det perspektivet tycker jag inte att Halmstad gör det mer än godkänt idag. Jag kan också vara frågande till hur Magnus Haglund kan beklaga sig över små resurser samtidigt som han enligt Aftonbladets sammanställning ligger på den över halvan i den allsvenska löneligan och tjänar dubbelt så mycket som Joakim Persson. 

Med "små resurser" menar jag HBK jämfört med t.ex. MFF, Göteborg och Stockholmsklubbarna.
Ja, jag förstår det och så tänker ju Haglund också! Men Varbergs framgångar på senare år sätter ju detta i ett annat perspektiv enligt mig. 

Men även solen har fläckar: Jocke Perssons värvning Des Kunst har väl inte gjort någon BoIS-are glad. Han var rätt anonym i semifinalen. Han har säkert ett för Varberg ett bra kontrakt.
-Så är det, klart att inte alla värvningar blir bra, det sa ju Jocke själv till mig i en intervju när jag undrade varför BoIS har så stor trupp: "enkelt, då är det större chans att någon lyckas" blev svaret. På följdfrågan hur det hänger ihop ekonomiskt blev svaret att de har så låga lönenivåer. Och hur de lyckas med det kan man ju fråga sig? Ja, kanske för att de etablerat Varberg som ett "skyltfönster" för att kunna ta sig vidare senare i karriären.

HBK har ju valt strategin att satsa på egna spelare från akademin eftersom det inte finns pengar till att värva spelare och då blir det unga spelare som i första hand får spela i U21-serien. 
-Låter märkligt för mig. Man har som strategi att satsa på akademin och därför ger man inte de unga spelarna chansen i A-laget? Har man dålig ekonomi borde man ju göra tvärtom. Jag förstår heller inte varför HBK är så rädda? Enligt Fotbolldirekts sammanställning är man bland de sämre i serien på att ge unga spelare chansen i år medan BoIS är näst bäst och hittills har lyckats bättre. Och inte pengar till att värva? Som sagt, det finns ju andra vägar att gå vilket Varberg är ett lysande exempel på och som Halmstad var bäst i Sverige på för inte längesedan, dvs att hitta guldkornen i de lägre divisionerna. Det jag tror Jocke Persson vet är att det inte kommer att vara så stor kvalitetsskillnad gentemot spelarna i Allsvenskan utan att det mer handlar om att spelare som kommer från en lägre nivå ska palla ett högre tempo. Det är helt enkelt inte värt investeringen att betala för en ganska så marginell kvalitetsskillnad.   

I senaste omgången hade HBK fyra spelare i startuppställningen och fem som var avbytare från den egna akademin. Varberg hade ingen spelare i startuppställningen och bara Alfonsi som avbytare. Jocke har ju fler spelare som är unga och som har passerat U19 att välja på och då är de mer mogna att spela lite i Allsvenskan. Han har ju bara tagit Alfonsi från deras Akademi (Montader kommer ju därifrån också men har bara en match). HBK har haft både Kazper och Pontus som avbytare i Allsvenskan.
Den enda från U21 i HBK som borde ha fått fler chanser är enligt mig Alle men han har mycket kvar att lära och det syntes mot Varberg. (Berntsson var bra igår men det är tufft för honom att konkurrera med Ante och Baffo)

-Nej, det stämmer. Helt klart har HBK en mer framstående akademi men det är ju också helt naturligt sett till att HBK har en helt annan historik som elitförening. Det är ju också en anledning till att Varberg i större utsträckning värvar in spelare från lägre divisioner. Men akademin är på frammarsch och är numera trestjärnig (att jämföra med HBK:s femstjärniga). Och i truppen finns 7 spelare som kommer från akademin: Viktor Dryselius, Rasmus Cronvall, Oliver Alfonsi, Liam Munther, André Boman, Noah Johansson och Nils Bertilsson. Av dessa har Alfonsi (18 år) och Boman (19) startat i Allsvenskan i år. Alfonsi har även gjort mål vilket även Rasmus Cronvall (19) gjorde ifjol i Allsvenskan. Sedan ska vi heller inter glömma den egna produkten Erion Sadiku (19) som ifjol spelade allsvenskt innan han i vintras såldes till FC Genoa. Montader Madjed kom däremot från Östers IF i år men eftersom han bara är 16 år kanske han också räknas som "egen produkt" om några år?

Sen förstår jag heller inte den här fixeringen vid egna produkter som finns hos en del. Du nämner att Varberg hade inga egna produkter på bänken senast. Nej men man hade två spelare (Johansson och Winbo) som kommer från ett mindre lag i kommunen och en annan hallänning (Karlsson) från en lägre serie. För mig är inte det viktiga att kunna peka på hur många egna produkter som finns i truppen utan hur många som verkligen klarar att ta steget till seniorfotboll. Och där upplever jag att vägen är betydligt kortare för spelarna i Varberg jämfört med de i Halmstad. En anledning till det kan också vara att BoIS värvar unga, utvecklingsbara spelare men som också har erfarenhet av seniorfotboll. I Halmstad blir det ofta ett slags ekorrhjul där du inte får chansen för att du inte har erfarenhet och då skaffar man sig heller ingen erfarenhet utan bara står och stampar på samma plats. Jag är fullt övertygad om att tävlingserfarenhet på seniornivå är betydligt mer utvecklande än att tampas med andra 19-åringar vecka efter vecka.

Alexander Johansson i HBK är ett lysande exempel. Han har ända fram till i höst varit helt iskall vad gäller spel i A-laget men nu när han fått chansen har han sett riktigt vass ut och rapp i steget. Både i de få allsvenska matcher jag sett honom och även när HBK U21 mötte Helsingborg och senast mot Varberg. Mycket att lära? Ja men återigen, vad är hönan och vad är ägget? Alexander har varit i Halmstad i tre år nu, vilken spelare hade han varit idag om han fått förtroendet tidigare? Det vet vi inte. Och det här med att det är tufft för Berntsson att konkurrera med Ante och Baffo? Ja men kom igen! "Berra" är ett annat exempel på Halmstads i mitt tycke märkliga strategi, 25 år gammal och ännu inte ordinarie? Har man som strategi att satsa på talangutveckling bör man också ge spelarna chansen istället för att värva etablerade spelare. 

Det är klart att det hade varit roligt om HBK hade kunnat göra som Jocke, fynda spelare i lägre divisioner men de valde att t.ex. satsa på Tot och Kroon och inte ha så stor trupp. Inte så konstigt med tanke på hur bra de var i Superettan. Men sedan var det ju tråkigt att de blev skadade och att det påverkade säsongen.
-Ja kanske är det så men nu har de ju varit friska ett tag. De var duktiga i Superettan men här blir jag återigen fundersam över varför inte fler lyckas "ta klivet" i HBK. Fast jag "vet" egentligen svaret, det handlar om att i större utsträckning ge de yngre spelarna chansen att spela seniorforboll. 
 

Boisabagen2021-11-19 17:50:00

Fler artiklar om Varbergs BoIS