VSK-HIF 0-4: Referat och spelarbetyg

SUPERETTAN, OMGÅNG 10
Iver Arena, söndag 18 juli 2021, kl 1500:

Västerås SK-HIF 0-4 (0-3)
0-1 Anthony van den Hurk (22, assist Andreas Landgren), 0-2 Anthony van den Hurk (34, assist Brandur Hendriksson), 0-3 Rasmus Jönsson (43, assist Brandur Hendriksson), 0-4 Anthony van den Hurk (84, straff)
Publik: ~900

HIF (4-4-1-1): Anders Lindegaard – Andreas Landgren, Ravy Tsouka (Casper Widell, 88), Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson , Wilhelm Loeper (Dennis Olsson, 88), Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Adam Kaied (Benjamin Acquah, 72) – Anthony van den Hurk – Assad Al Hamlawi (Noel Mbo, 66).

Ej använda avbytare: Kalle Joelsson (mv), Emil Hellman (b), Vladislav Kreida (mf).

Skadade/avstängda: Viktor Lundberg (mf, familjeskäl), Viktor Göransson (mf, hjärnskakning), Jakob Voelkerling Persson (b/mf, knäskadad), Andreas Granqvist (b, avslutat karriären).

Övriga spelare: Alexander Nilsson (mv), Rasmus Karjalainen (mf/fw), Alhaji Gero (fw).

Västerås SK (5-3-1-1): Anton Fagerström – Filip Almström Tähti, Jesper Merbom Adolfsson, David Engström (Viktor Steen, 51), Gustaf Lagerbielke (Viktor Prodell, 45), Emil Skogh (Samuel Sörman, 45) – Simon Johansson, Albin Sporrong, Dusan Jajic (Olle Edlund, 88) – Filip Tronet – William Videhult (Simon Gefvert, 88).

Ej använda avbytare: Elis Wahl (mv), Jakob Lindahl (mf).

Före matchen:
– Dagen efter att Andreas Granqvist meddelat att spelarkarriären är över reste HIF till Västerås för det första seriemötet med VSK sedan 1997.

– Utöver Granqvist saknades även Viktor Lundberg, som väntar tillökning i familjen. Sedan tidigare var Viktor Göransson och Jakob Voelkerling Persson skadade.

– Veckans nyförvärv Rasmus Karjalainen var inte spelklar.

Senaste matcher:
Publik var tillbaka på Olympia för första gången sedan 2019 när HIF i omstarten efter EM-uppehållet rättvist 1-0-vann hemma mot ett defensivt Akropolis.

Västerås förlorade sin omstart med 1-0 borta mot Sundsvall. Det var lagets fjärde raka match utan seger.

Laguttagning:
Tränare Jörgen Lennartsson gjorde en ändring i startelvan jämfört med den senaste matchen: Viktor Lundberg ut och Wilhelm Loeper, avstängd senast, in. Loeper startade till höger på mittfältet medan Adam Kaied, som spelade där senast, började till vänster.

Tabelläget:
7. HIF 9M-4V-3O-2F 9-6 15p.
10. Västerås SK: 11M-3V-5O-3F 9-9 14p.

Väder:
Det var cirka 22 grader och molnigt i Västerås.

Så var matchen:

Första halvlek:
Västerås sjönk ganska långt ned i positionerna i sitt 5-3-2-spel, förutom under en kortare period efter dryga kvarten då man hade ett ihållande bollinnehav på HIF:s planhalva. HIF spelade tålmodigt utan att slå för mycket chansbollar in mot Västerås straffområde där tre långa mittbackar fanns placerade.

Allt eftersom halvleken gick fick dock HIF fler bra inläggslägen och man kom också in med fler spelare i straffområdet. När ett vänsterinlägg från Bödvar Bödvarsson i den 22:e minuten nickats bort hamnade bollen hos Andreas Landgren på andra kanten. Han slog en ny boll in mot straffområdet där Anthony van den Hurk klev upp och nickade in sitt första mål sedan premiären mot GIF Sundsvall.

Van den Hurk fick blodad tand och innan halvleken var över hade han nickat in en boll till. Denna gång på en högerhörna från Brandur Hendriksson i den 34:e minuten.

Lite efter det fick sedan Hendriksson noteras för en till assist, en betydligt enklare sådan. Han lämnade över bollen till Rasmus Jönsson i mittcirkeln. Jönsson tog med sig bollen framåt i banan och efter 30 meters vandring avslutade han med skott – i mål. En stillastående målvakt Anton Fagerström (skymd av egna backlinjen?) fick se bollen gå in i sitt högra hörn, bara minuter före halvtidsvilan.

Västerås enda chanser i halvleken kom på kontringar. Kvicke William Videhult snodde åt sig en slarvig hemåtpass från Hendriksson och sprang förbi Tsouka till ett friläge. Anders Lindegaard gjorde dock en stabil räddning.

Nästa gång, efter en bollvinst på egen planhalva och en bra djupledsboll från Simon Johansson, överlistade Videhults skott Lindegaard efter han åter tagit sig förbi Tsouka. Den här gången gick dock bollen utanför.

Andra halvlek:
HIF såg ut att ha bra kontroll på tillställningen under de första 10-15 minuterna efter paus, men allt eftersom började Västerås hota mer framåt med sin nya 4-1-4-1-uppställning där Filip Tronet och nyinsatte Viktor Prodell ständigt var farliga. HIF slarvade allt mer både i duell- och passningsspel.

Under en kvart i mitten av halvleken hade Västerås fem målchanser, flera av dem efter misslyckade passningar, rensningar eller uppspel av HIF. Närmast mål var Prodell, som fick chansen efter fin passning från Tronet ut till Simon Johansson på kanten. På passning snett inåt bakåt sköt han från bra läge i straffområdet och det enda som höll HIF:s nolla intakt var att Andreas Landgren kunde täcka skottet på mållinjen.

Istället för kvittering gjorde dock HIF 0-4 – det var en sådan match. Ett inkast från Landgren stoppades av Viktor Steens hand i eget straffområde och från elva meter kunde van den Hurk slå in sitt tredje mål för dagen i den 84:e minuten.

Summering:
– HIF avgjorde i praktiken den här matchen via en stark första halvlek där man spelade bra anfallsfotboll, fyllde på med många spelare framåt och visade fin effektivitet.

– Hade Västerås varit lika skarpa i straffområdet hade det ändå kunnat bli spännande, för HIF tappade fokus under sista halvtimmen.

– Sammantaget gjorde dock HIF sin bästa insats sedan premiären (2-2 mot Sundsvall) eller andra omgångens 4-1 mot Öis. Man lyfter i den fortsatt haltande tabellen och har nu bättre poängsnitt än Sundsvall på kvalplats.

Tabelläget:
7. HIF 10M-5V-3O-2F 13-6 18p.
10.
Västerås SK: 10M-3V-5O-4F 9-13 14p.

Nästa match:
Nästa match spelas hemma mot IFK Värnamo på torsdag den 22 juli.

Spelarbetyg:
ANDERS LINDEGAARD, 6
Gjorde en bra räddning när Tronet rann igenom i första halvlek. Var på hugget när HIF startade anfall på egen planhalva efter VSK-rensningar före paus. Kom ut fel på ett inlägg i andra halvlek. Klart godkönd.

ANDREAS LANDGREN, 6
Fint inlägg till första målet.
Gjorde en del missar i andra halvlek
RAVY TSOUKA (UT 88), 6
Var kanske lite väl taggad när det vankades match på gamla hemmaarenan, för Tsouka slarvade en del i spelet med boll och blev förbisprungen av Videhult  två gånger före paus. Samtidigt stod han också för flera säkra brytningar och en del bra passningar framåt också. Sammantaget dock säsongens kanske sämsta insats för den annars så stabile Tsouka. Knappt godkänd.
CHARLIE WEBERG, 7
Dominant i eget straffområde och duktig i spelet med boll, framför allt i första halvlek.
Då han försökte sätta fart på anfallsspelet och ofta lyckades med detta.
BÖDVAR BÖDVARSSON, 6,5
Slog några bra inlägg från vänsterkanten i andra halvan av första halvlek. Helt OK defensivt. En av hans bättre insatser i HIF-tröjan.

WILHELM LOEPER (UT 88), 6
Var kanske inte så dominant som han var i vissa matcher i våras, men gjorde en helt OK insats ändå. Visade sin initiativförmåga och bra skott. Bra defensiv insats i andra halvlek när Västerås inte kunde göra någonting med sina wingbackar.
BRANDUR HENDRIKSSON, 7
Som vanligt hade Hendriksson både höga toppar och djupa dalar i sitt spel. Viktig när HIF dominerade första halvlek med utmanande passningar framåt i banan, samtidigt som det ibland blev lite fel. Sämre i andra då han såg tröttare ut och missade en del. Två assist och får en sjua i betyg för sitt bidrag till att HIF vann den här matchen.
RASMUS JÖNSSON, 7
Gjorde sitt första mål för säsongen. Spelade smart och säkert, även framåt i banan, utan att slå bollar med lika stor risk som kollega Hendriksson.
ADAM KAIED (UT 72), 6
Löpvillig och aktiv, utan att vara så framträdande. Bra defensiv insats. Klart godkänd.

ANTHONY VAN DEN HURK (K), 8 (*)
Slog till med ett hattrick när han för första gången sedan premiären mot Sundsvall blev målskytt igen. Inledde annars tveksamt med flera sämre aktioner, men var sedan stark i det fysiska spelet, vann tillbaka bollar och var klinisk i de avgörande lägena. Kom mer in i straffområdet än i förra matchen från sin släpande anfallsposition.

ASSAD AL HAMLAWI (UT 66), 6,5
Lägger ned stort arbete och såg till att HIF satte tryck på Västerås högt uppe i banan i första halvlek. Mer anonym i andra halvlek.

NOEL MBO (IN 66), 6
Såg stark ut i flera situationer och vann en frispark på offensiv planhalva.

Benjamin Acquah (In 72, fick varning efter hård tackling), Casper Widell (In 88, sent inhopp när matchen var över) och Dennis Olsson (In 88, sent inhopp när matchen var över)  spelade för kort tid för att betygsättas.

Laginsatsen, 7
Det blev en klar seger för HIF som gjorde en mycket bra första halvlek och då visade upp fint anfallsspel. Minus för insatsen i mitten av andra halvlek då en mer effektiv motståndare faktiskt hade kunnat komma in i matchen på allvar.

(Betygsskala: 3=Urusel, 4=Usel, 5=Underkänd, 6=OK, 7=Bra, 8=Mycket bra)

Minut för minut:
9 min – GULT KORT, VSK: Filip Almström Tähti drar ned van den Hurk och stoppar genom det en HIF-kontring i mittcirkeln.
22 min – MÅL, HIF: Undannickat Bödvarsson-inlägg når ut till andra kanten, där Landgren slår högerinlägg. Anthony van den Hurk nickar in 0-1 när han vinner nickduellen mot Merbom Adolfsson i bortre ytan.
24 min – MÅLCHANS, VSK: Slarvig hemåtpassning av Hendriksson mot Weberg. Videhult är snabb och snor bollen och springer sedan förbi Tsouka till friläge. Avslutar från vänster i straffområdet mot främre hörnet. Lindegaard räddar.
26 min – AVSLUT, HIF: Landgren avslutar anfall med vänsterskott från höger innerposition från 19 meter. Inga problem för Fagerström.
31 min – AVSLUT, HIF: Hendriksson skjuter utanför från 24 meter ur vänster innerposition.
33 min – MÅLCHANS, HIF: Långt HIF-anfall högt uppe på offensiv planhalva avslutas med hårt inlägg/skott från Hendriksson till höger i boxen i snäv vinkel. Fagerström räddar till hörna med viss möda.
34 min – MÅL, HIF: Högerhörna från Hendriksson. Anthony van den Hurk trycker bort Almström Tähti och nickar in 0-2 från bortre ytan.
41 min – MÅLCHANS, VSK: van den Hurk tappar bollen utanför offensivt straffområde när VSK sätter in press med flera spelare. Johansson slår djupledsboll till Tronet, som rusar fram och vänder bort Tsouka i farten. Blir fri med Lindegaard, men avslutar utanför.
43 min – MÅL, HIF: Rasmus Jönsson får bollen i vänster innerposition i mittcirkeln. Han vandrar fram och skjuter ur vänster innerposition från 21 meter och bollen går in i främre hörnet. Fagerström rör sig inte – skymd?
45 min – AVSLUT, VSK: Jajic skjuter utanför ur höger innerposition från 21 meter.

Halvtid – STATISTIK: Avslut: 3-6. På mål: 1-5. Hörnor: 0-3.
Halvtid – BYTE, VSK: Viktor Prodell IN, Gustaf Lagerbielke UT.
Halvtid – BYTE, VSK: Samuel Sörman IN, Emil Skogh UT.

50 min – AVSLUT, HIF: HIF-anfall avslutas med försök att skruva in den i krysset från Jönsson, ur central position från 19 meter. Bollen går dock en bra bit utanför.
51 min – BYTE, VSK: Viktor Steen IN, Daniel Engström UT. Engström skadad.
54 min –GULT KORT, HIF: Wilhelm Loeper kroppstacklar Almström Tähti efter att bollen nickats bort av VSK-spelaren.
56 min – AVSLUT, HIF: Hårt distansskott från Hendriksson. Över.
63 min – MÅLCHANS, VSK: Vänsterhörna nickas i bortre ytan av Steen. Strax utanför. Farligt.
66 min – BYTE, HIF: Noel Mbo IN, Assad Al Hamlawi UT.
67 min – MÅLCHANS, HIF: Tsouka slår bra pass framåt. Loeper går in i banan från höger, med tre HIF-spelare i farliga ytor framför mål. Avslutar själv mot främre hörnet. Fagerström tvingas med viss möda rädda ut bollen till hörna.
68 min – AVSLUT, HIF: Van den Hurk avslutar på högerhörna. Utanför.
71 min – MÅLCHANS, VSK: Jajic skjuter på Landgren-undannickat inlägg. Precis utanför från 20 meter ur vänster innerposition.
72 min – AVSLUT, VSK: Avslutar över från Steen.
72 min – BYTE, HIF: Benjamin Acquah IN, Adam Kaied UT.
74 min – MÅLCHANS, VSK: Slarvigt uppspel från Weberg hamnar hos Prodell, som passar ut till Tronet till höger i boxen. Hans avslut täcks ut till hörna av Bödvarsson. Ganska farligt.
76 min – MÅLCHANS, VSK: Bolltapp av Hendriksson och Acquah på egen planhalva. Fin djupledsboll av Tronet ut till Johansson till höger.
Passning snett inåt bakåt till straffområdet där Prodell finns centralt. Hans avslut är på väg in, men täcks av Landgren framför mållinjen.
77 min – MÅLCHANS, VSK: Kontring. Tronet får chansen till höger i box, men avslutar utanför bortre stolpen.
80 min – AVSLUT, VSK: Högerinlägg tas ned i boxen av Videhult och Prodell avslutar utanför från vänsterläge.
82 min – AVSLUT, VSK: Tronet i höger ytterposition, passar sidled till Johansson, som skjuter över från 19 meter ur höger innerposition.
83 min – STRAFF, HIF: Inkast från höger från Landgren stoppas av Steens hand i straffområdet.
84 min – MÅL, HIF Anthony van den Hurk slår säkert in straffen till vänster. Fagerström går åt andra hållet.
86 min – AVSLUT, HIF: Jönsson passar Mbo i höger innerposition. Bra skott från 18 meter. Fagerström räddar.
87 min – AVSLUT, VSK: Tronet nickar på vänsterinlägg. Lindegaard räddar.
88 min – BYTE, HIF: Dennis Olsson IN, Wilhelm Loeper UT.
88 min – BYTE, HIF: Casper Widell IN, Ravy Tsouka UT.
88 min – BYTE, VSK: Olle Edlund IN, Dusan Jajic UT.
88 min – BYTE, VSK: Simon Gefvert IN, William Videhult UT.
90+1 min – MÅLCHANS, VSK: Tronet får chansen på vänsterinlägg från Sörman.
90+2 min – GULT KORT, HIF: Filip Tronet varnas för protest.
90+2 min – GULT KORT, HIF: Benjamin Acquah varnas för ful tackling på Gefvert.

Matchen slut – STATISTIK: Avslut: 14-12. På mål: 4-8. Hörnor: 6-4.