Tragedi efter tragedi – den mörkaste sommaren någonsin

Tragedi efter tragedi – den mörkaste sommaren någonsin

Sommaren 2011 går till historien som den mörkaste hockeysommaren någonsin. Tre enskilda NHL-spelare avled först innan tragedin nådde oerhörda proportioner när Lokomotiv Yaroslavls flygplan kraschade onsdagen den 7 september.

Redan innan onsdagens oerhörda flygolycka sågs sommaren 2011 som en av de mörkaste somrarna någonsin inom hockeykretsar. Tre olika NHL-spelare, alla tre fighters, har ju som bekant avlidit under sommaren. Det sägs att alla onda ting är tre, men så är onekligen inte fallet.
 
När man inte trodde att sommarens tragedi kunde bli värre tog den helt plötsligt oanade proportioner när Lokomotiv Yaroslavls flygplan kraschade. I praktiken hela truppen, tränarstaben och – inte att förglömma – besättningen avled.
 
Det är en tragedi jämförbar med Manchester Uniteds flygkrasch 1958 eller olyckan som berövade hela Zambias fotbollslandslag livet 1993 – två händelser som har plågat idrottsvärlden.
 
Dagens händelse får dessutom, ur svensk synpunkt, en uppmärksamhet utöver dess like då landslagsmålvakten Stefan Liv befann sig ombord.
 
---

Sommarens första stora chock kom redan i maj, då New York Rangers fighter Derek Boogaard hittades död i hemmet. En kombination av alkohol och smärtstillande tabletter berövade honom livet.
 
I mitten av augusti kom så nästa dråpslag. Rick Rypien, som precis hade skrivit kontrakt med Winnipeg Jets, hittades då även han död i hemmet. Det avslöjades senare att Rypien hade tagit sitt eget liv efter att ha lidit av depression under tio långa år.
 
För en vecka sedan var det så dags igen. Nu hittades Wade Belak död i en lägenhet. Även Belak, som hade dragit sig tillbaka från NHL några månader tidigare, led av depression och rapporteras ha tagit sitt eget liv.
 
Tre dödsfall på relativt kort tid – där alla tre var slagskämpar i NHL, och där åtminstone två av fallen var självmord. En sanslös tragedi som omgående fick igång diskussionen om fighternas vara eller icke vara inom hockeyn.
 
---

Onsdagen den 7 september 2011 slog sedan tragedin återigen ner på hockeyvärlden – men nu med en kraft och grymhet som vi inte har fått se inom idrottsvärlden på många år. Ett helt idrottslag förolyckades. Chocken är enorm.
 
Det är lätt att som svensk lägga väldigt mycket fokus på Stefan Liv. Givetvis ska Liv, som har vunnit SM-guld, VM-guld och OS-guld och som var en oerhört uppskattad människa, uppmärksammas, hyllas och sörjas – men vi får inte glömma att det var tio länder som var representerade på Lokomotiv Yaroslavls flygplan.
 
Förutom individerna som dog – trots allt det överlägset viktigaste – var det även några oerhört stora hockeynamn som dog.
 
Pavol Demitra är till exempel en av Slovakiens främsta spelare genom tiderna, med framgångar i NHL, KHL, OS och VM. Demitra är dessutom det kanske största namnet för vår generation som avled.
 
Karlis Skrastins är en av Lettlands största spelare genom tiderna. Samma sak kan sägas om vitryssen Ruslan Salei. Vidare dog även etablerade och respekterade namn som Karel Rachunek och Josef Vasicek, samt en hel drös med unga lovade spelare.
 
Vi hittar stora namn även i Lokomotivs tränarstab. Alexander Karpovtsev och Igor Korolev – de båda assisterande tränarna – har bland annat långa karriärer i NHL bakom sig, och Karpovtsev vann dessutom Stanley Cup med New York Rangers 1994.
 
Det allra största namnet inom hockeykretsar hittar vi kanske dock i huvudtränaren Brad McCrimmon. Kanadensaren var en av NHL:s främsta defensiva försvarare under framför allt 80-talet och var då ett aktat namn, vars rykte har levt vidare även efter den aktiva karriären tog slut. 88/89 vann han Stanley Cup med Calgary, bland annat med Håkan Loob som lagkamrat.
 
---
 
Vi minns och vi hyllar hockeynamnen som gick en alldeles för tidig död till mötes under dagen.
 
Men vi sörjer för människorna som avled, och vi sörjer för deras familjer.
 
Tack för alla underbara hockeyminnen ni har gett oss. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2011-09-07 23:30:00
Author

Fler artiklar om Hockeyzon