Moment 22 skapar dödläge i radioförhandlingarna
Hockeyallsvenskan AB äger sändningsrätten, kräver betalt – Cityradion står för ett mervärde, kräver betalt. Debatten om de uteblivna radiosändningarna från Bofors IK:s hemma och bortamatcher förs mellan gemene man, de inblandade parterna ligger lågt.
Cityradion, Östra Värmland, startade sina hockeysändningar under säsongen -99, då bevakades Bofors från Nobelhallen och från bortaarenorna. Intresset runt ishockeyn steg allt mer i takt med de sportsliga framgångarna. Likaså ökades radions räckvidd och den lilla stationen fick i samma takt ett större lyssnarsegment.
Den minnesgoda vet att radion under en kort sejour stängdes ute från Nobelhallen av Bofors IK, med motiveringen att det höll publiken hemma. Detta beslut omprövades relativt hastigt och hockeysändningarna återupptogs.
Många hade hopats på att scenariot skulle bli likvärdigt denna gång – två parter som enas vid förhandlingsbordet. Men med delar av facit i hand verkar sändningarna inte komma igång inom den närmsta tiden.
Cityradion hävdar – likt de gjorde i sitt pressmeddelande i upptakten på säsongen – att de står för ett mervärde, det vill säga att de är en reklamplattform för varumärket Bofors IK. Till viss del kan det stämma men problemet vilar inte längre på Karlskogaklubbens bord.
De senaste säsongerna – då sändningarna inte längre drivits på hobbybasis – har de ekonomiska aspekterna från Cityradion vägt allt tyngre. Det kostar, för all media, att hålla verksamheten i drift och så också för lokala Cityradion. Kravet gentemot Bofors IK är därför att en viss del av kostnaderna täcks av klubben.
Problemet är dock bara att det inte längre är Bofors IK som sitter i beslutsfattande ställning gällande rättigheterna i hallen. Hockeyallsvenskan AB äger alla sändningsrättigheter från de allsvenska hallarna, med undantag för de föreningar som själva köpt loss radiorättigheterna.
Detta innebär att Cityradion måste byta förhandlingsmotpart och istället rikta sina blickar mot Hockeyallsvenskan AB.
I nuläget förs dock inga sådana förhandlingar och att Hockeyallsvenskan AB skulle låta Cityradion få betalt för sändningarna, när deras mål är att öka intäkterna i föreningarna, ses nog av de flesta som tämligen otänkbart.
Räddningen i nuläget är att Cityradion viker sig innan andra aktörer – som i nuläget jobbar aktivt för att få en rikstäckande bevakning av hockeyallsvenskan – tar hela kakan och lämnar de små bakom sig, i kölvattnet.