Lagbanner

Gästkrönika: Torbjörn Karlgren (Del 1)

Skyll inte på Bengtzén - BIK-styrelsen lägger sig platt, nöjd med att vara ett farmarlag för FBK?

Bofors IK har för femte året i rad gått till superallsvenskan.
Nu är man klart för playoff.
Det är, på många sätt, en fantastisk prestation. Nye tränaren Niklas Czarnecki har gjort ett fantastiskt jobb en säsong som kantats av skador, sjukdomar, uteblivna förstärkningar och en NHL-värvning som gav uttrycket "sade jag adjö när jag kom" ett ansikte.
Spelartruppen har visat en hel scoutsköld av lagmoral, vilja, hjärta och hjärna och utan (nåja, nästan utan) undantag genomfört varje match på ett helhjärtat sätt.

Det här har Bofors IK gjort av egen kraft.
Det är lätt att se att BIK tidigare säsonger haft nytta av samarbetet med Färjestad - men lika lätt att se att den här säsongens framgångar kommit utan det.

En annan sak; de spelare som så här långt lyckats bäst i FBK efter att ha kommit via Bofors är ju inte de spelare som Färjestad placerat i BIK utan istället Calle Steen, Emil Kåberg och nu senast Oscar Steen, det vill säga spelare som BIK självt värvat och förädlat.
Näste man?
Rimligen Mathias Månsson, ännu en ädelsten som BIK scoutat fram.

För Färjestad har samarbetet med Bofors naturligtvis varit till fördel. Inte så att FBK behövt Bofors - man hade lika gärna kunnat välja en annan allsvensk klubb - men när det här samarbetet nu skett så har även FBK tjänat på det.

Men den som inte har en lila kaffekopp placerad framför varje öga kan lika lätt se att inte heller Bofors är utlämnat till att endast kunna samarbeta med eller låna spelare från Färjestad.
Loui Eriksson - två matcher kort i BIK - kom till BIK från Frölunda, Timrå hade kunnat tänka sig att låna ut Fredrik Sundin som själv föredrog Skellefteå och Niklas Czarnecki hade fixat första tjing om Linköping skulle låna ut någon.

Bofors IK:s styrelse består enligt klubbens hemsida av Torbjörn Ericsson, före detta HGL-vd bland annat, Stefan Oldén, före detta HGL-ägare, ordförande Mats Boquist, advokat , samt sporthandlaren och sponsorn Per Glimåker.

Denna styrelse har nu, efter två veckors tystnad, tagit till orda genom ett uttalande man i lördags lät publicera i KT och Kuriren och som klubbens egen hemsida publicerade redan tre dagar efter att det skrivits.

Och vad säger man? Jo, att "styrelsen i Bofors är av uppfattningen att om vi inte haft ett unikt samarbete med Färjestad så hade vi inte varit på den nivå vi idag är".
Okej.
Nu ska man, tillsammans med Färjestad, "utvärdera samarbetet" och se "hur vi gemensamt och bäst kan utveckla ishockeyn i regionen".

Stefan Bengtzén har, möjligen, en käft som försatt honom i fler situationer än den har tagit honom ur. Det är en sak. Han har mer än en gång sagt saker som fått journalister att dregla av glädje och övriga inblandade att häpet dra efter andan. Den här gången går han i taket när Färjestad snor Oscar Steen - och han gör det med all rätt.

Kvart i tre den 31 januari, nio timmar och 15 minuter innan säsongens sista transferfönster stängs, värvar Färjestad Oscar Steen från sin samarbetspartner Bofors - efter att diskussionen klubbarna emellan i det läget endast gällt målvaktsfrågan.
Bengtzén talar om att han tyckte det liknade f-n från Färjestad sida - och talar om sin jävligaste dag som sportchef i klubben.

In i debatten kliver då Färjestads sportchef Håkan Loob, för varje månad som går alltmer lik den person som Marlon Brando förtjänstfullt gestaltade på bioduken och som hade en faiblesse för att placera hästhuvuden i folks sängar.
Bofors ska hålla käften och veta sin plats, är Loobs budskap.
- Bofors siktar högre än jag tidigare kunnat ana och det här är något vi måste samtala om klubbarna emellan, säger Loob efter att ha tagit del av protesterna mot Färjestads rån i Biks spelarbutik.
Skulle Bofors fortsätta sikta uppåt tänker Färjestad fimpa samarbetet, förklarar Loob i praktiken.
- Gör Bofors en uttalad satsning mot elitserien kan det av naturliga skäl bli svårt att fortsätta jobba på det här sättet...

Färjestad har i det läget funderingar på att avbryta samarbetet med Bofors.
Om nu inte BIK kryper till korset, vill säga.
Men det ser ju bättre ut om det är Bofors fel.
Alltså; attack!
Först får Leif Strömberg tala om hur orättvist behandlad han är efter att Stefan Bengtzén på en presskonferens sagt att "Strumpan" visat intresse för Oscar Steen. Vilket han förstås gjort också.
Klubbar i allmänhet värvar inte spelare som tränaren inte vill ha.
Men nu är det synd om Strömberg.
- Jag förstår att de är besvikna över att tappa Oscar, men att ge sig på mig personligen köper jag inte. Jag är bara tränare, inte sportchef, säger Strömberg.
- Jag vill kunna åka till Karlskoga och se på matcher men just nu känns det inte som det går.

Varje historia har sina rollspelare och i vart drama finns de som kallas "nyttiga idioter", vilket inte betyder att personerna i fråga är korkade men att de däremot går någons ärenden utan att förstå att de gör det.
Den rollen ikläder sig denna gång Kurirens Larsåke Grahn som åker till Karlstad ("Kurirens utsände" som det står i tidningen) tre dagar efter att Oscar Steen värvats och samma kväll som han ska göra debut i FBK-tröjan.
Grahn talar med Strömberg (se ovan), Emil Kåberg, Calle Steen och det visar sig då att ingen av dem tycker något annat än att Färjestad, deras arbetsgivare, gjort rätt.
Surprise, surprise?
Knappast.
Men i Kuriren blir det en intäkt för att Färjestad har rätt och att Bengtzén är en lögnhals, något som ytterligare följs upp i krönikor i tidningen.

I KT, i allmänhet lika ohämmat positiv till BIK som Larsåke Grahn nu varit anti, blir Grahn kallad "spökskrivare" åt Strömberg av sportchefen Ingvar Carlsson.
Grahn svarar med att kalla Carlsson en sur gammal gubbe som egentligen inte uppnått någonting trots att han slitit länge inom branschen.
Debattnivån höjs inte längs vägen om man säger så.

Bråkets omedvetet roligaste?
Kurirens Larsåke Grahn som skrev att "som journalist ska man alltid kolla med båda parterna innan man skriver en artikel" och samma dag publicerade en helsida om bråket mellan BIK och FBK - där bara Håkan Loob och Bo "Kulon" Lennartsson får uttala sig.
Den clownnäsan visste var den satt.

Läs vidare i del 2 ---

Torbjörn Karlgren, www.kanon.se2005-02-15 23:45:00

Fler artiklar om BIK Karlskoga

Djupanalys: Så kan ett BIK-lag med ambitionen att gå upp i SHL se ut
Misslyckade värvningar är orsaken till förfallet