Lagbanner
Näsas skada, ersättare och utvisningsstatistik - uppdaterad

Näsas skada, ersättare och utvisningsstatistik - uppdaterad

Egentligen skulle den här artikeln handla om hur och varför vi toppar utvisningsstatistiken och hur laget arbetar med de delarna. Men av naturliga skäl hamnade också skadan på Kristofer Näslund i fokus under mitt samtal med Tobias Thermell. Klubben har också beslutat hur man kommer att agera på transfermarknaden med anledning av "Näsas" frånvaro.

Det positiva är att Kristofer Näslunds röntgen i natt visade att det inte var några skelettskador. Under förmiddagen kompletteras med en magnetröntgen för att fastställa omfattningen av skador på muskler och ledband, men den första försiktiga uppskattningen säger att det rör sig om ca 4 veckors vila och rehab innan Näslund kan vara tillbaka på isen igen. Utifrån det har klubben då fattat ett beslut om hur man kommer att agera.
"Kristofer är oersättlig, så är det", konstaterar Tobias Thermell. "Kombinationen av hans egenskaper på isen och vid sidan av isen finns liksom inte oavsett vad vi tar in eller hur vi gör - eller till vilken prislapp". Därefter hänvisade "TT" till Torsten Yngveson som då får ta den fortsatta informationen. Jag har sökt Torsten under förmiddagen men ännu inte nått honom, men återkommer med information så fort som möjligt.

Nå, så över till huvudämnet - utvisningar. Det blev en mycket intressant diskussion. Man har naturligtvis jobbat inom laget med att komma tillrätta med problemet. Som Tobias uttryckte det så har men ett lag med vinnarskallar, man spelar med hög energi och det är mycket adrenalin i båset som ska kanaliseras rätt. Han uttryckte det som så att BIK MÅSTE spela det spelet med hög energi för att vinna matcher. Det ingår i spelstilen och spelidén baserat på de spelare man har i laget, men naturligtvis har man samtidigt en önskan att inte dra på sig så många dumma utvisningar. Man har talat mycket om det faktum att man behöver spelarna på isen för att vinna matcher. Samtidigt konstaterar TT att väldigt många av de 10:or vi haft kommit när det är sekunder kvar av matchen och således inte påverkat. Men man jobbar med det och tycker att man är på rätt väg.
Jag ställde frågan om det är så att vi har ögonen på oss lite extra eller om det är så att vi är grövre i mun än andra lag, eftersom jag från sidan upplever det som att vi inte tjafsar mer med domarna än vad andra lags spelare gör.
"Det är nog både och" konstaterade Tobias. "Vissa kanske har en tendens att bli lite grövre i ordvalet eller framför allt att komma med en kommentar för mycket, men naturligtvis är det också så att vi har ögonen på oss lite extra, speciellt sådana som domarna vet har åkt ut för dåligt uppträdande tidigare". Tobias fortsätter: " Det är viktigt att vi visar att vi är på tå och både på isen och i båset visar att vi reagerar på ett domslut vi uppfattar som fel, men sedan måste man veta gränsen. Domarens enda möjlighet att visa styrka blir att ta en 10:a om man inte slutar. Samma i båset, det får inte bli gnäll och negativ energi utan oavsett domslut måste man jobba med positiva signaler efter den första reaktionen".

Jag frågade lite om vår spelstil och det höga tempot, om att min uppfattning ofta är att det blåses i läge 2, dvs. första ojustheten missas men efterslängen eller situationen som uppstår efter första ojustheten leder till utvisning. Tobias var lite tveksam till det och ser inte det som ett problem, även om det naturligtvis inte är bra om det händer och att det skapar irritation att uppleva sig som felaktigt bedömda. Tobias berömmer däremot domarna och tycker att de är bra, framförallt de domare som dömer mycket och inbjuder till en dialog med lagen. Han tror inte heller att fyrdomarsystem skulle förbättra någonting, "det är väl lika mycket gnäll på domarna i elitserien". Däremot efterlyser han en mera kontinuerlig kontakt, ett forum där domare, spelare och ledare kan mötas på lika villkor under säsongen och diskutera bedömningsnivåer, tolkningar och andra ärenden. Som det är nu sker det före säsongen, men sedan finns inte den typen av kontakt utan då blir det mera en dialog med enskilda domare och om enskilda matcher. 

Sedan var Tobias noga med att påpeka att vi ligger väldigt lågt i statistiken när det gäller spelförstörande utvisningar, dvs. hakning, fasthållning, interference och slashing. Däremot har vi denna säsongen lyckats dra på oss 7 femmor vilket är mycket. Vi har också totalt sett redan fler utvisningminuter än på hela förra säsongen vilket naturligtvis inte är en bra utveckling. Även om mycket ligger på 10:orna så har vi också höga siffror på andra utvisningsformer. Men som sagt, diskussion pågår i laget och det gäller att hitta rätt nivå. 

Allt som allt ett mycket intressant samtal som det säkert finns anledning att följa upp framöver.

Uppdatering:
Känner att jag med anledning av kommentaren om grishockey måste uppdatera artikeln:
Vi har alltså ökat utvisningstiden per match med ca 6 minuter sedan föregående år ( och en rad av föregående år - man får gå långt tillbaka för att hitta något liknande)
Tar man bort abuse handlar det om en "tvåa" mer per match jämfört med de bra lagen i Fair-play ligan.
BIK:s akilleshäl är trippingar, puck-out och too many players medan vi ligger långt ner när det gäller spelförstörande utvisningar - fasthållning, hakning, interference. Vi ligger som genomsnittet när det gäller checking to the head, checking from behind, elbowing, boarding och liknande som räknas som skadeframkallande utvisningar. Vi har också många roughing, men det rör sig ofta om dubbelutvisningar. Det är ingen slump att BIK:s fysiska gnuggande gör att det blir mycket utvisningar även för motståndarna i våra matcher. Våra motståndare backar inte undan, och det har de så klart ingen anledning att göra heller. Våra matcher är fysiska och intensiva, men inte smutsiga.

Uppdatering 2:
Ingen ersättare kommer att värvas in i stället för Kristofer Näslund, utan man litar på sin nuvarande trupp tills "Näsa" återkommer i spel. Det överensstämmer med min egen tanke, men jag ska erkänna att jag tolkade Tobias Thermell annorlunda. Jag tycker dock att det är ett klokt beslut, både sett till ekonomi men framförallt sett till gruppen och laget.

Bengt Olsson2013-01-30 15:30:00
Author

Fler artiklar om BIK Karlskoga

Djupanalys: Så kan ett BIK-lag med ambitionen att gå upp i SHL se ut