Hundrade derbyt!
Hundrade derbyt mellan söderortslagen som en gång drog över 8000 till Globen... men kan det bli ens 800 vid jubileet?
Februari 1956. I en gammal skrivbok med Huddinge Hockeys matchresultat spelåren 1954-55 och 55-56 är det ifyllt att Huddinge samma datum, den 17 februari 1956, spelade två matcher. Förmodligen en felskrivning, alternativt har jag läst av fel när jag skrev av uppgifterna en gång på Huddinges kansli runt 1992. Mer forskning på området lär behövas...
Den match Huddinge bevisligen spelade detta datum var en DM-match mot Älta IF, som HIK vann med 9-1. Närmast innan hade man avslutat seriespelet i division 3 östsvenska östra B med förlust borta mot Älvsjö AIK med 6-3, den 12 februari.
Huddinge kom trea i serien med 12 poäng, en efter Skuru och tre efter Älvsjö. Man slog båda hemma, men förlorade borta, och förlorade dessutom onödigt hemmamatcherna mot de lägre placerade Stureby och Värtan. Två vinster till och Huddinge hade spelat i näst högsta serien redan 1956/57!
Men sannolikt någon av dagarna mellan 12 och 17 februari spelades således den match vi är ute efter att ringa in. Enligt anteckningarna, möjligen förda av grundaren Wille Wallenkampf själv, spelade det nyblivna etablerade division 3-laget (på den tiden alltså just den tredje högsta serien) Huddinge IK en träningsmatch mot den relativt nykorade tvåan i division 1 norra, Hammarby IF.
19 februari startade den för året helt nya SM-serien, där de två främsta lagen i de två division 1-serierna skulle göra upp i en dubbelserie om SM-tecknet. Hammarby hade vunnit sitt åttonde och än så länge senaste SM-tecken fem år tidigare, och efter serieseger i norra serien spelat sin senaste SM-final mot Djurgården föregående år. Tyvärr kom Bajen snett in i detta sitt än så länge senaste SM-slutspel för A-lag, förlorade till sist alla sex matcherna och kom sist.
Guldet gick till Södertälje, året efter åkte Bajen för första gången ur högsta divisionen och blev sedan aldrig åter det självskrivna förstadivisionslag man varit sedan ishockey började spelas i Sverige i början av 1920-talet. Även om man sedan åtminstone aldrig har ramlat ur den näst högsta serien.
Den mytiska matchen mellan det lilla brögänget som just gjort sin andra start i tredje högsta divisionen och för första gången hållit sig kvar där, och de vid denna tid än så länge näst mesta mästarna Hammarby med sina åtta SM-guld (Göta hade och har nio, och ännu efter deras nionde 1948 och Bajens åttonde 1951 har bara Djurgården och Brynäs passerat) är ännu inte bekräftad i någon annan källa än skrivboken jag skrev av resultatet från för ett drygt decennium sedan, och möjligheten kan inte helt uteslutas att det kanske är Hammarbys reserv- eller juniorlag Huddinge har mött.
Men å andra sidan borde det nog ha framgått i så fall, och resultatet låter synnerligen rimligt för att vara mellan den tidens A-lag i Hammarby respektive Huddinge. Matchen slutade 2-13.
Här startade i så fall hockeyhistoriens möten mellan de båda klubbarna som inte mer än 20 år senare skulle vara jämbördiga arga rivaler i näst högsta serien om att ta klivet upp och utmana tvillingklubbarna Djurgården och AIK i elitserien. De två "söderklubbar" som inledde kvalserien 1993 med derby i Globen inför 8.128 åskådare.
Klubbarna som den 7 november 1967 i seriepremiären i division 2 östra B för första gången skulle mötas i seriespel... och som onsdagen den 22 september 2004 möts i seriespel för etthundrade gången.
Idag har dock inte hockey samma attraktionskraft i stockholmsregionen. För femton år sedan var ca 1200 åskådare i Björkängshallen för att se Huddinge-Hammarby samtidigt som Djurgården hade närmare 9.500 åskådare i Globen mot Västerås mitt i serielunken. Tokigt nog var samma finska domartrio tillsatt i bägge matcherna, så de 1200 ute i förorten fick vända hem och återkomma till försök nummer två fjorton dagar senare.
Kvällen innan jubileumsderbyt har det varit derby också i Globen, Djurgården-Södertälje i den NHL-förstärkta elitserien, som drog 5.687 åskådare. Bara 15 personer mer än den näst största publiksiffran någonsin mellan Huddinge och Hammarby, och andradivisionsgängen har som sagt en gång dragit avsevärt fler till ett möte. Men på jubileumsderbyt kan vi nog inte ens drömma om fyrsiffrigt, tyvärr.
Med idag 100 derbyn blir Hammarby Huddinges absolut "mesta motstånd". Nacka 79 möten och Väsby 67 möten bör vara tvåa och trea på Huddinges lista. Hammarby har själva bara mött ett lag fler gånger, Södertälje 110 gånger.
I avdelningen klassiska derbyn och hur många gånger de har spelats hamnar Huddinge/Hammarby-derbyn på sjätte plats av riktigt klassiska någorlunda nära derbyn. Här en liten lista, som dessutom visar vilken inflation det gått i framför allt två av hockeyns mest exklusiva derbyn sedan elitseriens tillkomst 1975:
DIF/SSK 169 derbyn (82 före 1975)
Brynäs/Leksand 156 derbyn (28 före 1975)
DIF/AIK 148 derbyn (25 före 1975)
AIK/SSK 128 derbyn (59 före 1975)
Bajen/SSK 110 derbyn (61 före 1975)
Bajen/HIK 100 derbyn på onsdag (14 före 1975)
Bajen/AIK 79 derbyn (47 före 1975)
Mora/Leksand 51 derbyn (41 före 1975)
Sundsvall/Timrå 45 derbyn (inga före 1975)
Bajen/DIF 39 derbyn (28 före 1975)
Wifstavarf och Tunadal möttes aldrig i samma serie innan Wifsta gick upp i högsta serien, så dagens Sundsvall Hockey och Timrå IK med deras respektive föregångare har aldrig mötts i samma serie förrän Timrå åkte ur elitserien 1976.
Vad man kan räkna som riktigt klassiskt i övrigt som kanske åtminstone kommer upp i 40-50 derbyn genom tiderna känns tveksamt. Mörrum-Tingsryd brukar man tala om. Troja-Tingsryd och förstås Tingsryd-Nybro som några säsonger på 60-talet var ett derby i högsta serien. Malmö-Rögle ett annat typiskt exempel, och Borlänge hade tre division 1-derbyn 1980/81 mellan Rommehed och Borlänge HC, då en nybliven sammanslagning av Tunabro och Kvarnsveden. Desto fler säsonger lär sådana derbyn ha spelats i lägre divisioner.
Jag orkar dock inte studera dessa just nu, så jag nöjer mig med denna lista som ett första utkast tills vidare, och frågan kan ju lämnas vidare till hockey-Sverige - har ni derbyn som letar sig in på listan, hör gärna av er... Och så fort tiden så medger lär jag jobba vidare med listan.
I vilket fall som helst verkar det alltså vara den svenska hockeyhistoriens näst mest spelade länsderby som i kväll spelas för 100:e gången, om man räknar bort Södertäljes derbyn med stockholmslagen. Södertälje ligger förvisso i Stockholms län, men hör till Södermanlands distrikt, och Leksand och Gävle hör till olika län, så det är rimligen bara tvillingklubbarna i hela landet som är från samma län OCH distrikt och har mötts fler gånger, den saken måste vara helt klar. 100 derbyn lär inga andra lag komma upp i, det kan bara inte vara möjligt. Eller?
Så bor du i stockholmsregionen och vill smaka på ett stort stycke svensk ishockeyhistoria rekommenderar jag ett besök i Björkängshallen i kväll. Med allt kvällens match representerar förtjänar den att dra fullt hus, inget tvivel om den saken!