59 säsonger samlade
I omgångar har kansliets pärmar med matchprotokoll varit hemlånade hos herr Pemer i Tullinge för avskrift av datum och periodsiffror, och nu släpper vi fram statistikdatabasen!
Huddinge IF ligger för närvarande tvåa i stockholmsdistriktets division 4 södra i den enda sport man fortfarande har kvar verksamhet i - fotboll. I Huddinge kom idrottsverksamheten i olika sporter tidigt att delas upp i specialföreningar där man koncentrerade sig på var sin gren. Och Huddinge Hockey var bland de första i denna trend.
HIF hade bandy på programmet i olika omgångar, och så kom issporterna in i verksamheten i Huddinge. Första gången man tog upp bandy var 1926, medan dagens bandyverksamhet har pågått sedan 1962. Den höll sig f ö kvar under Huddinge IF:s flagg ända till 1994 innan den bildade eget. Då blev fotbollen till sist ensam kvar i klubben, som är bildad 1912.
Och i mitten av 40-talet dök puck och klubba upp i HIF. Första säsongen man deltog i officiellt seriespel var 1946/47, så säsongen som kommer blir huddingehockeyns 60:e raka säsong. Redan första säsongen i seriespel ser vi i Svenska Ishockeyförbundets tävlingskalender Hockeyboken, i en förteckning över alla distriktsföreningar som spelar i lägre serier än de två högsta, att Huddinge IF:s hockey leds av en viss V. Wallenkampf.
Under Huddinge IF:s flagg startade embryot till Huddinge Hockey i den absolut lägsta serien, kvalifikationsserien, som motsvarade klass 4 eller "division 7". På den här tiden hette de tre högsta serierna division 1, 2 och 3 och var förbundsserier. Under dem arrangerade distrikten nästa steg, som då hette klass 1 och nedåt. Åtminstone i Stockholm sträckte man sig till klass 3 och inte längre, och nästa steg blev det som således fick heta "Stockholmsserien, kvalifikationsserien".
1946/47 bestod denna den lägsta serienivån i Stockholms distrikt av femton lag, indelade i tre grupper. Märkligt nog med sex lag i grupp 1 (IF Vigg, Enebybergs IF, Huvudsta IS, F2:s IF, Bällsta IK och Djursholms IF), fyra lag i grupp 2 (Årsta AIK, Huddinge IF, Hägerstens SK och Ersta IK) och fem lag i grupp 3 (Erikshofs IK, Nicolai IK, Hässelby SK, IK Bristol och Vasa BK). De tre seriesegrarna Vigg, Årsta och Erikshof möttes i en slutomgång, en enkelserie där Vigg slog båda sina motståndare och Årsta-laget förlorade också mot Erikshof och kom sist. Alla tre fick dock plats i klass 3 nästa säsong, liksom två av de tre serietvåorna, Enebyberg och Huddinge.
En andraplats efter Årsta AIK räckte alltså för avancemang till klass 3, där det 1947/48 blev en tredjeplats efter Erikshofs IK och Botkyrka GoIF. Det räckte i sin tur också till uppflyttning till klass 2, men där visade sig snöpligt nog en ny tredjeplats inte räcka. Boo IF och IFK Tumba avancerade till klass 1.
Inför säsongen 1949/50 hade man alltså plats i klass 2 södra. Den 8 januari 1950 hade serien ännu inte startat, och den dagen bildades det nya Huddinge IK och tog över Huddinge IF:s plats i seriesystemet. Denna säsong sjönk man tillbaks från tredjeplats i en serie med sju lag till fjärdeplats i en serie med sex lag - och detta innebar degradering denna säsong.
Det var alltså så det kom sig att Huddinge IK, grundat i januari 1950, startade i klass 3 södra 1950/51. Innan jag upptäckte tabellen från 1949/50 där Huddinge åkte ur klass 2 tolkade jag seriesegern i klass 3 1950/51 som startpunkten. Men så var långt ifrån fallet.
Tyvärr utgick författaren av artikeln om 50-talet i Huddinges jubileumsbok från 2000 från att det var så det låg till - samtidigt som jag hade hittat de gamla tabellerna, och de också finns med längst bak i boken.
Före spelåret 1954/55 känner vi tills vidare inte till några enstaka slutresultat. En del kan finnas antecknat av Vilhelm Wallenkampf. Hans efterlämnade material är just nu utlånat av hans dotter Christina Götegård till någon helt annan ishockeyhistoriker som verkar forska om något helt annat än just Huddinge Hockeys historia, men denne blir väl klar med sitt arbete och kan återlämna materialet snart, får man hoppas. Christina har inte hört ifrån honom på rätt länge, men ska kontakta honom och kolla hur det ligger till. Måtte nu inte denna jeppe ha ställt till med något elände...
Fr o m 1954/55 är alla enskilda resultat i tävlingsmatchandet känt, och alla säsonger sedan dess utom 1956/57-59/60 och 63/64 har vi också datumen för de enskilda matcherna. Fr o m 1966/67 är protokollen - eller i varje fall någon form av protokollsanteckningar - bevarade från varje tävlingsmatch på Huddinge Hockeys kansli, utom från två bortamatcher mot Nacka/NSA-76 1973/74 och 1978/79, märkligt nog.
Från en match 1970/71 och tre stycken 1973/74 är periodsiffrorna inte angivna i det bevarade materialet. Dessa sex lite "problematiska" matcher får i stället kollas i dagspressen från tiden på Kungliga Biblioteket, vilket jag ska försöka göra nu i veckan.
Men på det hela taget är materialet såpass komplett att det känns "klart" nog att presenteras för världen nu.