Hur ska hockeyn hantera Ryssland?
Sanktioner och restriktioner mot Ryssland kan påverka flera mästerskap.
Sverige kan snart spela VM-playoff mot Ryssland. Champions League-finalen ska avgöras i St. Petersburg. Två händelser som har fått medial uppmärksamhet i samband med Rysslands invasion av östra Ukraina.
Men hockeyn står givetvis inte utan scenarier som kan influeras av Rysslands agerande.
Tillåts Ryssland medverka?
Att IIHF med sin bristfälliga moraliska kompass skulle lägga någon värdering i vad som händer kan man inte ta som något självklart – i alla fall inte fram till dess att det externa trycket blir så pass stort att man tvingas till någon förändring. Som jämförelse kan man titta på hur det gick när Belarus blev av med VM 2021.
Men beroende på vilka sanktioner och restriktioner som drabbar Ryssland kan ett antal mästerskap i närtid påverkas.
I maj spelas VM i Finland. Något ingripande från IIHF ska man nog som sagt inte vänta sig, men vad händer om finska myndigheter, som en del av sanktionerna, hindrar ryska invånare från att komma in i landet?
Samma resonemang väntar framåt sommaren. Då ska USA och Kanada stå som värdar för damernas U18-VM respektive herrarnas JVM. Hur påverkas det av amerikanska och kanadensiska sanktioner och restriktioner gentemot Ryssland?
Kan Ryssland arrangera mästerskap?
Blickar vi framåt så ska Ryssland inom en inte allt för avlägsen framtid arrangera såväl JVM som VM. Vid årsskiftet 22/23 ska nämligen JVM spelas i Novosibirsk och Omsk. Under våren 2023 spelas VM i St. Petersburg. Alla tre städer bygger nya arenor inför arrangörskapet – den i St. Petersburg ska kunna svälja 22 500 åskådare och får anses vara ett skrytbygge av stora proportioner.
Återigen kan vi jämföra med när Belarus tappade VM 2021. Några månader innan mästerskapet var planerat att genomföras meddelades det att Lettland skulle arrangera det på egen hand. Den politiska situationen samt Covid-19-läget var anledningarna.
Kommer något liknande att ske med JVM och VM som ska arrangeras i Ryssland? Rimligtvis var det enklare för IIHF att agera mot en mindre nation som Belarus än vad det lär bli mot stormakten – i det här fallet enbart i en hockeykontext – Ryssland? Vi vet dessutom att IIHF har ett nära samarbete med Ryssland.
IIHF lär som sagt inte ta något beslut om inte den externa pressen blir för stor. Innan dess slänger man väl upp den trötta och direkt felaktiga bortförklaringen att idrott och politik inte hör ihop. Men vad händer om flera av de västerländska stormakterna – återigen används det i en hockeykontext – flaggar för bojkott av mästerskapen i Ryssland? Kan Kanada, USA, Sverige och Finland ta ställning gemensamt?
Under torsdagen kom det exempelvis uppgifter om att Finland bojkottar bandy-VM som är planerat att spelas i Ryssland nästa månad.
Bojkott – och ”omätlig skada”
Under 1980-talet såg vi hur USA och Sovjet bojkottade varandras OS. Vi behöver bara gå tillbaka några veckor för en förhållandevis utbredd politisk bojkott av OS i Kina. Det är givetvis inte helt jämförbart, men samtidigt inte helt irrelevant.
Vidare såg vi också hur Sydafrika straffades med bojkotter under Apartheid och exempelvis inte tilläts delta i vissa evenemang. Vi kommer ihåg hur Jugoslavien inte tilläts delta i fotbolls-EM 1992. Där går det helt klart att dra paralleller gentemot situationen med Ryssland nu och de kommande mästerskapen i Finland och Nordamerika.
Vänder vi bort blickarna från landslagshockeyn blev det en del rubriker när Jokerits supporterförening Eteläpääty nyligen krävde att föreningen skulle lämna KHL efter åtta år i den ryska ligan.
”En fortsättning resulterar i omätlig skada som kanske aldrig kan korrigeras”, skrev Eteläpääty på sin hemsida.
- Jokerit är kanske det starkaste idrottsvarumärket i Finland. Det är supportrarnas skyldighet att värna om det, kommenterade supporterföreningens vice ordförande Roope Räty.
Vid månadsskiftet inleds slutspelet i KHL. För Jokerits del innebär det matcher mot Spartak Moskva – men det blir utan Eteläpääty på läktarna.
”Ovechkin behöver nog ta avstånd nu…”
Den lilla hockeybubblan är givetvis ett tämligen irrelevant inslag i den övergripande situationen i Ukraina, men det är vår bubbla och vi är många som lever i den.
Beroende på hur läget i Ukraina och Ryssland utvecklar sig kan också hockeybubblan, direkt eller indirekt, påverkas och leda till ett antal intressanta scenarier.
Kanske är det inte rättvist att straffa individuella idrottare? Kanske är det en kännbar och effektiv väg att gå?
Idrotten är trots allt en viktig och frekvent utnyttjad plattform för att sprida propaganda. Alexander Ovechkin har tidigare uttalat sitt stöd för Vladimir Putin och de har synts tillsammans i kampanjer, exempelvis under hashtagen #PutinTeam. Artemi Panarin har kritiserat Putin – och får en inte helt enkel tillvaro för det.
För övrigt behöver nog Ovechkin ta avstånd från Putin den här gången…
Det kan också vara lämpligt att skilja de kommande mästerskapen åt. Det är en sak hur man hanterar U18-VM och JVM i Nordamerika samt VM i Finland. Det är en helt annan sak hur man hanterar JVM och VM som ska arrangeras i Ryssland.
Kanske är det rimligt att låta Ryssland delta i mästerskap? Det är definitivt inte rimligt att låta Ryssland arrangera några mästerskap.