Lagbanner
Inför Mora - HV71
Johan Åkerman var lysande i Channel One Cup och utsågs till turneringens bästa back. Han är även den bästa backen i elitserien.

Inför Mora - HV71

Landslagsuppehållet är över och för HV:s del väntar nu två bortamatcher innan det korta juluppehållet. Man kommer att åka på en liten roadtrip där man först möter Mora för att sedan ta sig an Timrå.

Jaroslav Balastik förstärker
HV-spelarna fick ledigt de fyra första dagarna under uppehållet medan man har tränat tufft de senaste dagarna, allt för att vara i så bra form som möjligt till slutspelet.
HV har också haft spelare på landslagsuppdrag och alla spelarna har fått beröm. Erik Ersberg och Johan Åkerman har fått det mesta av berömmet och de flesta anser dem som givna i ett kommande svenskt VM-lag. Men även David Petrasek spelade riktigt bra i landslagströjan och visade att han har tagit ett kliv till den här säsongen. Det måste ha varit extra skönt för Johan Åkerman att bevisa för alla de som tvivlade på att han ens skulle hålla i elitserien att han är en man för landslaget. Att som debutant bli utsedd till bäste back i turneringen talar sitt tydliga språk om hur bra han verkligen är. Han och Erik Ersberg är definitivt i landslaget för att stanna.
HV har under veckan också skaffat ett nyförvärv i tjecken Jaroslav Balastik. Han spelade senast i NHL-laget Columbus Blue Jackets och var förra säsongen lagkamrat med Jan Hrdina. Fredrik Stillman beskriver honom som en målskytt av rang och det är väl just det som HV behöver i nuläget, en riktigt utpräglad målskytt. Med han i laget kommer spelet att höjas ytterligare en dimension.

Nu väntar Mora på bortaplan, ett Mora som ligger i den nedre delen av tabellen och som i allra högst grad är inblandad i streckstriderna. Mora började säsongen starkt, men har sedan successivt tappat och det känns som om laget litar alldeles för mycket på att Pavel Brendl ska göra mål. Det måste vara fler spelare som kliver fram och producerar för laget har verkligen en bra moral och kämparglöden är det inget fel på. Just nämnda Pavel Brendl får HV se upp med, då han är ruskigt effektiv i anfallszon. Han kanske inte är någon stjärna i den egna zonen, men han vet hur man sätter puckar i mål när han väl får chansen. Man måste även hålla koll på Håkan Bogg och Teemu Elomo som verkar ha hittat formen ordentligt i de senaste matcherna.

Tidigare möten den här säsongen
HV och Mora har hittills mötts två gånger den här säsongen och man har tagit varsin seger. Båda matcherna har spelats i Kinnarps Arena och den första matchen vann Mora med 5-3 på något underligt sätt då HV sköt 43 skott mot Moras 19. Medan HV var ineffektiva utnyttjade Mora sina lägen och kunde på så sätt vinna matchen. I den senaste matchen nollade man Mora efter en nästintill felfri insats. Så även om det skiljer 25 poäng mellan lagen är den inbördes statistiken jämn och det kommer inte att räcka med att bara ställa ut skridskorna på isen för att vinna. Det är hårt jobb i 60 minuter som gäller för HV.

Läget i HV
HV har en helt skadefri trupp, vilket ger Mårts angenäma problem när han ska ta ut laget. Jaroslav Balastik kommer att få spela mot Mora och han spelar troligtvis med Andreas Falk och Stefan Pettersson. Mattias Remstam, som åkte på en hjärnskakning i sista matchen innan uppehållet, är troligtvis redo för spel igen. Vem som tar plats mellan stolparna är i nuläget inte klart.

Tips: 2-4

Madelene Johansson2006-12-18 17:30:00
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast