Lagbanner
Frågor och svar inför SM-finalen

Frågor och svar inför SM-finalen

Efter en idé från DIF-redaktionen så har alla skribenter för Svenska Fans för HV71 och Djurgården fått svara på samma frågor inför årets SM-finalserie. Har kan du läsa vad vi på HV-redaktionen tror, tycker och hoppas.

Båda lagen har haft en relativt snabb, om än svår, resa till finalen. Dessutom fick man en veckas vila efter sista semifinalmatcherna. Hur kommer en lång grundserie och ett tufft slutspel påverka tempot och matchbilden i finalserien? 

Dick Thörn: Det blir väldigt rättvist att båda finallagen får lika lång vila. Nu finns det inget att skylla på vad gäller den saken. För HV:s del tror jag det bara varit positivt med en periods vila och att de blir extra sugna. Fast det kanske är likadant med stockholmarna?

Jakob Meijer: Ingenting. Det är nu det gäller och det skulle förvåna mig om spelarna inte skulle ”orka” med tanke på vad det är de spelar om. Nu tror jag visserligen tempot ändå kommer att hållas nere i matchserien av den anledningen att Djurgården kommer lägga sig på försvar och HV på anfall.

Lars Bemersten: Jag tror inte att det betyder något nämnvärt. Killarna som spelar är proffs så det spelar nog ingen roll alls

Madelene Johansson: Visst är spelarna slitna efter en lång säsong men i och med att man fick vila mellan kvart och semi och nu även finalen så tror jag inte att spelarna kommer att vara trötta. Det är två utvilade lag som möts och tempot kommer att vara högt uppskruvat där båda lagen kommer att spela en offensiv hockey.

Stephanie Thörn: Jag tror inte att det ska påverka finalserien avsevärt. Det är ju detta som alla spelare och ledare och väntat på hela säsongen. Och oavsett om man är sliten och trött så tror jag att finns det något som motiverar en spelare så är det att spela en SM-final.


Målvakterna har allt som oftast en nyckelroll i slutspelet för sitt lag. I Djurgården har Gustaf Wesslau gått från klarhet till klarhet och är given etta i slutspelets målvaktsstatistik. Hans motsvarighet i HV 71, Stefan Liv, har varit stabil men har inte samma formtopp som Wesslau. Vem vinner målvaktsmatchen? Hur avgörande blir målvakterna i serien? 

Dick: En målvakt som skapar trygghet är guld värd, kanske t.o.m SM-guld-värd. Jag tror och hoppas på att Stefan Liv tar sitt spel ytterligare en nivå uppåt i slutspelet. Gustaf Wesslau är oprövad i finalspel men inte är det så stor skillnad mot semifinal och SM-final så han kan säkert göra fler bra matcher.

Jakob: Liv har förlorat både målvaktsmatchen mot Lindbäck och Hadelöv. Inget talar egentligen för att han kommer vinna den här heller. Till saken hör att det inte spelat någon roll hur bra motståndarmålvakterna än har varit eftersom HV lyckats vinna bägge matchserierna. Tror det blir samma sak nu. Wesslau är bättre, vilket dessvärre för Djurgården inte kommer att ha någon betydelse.

Lars: Liv har väl inte på något sätt varit dålig hittills. Det är väl några misstag och enkla mål han kan ta på sig annars tycker jag att han ser stabil ut. Wesslau har ju fått någon Lidnersk knäpp och spelar på huvudet. Med risk för att vara enögd så tror jag att Liv avgår med seger i målvaktskampen. Målvakterna är ju väldigt avgörande i ett slutspel, se bara på Stana och Fransson i LHC senast HV tog guld och Gustavsson förra säsongen då HV förlorade i finalen mot FBK.

Madelene: : Man vinner inte guld utan en bra målvakt brukar det heta och det stämmer nästan alltid. Målvakterna kommer att spela en avgörande roll för vilket av lagen som vinner till slut. Wesslau har varit fantastiskt bra men han är helt ny i de här sammanhangen och jag tror att hans orutin kommer att lysa igenom i finalen. Stefan Liv däremot vet precis vad det innebär att spela en final och han visade i sista matchen mot Skellefteå att formen är på väg. Stefan Liv vinner målvaktsmatchen.

Stephanie: Jag tror på Stefan Liv. Han har mer rutin och erfarenhet än Wesslau och det kommer väl till pass i en finalserie.


Vilka spelare kommer vara viktigast för respektive lag i finalserien? Varför? 

Dick: För HV71 är det viktigt med backarnas spel. Framåt är det viktigt att alla kedjorna kan producera. Oscar Sundh har varit väldigt pigg på sistone liksom Andraes Falk. Men allra viktigast blir nog ändå de gamla trotjänarna Stefan Liv och Johan Davidsson. I Djurgården tror jag målvaktsinsatsen blir avgörande för hur det kommer att gå. Sedan finns ju erfarenhet och kompetens i tex. Marcus Nilsson och Jimmie Ölvestad.

Jakob: I Djurgården är Marcus Nilson den viktigaste spelaren. Det är han tillsammans med Ottosson som ska stå för det offensiva och kreativa i Djurgården. Lyckas HV neutralisera Nilson är mycket vunnet. I HV är det som vanligt Johan Davidsson som är viktigast. Se bara på slutspelet i fjol när hela laget stod och föll med sin småskadade kapten.

Lars: Johan Davidsson är ju alltid värdefull men utöver honom så tro jag att Laine och Tedenby kommer betyda mycket i den här serien. I DIF så måste Wesslau vara bra samtidigt som juniorkedjan fortsätter med spelet dom haft hittills.

Madelene: I Djurgården är det Gustav Wesslau som är den viktigaste spelaren. Han har spelat lite över sin förmåga i slutspelet och han måste fortsätta i samma stil om Djurgården ska lyckas. I HV är Johan Davidson den viktigaste spelaren. Han har en liten bit kvar till sin absoluta toppform men jag hoppas att den kommer i finalen. I form är han elitseriens bästa spelare och HV:s stora ledare. Ska HV lyckas måste Davidsson lyckas.

Stephanie: Om ett lag ska vinna SM-guld så krävs det att alla spelarna gör sitt. Men som nämnts innan så är målvakten en viktig spelare. Men sedan är det också viktigt att spelare som varit med innan visar framfötterna, Davidsson och Petrasek exempelvis.


Slutligen, får Marcus Ragnarsson eller Johan Davidsson lyfta Le Mat-pokalen denna säsong?

Dick: Johan Davidsson, please !!!!

Jakob: Bara en gång tidigare har det bättre placerade laget förlorat en finalserie i bäst av sju matcher. Även om Wesslau är stekhet och Djurgården har prickat in toppformen tror jag HV vinner. Säga vad man vill, hemmaplan är viktigare än vad många tror.

Lars: Jag gillar inte att säga si eller så om utgångar om vare sig matcher eller SM-guld, men jag håller på HV 71. Sen får ni tolka det som ni vill

Madelene: HV har mer rutin i sitt lag så jag säger att Johan Davidsson får lyfta Le Mat-pokalen!

Stephanie: Johan Davidsson.

Dick Thörn2010-04-14 15:00:00
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast