HV71 föll i första kvartsfinalen
Färjestad tog ledningen med 1-0 i matchserien mot HV71

Tungviktslagen HV71 och Färjestad ställs mot varandra i kvartsfinalserien. Första matchen gick i Jönköping, men det var bortalaget som kopplade greppet när man tog en stabil 4-1-seger. Färjestad har nu 1-0 i matcher och nästa match spelas i Karlstad.

Äntligen var det dags för HV71 att gå in i slutspelet, under söndagen. Man gjorde det mot tuffast tänkbara motståndare; Färjestad. Matchen började i ett högt tempo, där båda lagen skapade hyffsade chanser. När HV under en period haft mycket puck i anfallszon drog Färjestads Jonas Brodin på sig en utvisning och hemmalaget fick spela matchseriens första powerplay. HV71 skapade flera bra chanser i sitt numerära överläge, men lyckades inte överlista Nihlstorp. Jönköpingslaget var det bättre laget i den första perioden, men i ishockey handlar det om att göra mål och det var det gästerna som gjorde. Färjestads ledningsmål kom till efter slarv av HV-försvaret och Rickard Wallin gav bortalaget ledningen när han hittade en lucka mellan benskydden på Andreas Andersson. 0-1 stod sig perioden ut och i samband med slutsignalen hettade det till rejält mellan flera spelare, som fick börja andra perioden på botbänken.

Färjestad fick inleda den andra perioden i spel fyra mot tre. Gästerna utnyttjade läget och Magnus Nygren skickade in pucken i mål, sedan Wallin skymt Andersson framgångsrikt. Efter gästernas 2-0-mål kontrollerade dem händelserna bra och Färjestad hade höjt sitt spel avsevärt i mittenperioden. Innan perioden var slut skulle ledningen drygas ut ytterligare. 3-0 gjordes av Åslund som fick pucken på kroppen innan han slog in den på volley och Färjestad hade en övertygande 3-0-ledning inför den sista perioden.

HV71 ryckte upp sig rejält i tredje perioden, i jakt på reducering. Hemmalaget fick spela i numerärt överläge sju minuter in på perioden, men lyckades inte få utdelning. Tiden rann sedan iväg för hemmalaget och när klockan stod på 15.28 tog HV71 timeout och plockade ut målvakten i ett sista försök att få hål på Nihlstorp. Men istället för en reducering avgjorde Rickard Wallin när han skickade pucken i det tomma HV-målet. HV71 hade sedan inget att förlora och fortsatte spela utan målvakt och till slut gjorde Mattias Karlsson ett tröstmål för smålänningarna som fick se sig besegrade med 4-1 på hemmais. Nu krävs det bättre spel i Karlstad på tisdag för att inte låta Färjestad rycka till 2-0 i matcher.