Lagbanner

Johan Hult, in eller ut?

Johan Hult, in eller ut?

Debatterna har varit långa, minst sagt. År efter år har motgångarna kommit, med ett guldår 2017 som blev lite av en räddning för ledarna i laget. Men debatterna kring hur stor påverkan HV:s sportchef Johan Hult hade att göra med laget i slutändan fortgår än idag på vissa håll. En del av supportrarna och andra fans via diverse forum menar att det var lite av en slump och lyckoträffar som bärgade för succén 2016/2017. Säsong efter säsong har HV71:s lagbygge ifrågasatts (2017 borträknat). Med det så får alltid sportchefen ett extra frågetecken kring sig, just för att det är han som ansvarar för lagbygget. Men hur mycket kritik ska Johan Hult ha egentligen? Allt? Eller till och med inget alls?

Efter en ganska intressant karriär med spel i både HV71 Blue Bulls samt HV71 med några vändor i Österrike, Danmark och Italien. Hockey var nästa steg för Hult. Men istället för att spela själv så skulle han ge andra chansen att få spela. Sportchefsjobbet i HV71 var nu Johan Hults. Han skulle leda den klassiska småländska klubben till framgångar och utöka de där fyra gulden till ytterligare fler. HV hade ganska nyligen precis tagit sitt fjärde guld 2010 och allt pekade på en glimrande framtid. Men 2011 så började det som varenda HV supporter känner till alltför väl. Kvartsfinal sviten. Efter att ha vunnit serien så åkte man ut mot AIK i kvartsfinal och har gjort så ända till säsongen 16/17 då man tog guld. Efter detta har man åkt ut i åttondelsfinal (17/18) samt Kvartsfinal (18/19).

För en klubb som generellt anses som en toppklubb, klassisk klubb och storklubb så är detta ett resultat som tyder på annat. Med dessa resultat genom åren så kommer som väntat hatet och kritiken. Först mot spelare. Att alla måste hålla en högre nivå och det finns ingen plats för de som inte ger 100% varje match. Detta har varit problemet i HV71 senaste åren. Till och med guldåret så svajade man nästan lika mycket som de resterande fem senaste säsongerna. Man kan ifrågasätta spelaren, vilket supportrarna gjorde. Men en spelare är bara så bra en spelare kan bli. Sportchefen ska se till att ta in så bra spelare som möjligt. I detta är det att hitta en bra spelare med rätt attityd och passar in i det systemet och lagbygget som sportchefen tänker sig. Supportrarna kom tillslut till denna slutsatsen att felet ligger hos Johan Hult. På alla forumen som HV:s supportrar skriver på så menar man i nästan alla fall att spets saknas. Det har alltid varit fallet.

Om vi ser till lagbygget den gångna säsongen och har den lite som en representant för de misslyckandena som varit de senaste säsongerna så är laget inte så dåligt som det presterade under förra säsongen. På pappret så hade en hel del spelare i laget en av sina bästa säsonger i karriären. De som utmärkte sig var: Markus Ljungh (en late bloomer som gjorde sin poängbästa säsong och blev ledande center både i HV och i SHL. Simon Önerud (hittade tillbaka till målskyttet efter en tyngre år i Ryssland, trots att hans påverkan inte var så stor som den kan vara på isen, 17 mål och 32 poäng på 46 matcher plus en ledande spelare med karaktär är mer än en bra spelare. Mattias Tedenby (troligtvis den bästa säsongen i karriären, en pangstart första halvan av säsongen med en lite nedtrappning på slutet, annars toppspelare rätt igenom) Robin Figren (en mindre smickrande säsong låg bakom honom, men den lämnade han där efter att han gjort sin näst bästa poängmässiga säsong i karriären. Figren som vi alla vet tar med mer till bordet än poäng, en otrolig karaktär som blev lite av ett spelgeni med tiden. Något som vi inte riktigt sett i Frölunda. Mikko Lehtonen (egentligen behövs inga ord när det kommer till denna killen. Topp tre eller till och med topp två back i hela ligan enligt många. Sin bästa säsong i karriären utan tvekan.

Sen finns det flera andra som utmärkte sig positivt: Jonas Gunnarsson, Martin Fehervary, Oscar Sundh, David Gustafsson, Isac Brännström och Didrik Strömberg.

Det fanns också mindre bra prestationer hos vissa spelare. Joakim Andersson, Andreas Thuresson, Nils Andersson, Sebastian Wännström och Alexander Ytterell. Men det är viktigt att komma ihåg, alla SHL lag har mindre bra spelare, spelare med dåliga säsonger. Det är viktigt att veta att man kan inte vinna guld varje år. Huvudsaken är den att detta var ett bra lagbygge. Det visade sig när HV71 var på tippen att slå ut favorittippade Färjestad. Det hade likaväl kunnat vara HV som vunnit den serien. Vem vet vad som hade skett sedan om de hade slått ut favoriterna. Prestationerna blev ojämna men i grund och botten så var det här ett bättre lagbygge än visat under grundserie och i jämförelse med den kritik lagbygget fick.

När HV:s ledning och Johan Hult gick ut med sin fyra års plan för några år sedan om var de skulle placera sig själva i tabellen de kommande säsongerna. Det är nästan omöjligt att kunna hålla uppe en sådan om plan om man strax efter vinner guld. Allt man byggt upp försvinner, precis som för alla lag när de vinner guld. Man vill bygga långsiktigt. Då tar det tid. De senaste åren har varit sämre på grund av guldet samt mindre fel hos alla parter. Johan Hult har gjort sina fel. Spelarna har inte varit 100% i sina prestationer och coacherna har också lite mer att bevisa. Johan Hult har gjort bra lag med press på sig att både vara bra nu och långt in i framtiden. Det är alldeles för svårt för en sportchef att få ett helt lag att passa ihop fullständigt. Det är en kompensation man får göra med den mängd skills en spelare erhåller och hur bra den passar in i gruppen. Om det är något jag gillar i Johan Hult så är det hur han tänker på laget rakt igenom före enstaka stjärnor. Se bara på poängfördelningen genom laget så är det som en enda fungerande enhet. Lite tvärtom som det brukade vara hos Linköping för några säsonger sedan. Jeff Taffe, Broc Little och Jacob Micflikier var i princip hela laget. De tre spelarna stod för lagets 153 poäng jämfört med hela resterande lagets 258 poäng.

Johan Hult är en bra rekryterare och sportchef, men nu inleds tredje säsongen efter guldet. Nu måste resultaten börja komma. Laget ser bra ut just nu, bättre än tidigare år. Men de ska visa det nu också. Den kritik som riktats mot honom är inte helt fel. Men allt ligger inte på sportchefen. Hult kan ha viss kritik, men tidigare lagbyggen tyder på annat. Johan Hult har gjort bra rekryteringar genom åren men nu måste han slå ner spiken i kistan och visa att han är rätt man för jobbet.



HV71:s sportchef Johan Hult under en grundseriematch den 17:e Oktober 2014 i Jönköping.

Carl Andersson
19.08.04
 

 

Carl Anderssoncarl.00@outlook.comCarlJKPG2019-08-26 12:24:01
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast