Lagbanner
Läget i HV71 inför säsongen 2020/2021

Läget i HV71 inför säsongen 2020/2021

Efter ett abrupt slut på säsongen 2019/2020 där HV71 placerade sig på en femteplats har truppbygget inför kommande säsong påbörjats och en hel del spännande nyförvärv har presenterats samtidigt som ett antal tunga pjäser valt att pröva lyckan på annat håll. Dessutom har förändringar skett i ledarstaben där HV71 valt en ny riktning med Nicklas Rahm som huvudtränare och Stefan Nyman som assisterande tränare.

Målvaktssidan håller hög klass där Jonas Gunnarsson valde att förlänga kontraktet med ytterligare ett år och tillsammans med unga talangen Hugo Alnefelt har HV ett stabilt målvaktspar att utgå ifrån. Hur speltiden kommer fördelas mellan dessa återstår att se men jag tror att de kommer dela ganska jämnt på ansvaret mellan varandra även om Gunnarsson troligtvis går in i säsongen som uttalad etta. Med Gunnarssons rutin och Alnefelts talang har HV det gott ställt på målvatssidan. Adam Åhman har valt att skriva på ett ett-års-kontrakt med Tingsryds AIF i hockeyallsvenskan och kommer troligtvis få mer istid där, något han inte fick i HV. 

Backsidan ser i dagsläget relativt stabil ut men kommer kompletteras med ytterligare något namn innan den är komplett. Namn som det ryktas och dröms om lite i HV-kretsar är Adam Almquist och Andreas Borgman. Almquist står i dagslägt utan kontrakt kommande säsong och det har ryktats om en återkomst i den blå-gula dressen. Förra säsongen representerade Adam Admiral Vladivostok i KHL där han stod för 26 poäng på 58 matcher från sin backposition. Borgman står också han utan kontrakt kommande säsong efter 3 säsonger på andra sidan Atlanten i Torontos och St Louis organisationer. Efter 48 matcher i Toronto säsongen 2017-2018 har Borgman spelat resterande matcher i AHL där han haft lite tuffare de senaste två åren. 
Tre backar lämnar HV71 till kommande säsong. Nils Andersson som drogs med hjärnskakningsbekymmer kommer inte få förnyat kontrakt. Detsamma gäller Christoffer Persson som också han får se sig om efter ny klubbadress. Markus Lauridsen kommer, efter sin poängmässigt bästa säsong, (3+27), lämna HV för att flytta till Malmö där han kommer vara en viktig kugge i Redahwks lagbygge. 
HV71 har förstärkt backsidan med en återvändande Daniel Bertov som senast kommer från spel med Rögle BK där han var en stabil defensiv back i ett Rögle som etablerat sig i toppen i SHL. Emil Andrae fick testa på lite spel i SHL och belönades för det med ett A-lagskontrakt och kommer troligtvis spela ganska skyddade minuter. Den mest positiva nyheten som gladde samtliga HV-supportrar är dock att Johannes Kinnvall lite överraskande blir kvar i HV även kommande säsong. Efter 40 poäng på 51 matcher från sin backplats belönades Kinnvall med ett NHL-kontrakt av Calgary Fames. Calgary lånar dock ut Kinnvall till HV71 kommande säsong och han kommer utan tvekan vara en av HVs toppbackar till vintern. Tillsammans med Strömberg, Martinsson, Johansson och Williamsson ser backsidan stabil ut. 

På forwardssidan tappar HV Linus Sandin till NHL där han skrivit på för Philadephia Flyers. Sandin stod för 19 mål och 36 poäng under säsongen och var HVs bästa målskytt. Joakim Andersson och Johan Johnsson får inga förnyade kontrakt och letar i dagsläget efter nya klubbadresser. Det som kanske var mest häpnadsväckande och som har delat fansen i två läger är det faktum att trotjänarna Martin Thörnberg och Oscar Sundh inte fick vara kvar. Sundh har 9 säsonger i klubben och Thörnberg har inte mindre än 16 säsonger med J18, J20 och A-laget. Beslutet att inte förlänga med dessa ikoner visar tecken på att ledningen inte är rädda för att ta obekväma beslut samtidigt som man väljer en ny riktning och föryngrar laget. Vi önskar såklart både Thörnberg och Sundh stort lycka till med eventuellt fortsatt spel vart de än hamnar. 

Thörnbergs och Sundhs uttåg ur HV71 öppnar upp för yngre förmågor att få större roller i laget. En spelare som defenitivt ska bli spännande att följa i höst är supertalangen Zion Nybeck som fullständigt öst in poäng i J20 och även visat att han håller på SHL-nivå. Mot Oskarshamn 5:e mars 2020 fick Zion göra sitt första SHL-mål inför en jublande hemmapublik i Kinnarps Arena. Nybeck kommer gå i sommarens draft där han förväntas gå i någon av de tidigare rundorna och han kommer bli spännande att följa i vinter. HV har dessutom lyckats knyta till sig succéduon Jesper Kokkonen och Fredrik Forsberg från BIK Karlskoga som under säsongen stod för 91 poäng och 56 mål i Allsvenskan. Det återstår att se om de lyckas leverera på SHL-nivå men om så är fallet blir HV ett målglatt lag att följa kommande säsong. Lägg där till att HV71 lyckats få in Anton Wedin som är precis den spets som HV behöver. Wedin kommer från en säsong i Chicago Blackhawks organisation och har skrivit på ett 3-årskontrakt. HV jagar i dagsläget en förstaceter som troligtvis är sista pusselbiten i forwardsuppställningen där namn som Joel Kellman nämns som tänkbart alternativ. Lias Andersson nämns också som alternativ men där beror mycket på vad New York Rangers ledning tänker eftersom de äger hans rättigheter kommande säsong. Forwardssidan ser i dagsläget bra ut och med ovan nämnda namn tillsammans med Bergström, bröderna Sandberg och förhoppningsvis en Axel Holmström som kommer tillbaka starkare i år ser det intressant ut. 

På pappret börjar laget ta form och ser mer och mer spännande ut. Ledarstaben har utvecklats positivt med adderingen av Stefan Nyman som gjorde ett kanonjobb med backarna i Djurgården tidigare säsonger. Nicklas Rahm blir ny huvudtränare vilket också ska bli intressant att följa ihop med Jonas Holmström och William Rahm som assisterande respektive målvaktstränare. Målvaktssidan är vass med Gunnarsson och Alnefelt, backsidan med Kinnvall i spetsen är spelskicklig och kommer fyllas på med ytterligare namn och forwardssidan ska kompletteras med en förstacenter men ser redan nu spännande ut. Laget kommer att bli att räkna med kommande säsong och efter ett uteblivet slutspel pga rådande omständigheter kommer spelarna vara taggade till tusen för att skrina in i Kinnarps Arena för en ny säsong med nya möjligheter att få lyfta Le Mat i April. 

Oscar Gustafssonoggenike2020-05-25 21:20:45
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast