Lagbanner
Skev självbild och kvalspel

Skev självbild och kvalspel

Över en hel säsong kan inte domarna ta så många konstiga beslut åt ett håll att det kan fälla avgörande för hur ett lag går. Inte heller kan otur eller puck luck grina emot under en hel säsong så att det faller avgörande för ett enda lag. Över en hel säsong är det plats nummer tretton i tabellen som gäller för HV71 som spenderat näst intill hela säsongen just där. Man är inte bättre än så. 

Man kan hävda att HV71 i stunder och delar av matcher spelat bättre än man fått poäng och utdelning för. Man kan på exakt samma sätt hävda att vi tagit fler poäng och gjort mer mål i matcher som man varit mycket sämre i. Över en hel säsong jämnar allt det där ut sig. 

Med allra största sannolikhet sköt Modo sig kvar i SHL via 4-1 borta mot HV71 samtidigt som Malmö gjorde vad de skulle i sin match mot IK Oskarshamn. Detta mer eller mindre cementerar det faktum att HV71 kommer spela negativt kval för andra gången på 4 år. Förra säsongen klappade Brynäs igenom totalt samtidigt som HV hittade livets formtopp i slutet annars hade det varit tredje gången på 4 år. Det fjärde året spenderades i hockeyallsvenskan. Nån gång på vägen trodde och hoppades man att klubben hade lärt sig. Men så var icke fallet. 

HV71 är ett lag byggt på en svajig målvaktssida där förstemålvakten är bänkvärmare. En ihålig backsida med brister i allt från defensiv markering till skridskoåkning och beslutsfattande. En centersida där tilltänkte förstacentern kastats runt i alla möjliga kombinationer där han nu är ytterforward. Övriga centrar blandar och ger med toppar och marianergravsdjupa dalar i prestationer från match till match. Bänkade spelare för flera hundratals tusenlappar i månaden och ett lagspel som är botten. Det är inte konstigt att man är där man är. 

Ingenstans på vägen har man lärt sig att bygga bakifrån och framåt. En stabil backsida och en centrallinje av klass är det som gör andra SHL-lag framgångsrika. HV är inte i närheten av det. Därför är man där man är. Lindbom visar ilska, kastar spelarna under bussen och kritiserar domare till höger och vänster. Om inte han gör det så är han nöjd med prestationen trots förluster. Jag förstår att han är pressad, men även han måste kolla sig i spegeln, då många beslut han tagit gör att vi också befinner oss där vi gör. 

Nu till det positiva i helvetet. För det finns vissa ljusglimtar. Den största är Bobby Nardella. Han är den enskilt största positiva överraskningen för min del. Han tar allt som oftast rätt beslut, sätter sina medspelare i fina lägen och löser situationer med smartness på daglig basis. Han är en stor tillgång. 

Hemmaspelet. Ja det har visserligen gått lite sämre på slutet men HV71 på hemmaplan är ett toppsexlag i ligan. Man spelar in bra med poäng och för spelet på ett respektabelt sätt. När HV spelar inför sina hängivna fans i Husqvarna Garden så finns det allt som oftast goda chanser att plocka poäng och segrar. 

IK Oskarshamn. Förutom sina egna psyken så har ju HV71 faktiskt en motståndare till i kvalet som kommer stå på andra sidan. Ett lag som tagit en poäng på de tretton senaste matcherna. Ett lag som HV förutom en plump i protokollet besegrat med 5-2 på bortaplan och totalt 16-3 på hemmaplan på två matcher. Här har HV plusstatistik och ett mentalt övertag. Självklart kommer ett kval innebära så mycket annat runtomkring och med mentala aspekter av annan karaktär, men om HV är under isen så är IKO värre. 

Med allt detta sagt så har HV71 som förening en svansföring som gör att man skulle tro att de är en toppklubb i SHL. Samtidigt säger resultaten något helt annat. HV71 är en stor klubb. Ekonomiskt, facilitetsmässigt och organisatoriskt. Men man är ingen storklubb. Man är en klubb med en skev självbild som kostat dom flera säsonger i botten av SHL. Nu är målet gemensamt och tydligt - att undvika att låta självbilden kosta ytterligare en säsong i Hockeyallsvenskan. 

Oscar Gustafssonoggenike2024-02-29 22:52:52
Author

Fler artiklar om HV71

Nytt avsnitt av HV podden Game 7 podcast