Intryck från Sverige-Finland: Äntligen fick Montén avsluta med en seger
Om matchen som ingen vill spela, Fagemos bedrift och Sveriges bästa spelare.
Det är matchen som ingen vill spela. Det är matchen som knappt någon följer så värst engagerat. Har verkligen bronsmatchen något att göra i en turnering där åtta lag går till slutspel?
Det nuvarande upplägget tvingar dessutom förlorarna från den senare semifinalen att spela match igen 17 timmar senare. Uppladdningen och förberedelserna är knappast optimala och det är inte direkt någon tillfällighet att de flesta bronsmatcherna känns avslagna.
Nej, lägg ner bronsmatcherna. Avsluta mästerskapet med ett hejdundrande fokus på finalen istället.
---
Nils Höglander slapp avstängning – till mångas förvåning, även Tomas Montén trodde på avstängning under gårdagen – och gav Juniorkronorna en välbehövlig boost. Men man undrar ju onekligen om dom släppte på avstängning för att det var just en bronsmatch. Skulle han ha spelat en final?
---
Det finska ledningsmålet kom inte som någon överraskning. Även om Sverige kanske hade mer av spelet under den första hälften av den första perioden var det snarare Finland som hade drivet och viljan.
---
Som så många gånger förr i det här mästerskapet var Sveriges powerplay – och Rasmus Sandin – ett vägvinnande koncept. När enstaka sekvenser eller längre perioder började gå emot Sverige kunde man alltid luta sig mot spelet i numerärt överläge, så även idag.
---
Sverige gav bort pucken osedvanligt många gånger i semifinalen. Då kändes det som om det berodde på övermäktigare och tempostarkare motståndare som tvingade fram misstag. Men tendenserna höll i sig även i bronsmatchen. Intrycket att Finland var mer påkopplade blev inte direkt mindre efter 2-1-målet.
---
Sverige hade allt lite marginaler emot sig i den andra perioden. Först hoppade pucken över Alexander Holtz klubba i ett perfekt skottläge och strax därefter skickade Albin Eriksson pucken i ribban.
---
Lucas Raymond kan spela hockey.
Lucas Raymond ?? #WJC2020 #2020NHLDraft pic.twitter.com/YY3X65mK5o
— Anton Johansson (@antonj85) January 5, 2020
---
Sverige var aningen bättre i den andra perioden. Kvitteringen var inte direkt orättvis. Sakta men säkert spelade man också upp sig.
---
Justus Annunen släpper en enkel retur vid 2-2-målet och ska givetvis hängas för tabben vid Sveriges 3-2-mål. Han har varvat mäktiga prestationer med direkt suspekta insatser genom hela mästerskapet och när Finland behövde honom som mest började han skaka.
---
Med sitt åttonde mål i det här mästerskapet klev Samuel Fagemo in på topp-10 över de bästa JVM-insatserna, under ett enskilt mästerskap, bland alla svenskar. Det är inte fy skam för en spelare som blev nobbad i sin första draft.
---
Det var inte riktigt fullsatt under bronsmatchen, men ändå en fantastisk uppslutning – som under i princip hela JVM. Även om många i publiken var rödklädda kanadensare var stämningen hygglig.
IIHF uppskattar för övrigt att den totala publiksiffran kommer landa på 175 000, vilket gör det här mästerskapet till det näst mest besökta mästerskapet som arrangeras i Europa.
Vi fick också uppgifter från IIHF att den uppmärksammade ryska avstängningen inte ser ut att tillämpas på juniormästerskap. Man har fört diskussioner med WADA, men väntar fortfarande på slutligt besked.
Men det här lär innebära att JVM 2023 genomförs i Novosibirsk som planerat, eventuellt med Omsk som potentiell medarrangör.
---
Avslagen match var det, ja.
---
Det var sannerligen ingen kassaskåpssäker uddamålsledning som Sverige klamrade sig fast vid.
---
Förlust i bronsmatchen 2017. Förlust i finalen 2018. Förlust i kvartsfinalen 2019. Äntligen lyckades Tomas Montén vinna sista matchen i ett mästerskap.
---
För att vara världsmästare i gruppspelshockey har Sverige oerhört lite att visa upp som resultat. Ytterligare en vunnen medalj snyggar i alla fall till statistiken lite.
---
Hugo Alnefelt, Rasmus Sandin och Samuel Fagemo har varit Sveriges bästa spelare i det här mästerskapet.