Lagbanner
Prestigemötet inleder JVM

Prestigemötet inleder JVM

Kanada och USA går upp mot varandra under JVM:s premiärkväll.

Det smäller direkt i år. Till skillnad från tidigare år så har inte IIHF lagt de stora matcherna på nyårsdagen, utan nu rivstartar man på annandagen istället. Utöver Sverige-Finland – som avhandlas i en separat artikel – får vi nämligen premiärdagens stora behållning i form av Kanada-USA.
 
Under annandagen spelas även Tjeckien-Ryssland och Schweiz-Kazakstan, men de flesta blickarna hamnar givetvis på det transatlantiska prestigemötet.
 
---
 
Inför Tjeckien-Ryssland
 
Värdnationen Tjeckien får sannerligen ingen enkel uppgift i JVM 2020. Kanada, USA och Ryssland är motstånd som man i normala fall inte ska besegra. Ostrava-gruppens femte och sista lag är Tyskland – ett Tyskland som kommer med flera intressanta inslag i sitt lagbygge.
 
Tjeckernas stora nyckelmatch – i ambitionen att säkra en kvartsfinalplats – blir sannolikt mot just tyskarna den 28 december. Men innan dess ska det premiärspelas mot Ryssland. Ländernas historia ger alltid ett sådant möte en extra skjuts och vi lär nog kunna vänta oss ett härligt tryck i Ostravar Arena.
 
Det är nu många år sedan Tjeckien vände hem från ett JVM med en medalj – vi får blicka tillbaka till bronset 2005 – men så sent som 2018 spelade man i alla fall bronsmatch. Förutsättningarna är som sagt ytterst svåra den här gången, men en hemmanation kan helt klart överraska.
 
I det tjeckiska laget hittar vi bland annat Jan Mysak, Jan Jenik, Hugo Has och Michal Teply. Det är hyggliga namn, men de kan knappast hävda sig mot de ryska motsvarigheterna. Där stoltserar man nämligen med Alexander Romanov, Vasili Podkolzin, Grigori Denisenko och Alexander Khovanov, för att nämna några.
 
Ryssland ses ofta som en av förhandsfavoriterna – så även den här gången – men något guld har det inte blivit sedan 2011. Sedan dess har det blivit tre finalförluster och fyra bronsmedaljer. För ett år sedan besegrade man Schweiz med 5-2 i bronsmatchen.
 
En noterbar skillnad mellan Ryssland samt USA och Kanada är rutinen. Ryssarna kommer med 42 JVM-matchers erfarenhet jämfört med 27 respektive 24 för USA och Kanada. Kanske är det inte helt obetydligt när alla tre ska gå holmgångar mot varandra redan i gruppspelet.
 
I ett större perspektiv är det klasskillnad mellan Tjeckien och Ryssland, men i en enskild match kan mycket hända – och ”extrapoängen” som tjeckerna och Tyskland kan plocka mot de tre stora kan visa sig vara mycket avgörande när gruppspelet ska summeras.
 
Tjeckien-Ryssland
26/12 15:00
SVT1/SVT Play
 
---
 
Inför Schweiz-Kazakstan
 
För ett år sedan skapade Schweiz stora rubriker när man nollade Sverige i kvartsfinalen. Ett mer eller mindre odugligt svenskt lag hade stora problem med Luca Hollenstein i Schweiz mål – och målvaktshjälten är med även den här gången. Draftad blev han inte, men kanske kan ett nytt starkt JVM sätta honom på kartan igen.
 
I det schweiziska laget hittar vi även Nico Gross. 19-åringen kommer därmed göra sitt fjärde JVM och den New York Rangers-draftade backen blir en nyckelspelare. Valentin Nussbaumer – den enda schweizaren som draftades i somras – lär också få en framskjuten roll.
 
I Trinec-gruppen kan nog Schweiz mycket väl sätta press på Sverige och Finland, om de andra nationerna stapplar till lite – vilket inte alls är någon omöjlighet så här på förhand. En kvartsfinalplats borde vara tämligen självskrivet – men då är en seger mot Kazakstan rimligtvis ett måste.
 
I Kazakstan finns det inte så värst mycket att spana på, men Dias Guseinov kommer från en poängstark MHL-säsong. På 36 matcher har han gjort 41 poäng för sitt Snezhnye Barsy Astana. I en målsnål rysk juniorliga ger det en sjundeplats i poängligan. Guseinov och Kazakstan får nog rikta in sig på att försöka stanna kvar i JVM via nedflyttningsmatcherna, men lyckas man skrälla mot Schweiz i premiären kan det kanske räcka för att säkra fortsatt JVM-spel redan i gruppspelet.
 
Schweiz-Kazakstan
26/12 15:00
TV10/Viaplay
 
---
 
Inför Kanada-USA
 
Kanada är i princip alltid en av de tydligaste guldfavoriterna i JVM, men då och då går man på en mina. Så var fallet för ett år sedan när man föll redan i kvartsfinalen. De kommande mästarna Finland blev för svåra och Kanada förlorade i förlängningen. Mästarna från 2018 fick alltså respass direkt – på hemmaplan dessutom.
 
Nu har man därför revansch att utkräva och man gör det med ett stjärnspäckat lag. Fullfjädrade – i det här sammanhanget – stjärnor i form av Barrett Hayton och Joe Veleno kompletteras av yngre förmågor som Alexis Lafreniere och Quinton Byfield. På bänken står Dale Hunter, mångårig coach i nordamerikanska juniorhockeyn.
 
Det gick desto bättre för USA senast. Man gick hela vägen till final tack vare segrar mot Tjeckien och Ryssland i kvarts- respektive semifinal. I finalen mot Finland kom man tillbaka från ett 0-2-underläge, men stjärnskottet Kaapo Kakko blev guldhjälte med sitt 3-2-mål med dryga minuten kvar av den tredje perioden.
 
Jänkarna har tagit medalj i de fyra senaste mästerskapen. Utöver silvret för ett år sedan har det blivit ett guld och två brons. Nu är man än en gång en guldkandidat och likt sina grannar i norr kommer man med ett mycket spännande lag. Alex Turcotte, Oliver Wahlstrom, Cole Caufield, Arthur Kaliyev och Trevor Zegras är bara några exempel på USA:s offensiva kraft.
 
Längst bak hittar vi Spencer Knight – och den amerikanska målvaktstalangen har alla förutsättningar för att göra JVM till sitt.
 
Då de tre stora guldfavoriterna alla är i Ostrava-gruppen får vi betydelsefulla matcher mest hela tiden och de interna matcherna mellan Kanada, USA och Ryssland blir direkt avgörande för sluttabellen. JVM rivstartar sannerligen med ett sådant möte och Kanada-USA är den givna kvällsunderhållningen på annandagen.
 
Kanada-USA
26/12 19:00
SVT2/SVT24/SVT Play

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2019-12-25 14:00:00
Author

Fler artiklar om JVM 2020