Rankning: JVM:s största stjärnor
JVM närmar sig och det är hög tid att spana in mästerskapets största stjärnor.
På söndag är det äntligen dags för JVM igen. För ett år sedan genomfördes mästerskapet i en bubbla utan publik – men nu kommer läktarna fyllas igen och det blir förhoppningsvis något som påminner om den festen som JVM brukar vara.
När vi nu närmar oss premiärmatcherna är det hög tid att titta närmare på, och lyfta fram, de största namnen i mästerskapet – och vi gör det genom att ranka de största stjärnorna. Det kan vara värt att notera att det här inte är någon lista över vem som är den bästa spelaren, utan snarare ett sätt att uppmärksamma de mest sevärda och framträdande framtidsnamnen.
###
JVM:S STÖRSTA STJÄRNOR:
15. Jesper Wallstedt, Sverige
[G] [Född 2002] [Luleå, SHL] [Draftades 1/20 2021]
Det var många som förväntade sig att Jesper Wallstedt skulle gå som första målvakt i somras, men när Steve Yzermans Detroit plockade upp Sebastian Cossa fick svensken nöja sig med att gå som andra målvakt till Minnesota. Det är trots allt inte fy skam och det är ju förhållandevis ovanligt att man plockar målvakter i förstarundan – så nog är Wallstedt en finfin talang.
Det har vi sett i SHL och det såg vi i JVM 2021. På en och en halv match överglänste han Hugo Alnefelt – men det är nu, under hans sista JVM, som Wallstedt verkligen förväntas leverera. Hittar han zonen är det inte alls omöjligt att se Sverige som en potentiell guldkandidat.
---
14. Simon Edvinsson, Sverige
[D] [Född 2003] [Frölunda, SHL] [Draftades 1/6 2021]
Stora, spelskickliga och skridskostarka backar finns det alltid ett intresse för och nog är Simon Edvinsson hypad. Han gick tidigt i draften i somras och bör nog så småningom kunna bli nästa svenska toppback i Detroit.
Det är givetvis även så att det här svenska JVM-laget kommer förlita sig mycket på Edvinsson. Såväl istiden som rollen lär bli omfattande och han lär matchas hårt mot motståndarnas toppspelare. Det råder ingen tvekan om Edvinssons kompetens och talang i största allmänhet, men kanske kan man så här på förhand ställa sig lite frågande till om han har den stora produktionen i sig?
---
13. Connor Bedard, Kanada
[C] [Född 2005] [Regina Pats, WHL] [Draftbar 2023]
Det hör inte till vanligheterna att 16-åringar tar plats i Kanadas JVM-lag – faktum är att Connor Bedard tar plats i en tämligen legendarisk grupp. Connor McDavid var med som 16-åring 2014, men sedan får vi gå tillbaka till 2004 och Sidney Crosby. Ytterligare några år tidigare var både Jay Bouwmeester och Jason Spezza med. Ännu tidigare hittar vi Eric Lindros och Wayne Gretzky.
Man ska väl inte ta det för självklart att Bedard når liknande höjder, men här och nu säger det onekligen något om hans talang.
Bedard har redan en framträdande roll i Regina Pats i WHL – visserligen ett bottenlag, men centern måste ändå sägas imponera. Förra säsongen gjorde han exempelvis den bästa noteringen, med 28 poäng på 15 matcher, över de senaste 30 åren i WHL för en 15-åring. I år ligger han på point-per-game efter 24 matcher och håller sig på ett av de bästa poängsnitten för 16-åringar de senaste 30 åren.
Det är ett mycket lovande framtidsnamn vi får stifta bekantskap med redan nu.
---
12. Alexander Holtz, Sverige
[RW] [Född 2002] [New Jersey Devils, NHL] [Draftades 1/7 2020]
Lucas Raymond gör succé i sitt Detroit, men Juniorkronorna lyckades i alla fall få loss Alexander Holtz till JVM. Det är en potentiell matchvinnare av rang och något som desperat behövdes i det svenska laget.
Holtz skott kan vara en tillgång utöver det vanliga och kommer han bara in rätt i turneringen kan Sverige definitivt få en MVP-värdig prestation. Men vi såg också hur Holtz inte var särskilt lyckosam för ett år sedan och den uteblivna produktionen var en stor anledning till att Sverige fick åka hem tidigt.
Nu kommer han däremot med såväl NHL- som AHL-erfarenhet och får återförenas med sin gamle lekkamrat William Eklund. Det är, och ska vara, höga förväntningar på Holtz den här gången.
---
11. Luke Hughes, USA
[D] [Född 2003] [University of Michigan, NCAA] [Draftades 1/4 2021]
Nu är det dags för den tredje och yngsta Hughes-brodern att visa upp sig. Quinn och Jack har redan etablerat sig i NHL och nu är alltså även Luke Hughes på frammarsch. Alla tre har draftats topp-10, men vare sig Jack eller Quinn gjorde några extrema avtryck i JVM. Kan det bli tredje gången gillt för Luke?
Likt brorsan Quinn är Luke Hughes en back som gärna fyller på i offensiven och gör nytta med sin skridskoåkning. Luke är visserligen inte lika flashig som brorsan, men borde vara en stor tillgång för USA. Hans rookiesäsong i NCAA har exempelvis resulterat i 18 poäng på 20 matcher i det stjärnspäckade University of Michigan.
I Jake Sanderson och Luke Hughes har USA tillgång till två högst kompetenta toppbackar.
---
10. Mason McTavish, Kanada
[C] [Född 2003] [Peterborough Petes, OHL] [Draftades 1/3 2021]
Den där självklara offensiva ledaren – en Alexis Lafreniere, Kirby Dach eller Barrett Hayton – saknas, men det är givetvis inte stjärnfattigt i Kanada. Och det är inte direkt så att Kanada står utan en respektingivande offensiv.
I Mason McTavish har man en förstacenter som definitivt ska klara av att leda laget. Han var ett viktigt inslag – och tog över kaptensrollen under mästerskapet – när Kanada tog hem guldet i U18-VM i våras. Den här säsongen har McTavish fått testa på NHL-spel med Anaheim och hann med två mål innan han fick kliva tillbaka till juniorhockeyn. Där gjorde han fem mål på fyra matcher och formen ser ut att sitta där lagom till JVM.
---
9. Matvei Michkov, Ryssland
[RW] [Född 2004] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftbar 2023]
Matvei Michkov och Connor Bedard har i flera år gått head-to-head i väntan på draften 2023 – och det här mästerskapet lär bli första gången som de kan mäta sig med varandra framför den stora massan. I U18-VM var det Bedards Kanada som tog guld, men Michkov tog hem såväl skytteligan som poängligan och blev utsedd till MVP.
Nu är det väl egentligen i kommande mästerskap som de ska göra sina största avtryck, men redan nu ska det bli speciellt att följa den underåriga duon.
Den här säsongen har Michkov varvat mellan KHL och MHL. Det har inte alltid blivit så värst mycket speltid i SKA St. Petersburg och fem poäng på 13 matcher känns inte så värst mördande vid en första anblick. Det hör däremot inte till vanligheterna att 17-åringarna producerar överdrivet mycket i KHL – bäst genom tiderna är Vladimir Tarasenko med tio poäng på 38 matcher. Vem vet var Michkov står när säsongen summeras?
---
8. William Eklund, Sverige
[C/LW] [Född 2002] [Djurgården, SHL] [Draftades 1/7 2021]
San José studerade William Eklund under nio matcher – efter det börjar det första året på hans kontrakt bockas av – innan man bestämde sig för att skicka tillbaka honom till Djurgården. Eklund var så klart missnöjd över beskedet och en ryckig säsongsupptakt har inte heller lett till succé i SHL.
Trots det ska man ha stora förhoppningar på honom inför JVM. Han saknades som bekant för ett år sedan och får en nyckelroll den här gången, rimligtvis tillsammans med sin gamle radarpartner Alexander Holtz i förstakedjan. Han bjöd på ett antal pigga sekvenser för Sharks och bör bli väldigt sevärd i Edmonton och Red Deer.
---
7. Jake Sanderson, USA
[D] [Född 2002] [University of North Dakota, NCAA] [Draftades 1/5 2020]
Jake Sanderson kan spela i NHL och Ottawa redan nu – i alla fall om man får tro på John Vanbiesbrouck, general manager för USA. Nu är ju det inte direkt något kontroversiellt uttalande och många backar skulle sannerligen platsa i Senators försvar, men det säger ändå något om vilken nivå som Sanderson kan ligga på.
Uppladdningen har störts lite på grund av en skada, men är han bara återställd – vilket han förväntas vara – när JVM börjar har USA sannolikt tillgång till en av mästerskapets bästa backar. Han var en viktig tillgång när USA vann guld för ett år sedan och rollen och förväntningarna är knappast mindre nu.
---
6. Cole Perfetti, Kanada
[LW] [Född 2002] [Manitoba Moose, AHL] [Draftades 1/10 2020]
Cole Perfetti är en av tre spelare i Kanada som har fått testa på NHL-spel redan den här säsongen. Men när Mason McTavish och Jake Neighbours fick sina nio matcher blev det bara två framträdanden för Perfetti. Resterande del av säsongen har istället spenderats i AHL, där han har gjort 15 poäng på 17 matcher.
19-åringen är en rutinerad 19-åring. Han har som sagt fått doppa tårna i NHL och spelade såväl JVM som VM förra säsongen. I JVM 2021 stod han för 2+4 på sju matcher och Kanada räknar nog med att han, som en av de ledande spelarna, kan steppa upp ytterligare en nivå den här gången.
---
5. Topi Niemelä, Finland
[D] [Född 2002] [Kärpät, Liiga] [Draftades 2/64 2020]
Är man Toronto-draftad blir man så klart hypad per automatik, men Topi Niemelä förtjänar att lyftas fram efter insatserna i JVM 2021. Då stod han för åtta poäng, fördelat på två mål och sex assist, på sju matcher och tog hem backarnas poängliga. Föga förvånande blev han utsedd till JVM:s bästa back och var ett viktigt inslag i Finlands bronslag.
Hemma Kärpät har han imponerat den här säsongen och trots att han alltså är en försvarare hittar vi honom strax bakom toppskiktet i poängligan. Faktum är att Niemelä borde ha goda förutsättningar att göra den bästa säsongen någonsin av en 19-årig back – Sami Vatanen har rekordet med 31 poäng.
Det råder ingen tvekan om att Niemelä är en av JVM:s viktigaste spelare så här på förhand.
---
4. Shane Wright, Kanada
[C] [Född 2004] [Kingston Frontenacs, OHL] [Draftbar 2022]
Lagen i NHL:s bottenskikt börjar redan ta sikte på Shane Wright. 17-åringen väntas vara consensus pick när draften inleds om ett halvår och vi har hört hans namn i flera år nu.
Redan säsongen 19/20 skrev han historia i OHL. Då tilldelades han så kallad ”exceptional player status” och tilläts debutera i förtid – en ära som är få förunnat. Han gjorde en av tidernas bästa rookie-säsonger i OHL och överträffade Connor McDavids poängsnitt. Det är inte fy skam.
I våras gjorde Wright 9+5 på fem matcher när hans Kanada spelade hem guld i U18-VM. Nu väntas han återigen kunna bjuda på stordåd, trots att han är underårig, och det ska bli otroligt spännande att se honom i aktion.
---
3. Matty Beniers, USA
[C] [Född 2002] [University of Michigan, NCAA] [Draftades 1/2 2021]
Matty Beniers har redan hunnit med ett JVM och VM, med guld respektive brons som utdelning. Dessutom blev han historisk när Seattle draftade honom som Krakens första spelare någonsin i somras. Lägg till ett brons från U18-VM 2019 och det har redan hänt en hel del kring 19-åringen.
För ett år sedan huserade han bakom de ledande spelarna – exempelvis Trevor Zegras och Alex Turcotte – men nu har den generationen vandrat vidare och förväntningarna är klart större på Beniers den här gången. USA är lite svårvärderade på förhand – kan Beniers bära fram dem?
---
2. Yaroslav Askarov, Ryssland
[G] [Född 2002] [SKA St. Petersburg, KHL] [Draftades 1/11 2020]
Yaroslav Askarov laddar för sitt tredje och sista JVM. Under de två tidigare mästerskapen har prestationerna varierat kraftigt, men han var trots allt en underårig målvakt – kanske kan man ha lite överseende då. Det kan man i alla fall inte ha den här gången. Det är nu som Askarov ska uträtta stordåd.
Den Nashville-draftade målvakten kommer däremot från en halvdan säsong hemma i Ryssland. Det har bara blivit tio matcher – fem i KHL och fem i VHL – och insatserna har alltså inte imponerat. Det råder alltså lite osäkerhet kring en av de största målvaktstalangerna på flera år.
Ryssland har lämnat flera skickliga spelare hemma – de som spelar i Nordamerika till vardags nobbades. Istället satsar man på ett inspelat lagbygge som man själva hävdar är starkare defensivt. Nog känns det som att man behöver en Askarov som står på huvudet. Han har det i sig, men kan han plocka fram det?
---
1. Owen Power, Kanada
[D] [Född 2002] [University of Michigan, NCAA] [Draftades 1/1 2021]
Stor, kraftfull, skridskostark och spelskicklig – Owen Power har inte bara ett otroligt lämpligt hockeynamn, han är dessutom en mycket spännande backtalang. Buffalo ska nog kunna förstöra Power också, men innan han kommer dit kan vi passa på att njuta av honom.
I vad som, i alla fall på sina håll, väntas kunna vara en något konservativ kanadensisk försvarsbesättning får Power den stora nyckelrollen. Han kommer att göra allting och med tanke på hur han imponerade under VM i våras, där Kanada vann guld, ska han nog kunna göra stora avtryck även här.