Lagbanner
Genomgång av SSK:s nyförvärv
Fleury, här i Timråtröjan, är ett av Nygårds nyförvärv.

Genomgång av SSK:s nyförvärv

Silly Season-säsongen närmar sig sakteliga sitt slut för de flesta sportcheferna i Allsvenskan. På de flesta håll saknas endast en eller ett par pjäser innan trupperna spikas, och frekvensen på nya värvningar sjunker i takt med de svalkande sommarvindarna som drar in över Sverige. Vad passar då inte bättre in än en genomgång av samtliga nyförvärv som sportchef Nygårds presenterat?

Anton Forsberg. 
Efter att Julius Hudacek till slut valt Elitserien och Frölunda tvingades Nygårds glömma stjärnmålvakten och ge sig ut på målvaktsmarknaden. Ganska tidigt stod det klart att en utlåning av JVM-vinnaren Anton Forsberg skulle bli det bästa alternativet bredvid Sebastian Idoff
Per Nygårds och general manager i Modo, Markus Näslund kom därför överens om en utlåning av Forsberg, som enligt kontraktet ska ske i ett år och inte ger Modo rätt att ta tillbaka honom vid behov. En lösning som för Södertäljes del får anses som väldigt fördelaktig, både ur ett sportsligt och ekonomiskt perspektiv. 
Värvningen av Forsberg må se måttligt imponerande ut, men talangen, som redan hunnit med 14 elitseriematcher och ett JVM är ett väldigt intressant allsvenskt nyförvärv. Få lag kan stoltsera med två så talangfulla och unga målvakter som Södertälje. 
Tilläggas bör dock att Forsberg inte på något sätt är ett säkert kort. Tendenser på en viss ojämnhet i spelet har synts vid tidigare tillfällen, och Anton är ännu bara 19 år. Förhoppningsvis kan målvaktstränaren Janne Öhman, som tidigare visat prov på skicklighet med de unga talanger han utvecklat, även lyckas med Forsberg. 
 
Mike Bergin. 
Nygårds senaste nyförvärv, som presenterades på årsmötet den 12 juni, var för de flesta ett okänt namn. Bergin kommer från den Amerikanska Collegehockeyn där han gjort 107 matcher under de fyra senaste säsongerna. 
Spelmässigt beskrivs han som en enkelt spelande back, med bra rörlighet och fysisk styrka. Hans uppspel och enkla sätt att agera i egen zon samt det faktum att han med framgång spelat på större rinkar var de faktorer som till slut fick Nygårds att agera. 
Bergin ska i Södertälje främst anändas som den defensive back han är, även om han faktiskt även fick spela powerplay med sitt lag i New York. 
Hisoriken med spelare från den Amerikanske colegehockeyn till Sverige har varit kort, men ofta med lyckade resultat. Ett färskt exempel är Ryan Lasch som "Nygge" plockade från NCAA, och som gjorde ett gott intryck med sin frejdiga spelstil och andraplats i interna poängligan. Ett annat exempel är Broc Little som var briljant i Västerås föregående säsong. 
 
Johan Jonsson. 
Den 26-årige backen från Västerås är tillsammans med Damien Fleury den äldste spelaren i Södertäljes nuvarande trupp. Det är således - med våra mått mätt - en väldigt rutinerad spelare som kommit in i laget vilket är viktigt i en trupp med en snittålder som än så länge är dryga 21 år. 
Förra säsongen tillbringade Jonsson i Elitserien och Växjö där han snittade nästan 17 minuters istid per match. Säsongen dessförinnan var en en starkt bidragande orsak till Växjös Elitserieavancemang. Han har även hunnit med att ta Almtuna till Kvalserien. Det är med andra ord en väldigt meriterad back som Nygårds - trots förmodad hård konkurrens - lyckats få in. 
Som spelare beskrivs Jonsson som en positionssäker back med ett bra förstapass och ett gott spelsinne. Han är dessutom stor. Hela 190 cm lång och 90 koli tung - motståndarna lär inte stå i kö för att få möta honom i sargdueller fram mot hösten. 
 
Emil Djuse.
Nygåds första värvning fick inte fansen att dregla direkt. Emil Djuse, född -93, hämtades från division 1 och Östersunds IK där han spelat sedan fem år tillbaka. Men Nygårds, som hittat och utvecklat flertalet spelare som idag är ordinarie i NHL, var väldigt säker på sin sak. Vi får därfär hoppas att Djuse kan utvecklas till den stora spelare som både ledare och statistik indikerar att han faktiskt kan bli. 
Under sin senaste säsong producerade Östersundssonen hela 39 poäng på 35 matcher - som försvarare, vilket gav honom en fjärdeplats i backarnas poängliga, en bedrift han lyckades utföra trots en ålder på bara 18 år. 
Djuse beskrivs av Nygårds som en offensiv spelare med med bra timing och kvalitet på passningarna. Vidare är han spelskicklig och användbar i powerplay. Till svagheterna hör det defensiva spelet.
 
Den blott 17-årige rightaren kommer till Södertälje från Almtunas organisation där han främst tillbringat sin tid i J20 laget. Hans offensiva uppsida, som lade grund till den fina poänskörd han harvade (35 poäng på 24 matcher) gav honom även chansen i Almtunas A-lag. 
För en Eliteprospectscout som jag ser Press inte ut som en spelare med chans att gå in på sex backar i Södertälje, men Nygårds - som följde honom hela förra säsongen - hävdar bestämt att han ska spela med A-laget, så jag låter "Nygges" rutin tala och hoppas att Robin tar sin chans och kan utveckla den potential som uppenbarligen finns där. 
Press är nästan 190 cm lång, rightare, och har spelet med puck som främsta egenskap. Enligt honom själv trivs han bäst i offensiv zon varifrån han gärna producerar poäng, och det är förmodligen det Nygårds hoppas att han ska kunna göra när han i höst drar på sig den finaste av alla tröjor - SSK:s. 
 
Fredric Andersson. 
När SSK åkte ur Elitserien tvingades "Freddan" ta vad han kallar det svåraste beslutet i sin karriär. Skulle han välja SSK och Allsvenskan, eller karriären och Elitserien? Valet föll tillslut på det sistnämnda, och Modo var det laget som knöt till sig den unga Centern. Efter ett år i Örnsköldsvik lades Andersson ut på marknaden igen, och denna gång var det inte längre någon tvekan. Trots intresse från inte mindre än åtta klubbar (Nygårds egna anmärkning), skrev Fredric på för moderklubbem SSK. 
Andersson, som bara är 23 år, har redan hunnit med 222 Elitseriematcher och bidrar därför med mycket rutin.
Som spelare betraktat är Genstasonen väldigt around, han kan med fördel användas i såväl powerplay som boxplay, är utrustad med ett bra skott och har dessutom ledaregenskaper utöver det vanliga. Han bidrar även med mycket hjärta och tuffhet ute på isen. Lägg därtill att han med framgång tidigare lirat med många spelare som idag återfinns i Södertälje.
 
Johan P. Andersson. 
Efter fem raka säsonger i andra klubbar är "Professorn" tillbaka i Södertälje där han en gång startade sin juniorkarriär. Och det är en något brokig väg som tvåvägscentern tagit. 
Efter ett år i Hammarby säsongen 07/08 begav sig Andersson till Almtuna där han under Jonas Rönnqvist vingar svarade för en smärre succé. På 90 matcher producerades hela 66 poäng, vilket gav honom ett Elitseriekontrakt med AIK. Där fortsatte succén och Andersson gjorde 19 poäng, varav 10 mål på 48 matcher. Men trots att han var en av de mest kreativa spelarna i AIK var man inte intresserade av att behålla honom. Istället såg Timrå sin chans och knep Andersson. En skada i en av de första matcherna förstörde emellertid hela säsongen, och nu, nio månader senare är det en mycket revanschsugen spelare som ska försöka ta tillbaka SSK i finrummet. 
Som spelare är Andersson inte fysisk, det är snarare kreativiteten och tekniken som tagit honom framåt i karriären. Han har dessutom ett bra spelsinne och beskrivs som en tvåvägscenter. 
De goda resultaten han tidigare gjort poängmässigt kominerat med den revanschlusta han besitter tror jag kan lägga grund för en mycket bra säsong i Allsvenskan. 
 
Damien Fleury. 
Det var många som inte trodde sina ögon när Södertälje den 11 maj presenterade Fleury som sitt senaste nyförvärv. Det fanns nämligen många anledningar till att tro att flertalet lag, med bättre ekonomiska muskler än SSK var intresserade av fransmannen. Men uppenbarligen lyckades Nygårds sälja in Södertälje på ett bra sätt (förmodligen kominerat med en bra månadslön) och idag står vi alltså med en spelare som säsongen 10/11 hamnade tvåa i den Allsvenska skytteligan med sina 25 mål för Västerås. 
Fleurys främsta kvalitet är uppenbar; målskyttet, en egenskap som Nygårds värdesätter högt efter fjolårssäsongen som kantades av stora problem i målproduktionen. Han har dessutom en bra skidskoåkning och teknik. 
Förra säsongen representerade Fleury Luleå och Timrå i Elitserien, med 12 mål som resultat. Det hade gett honom en delad förstaplats i SSK:s skytteliga. Den stora skillnaden är att Fleury spelade i Elitserien medan Södertäljes skytteligavinnare, Julian Jacobsen, spelade i Allsvenskan. 
Det är med andra ord en väldigt stor offensiv tillgång SSK kan få om allt går vägen. 
 

Mauri Hermundssonmauri.ssk@hotmail.com2012-06-17 14:51:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Magnus Bogren: ”Vi har en väldigt bra grupp”