Lagbanner
Backen som sätter stolthet i det enkla spelet och det hårda jobbet: "Jag ska vara stor, stark och rejäl"
Bildmontage: Janne Willman

Backen som sätter stolthet i det enkla spelet och det hårda jobbet: "Jag ska vara stor, stark och rejäl"

Viktor Lang är inte på pappret den mest meriterade värvningen till SSK inför säsongen. Men den storväxte backen har ändå gett ett stabilt och tryggt intryck så här långt på säsongen, speciellt om man ser till defensiven. -Jag vill spela enkelt och spela för laget.

Efter en fjolårssäsong med skadebekymmer så återvände backen Viktor Lang, 27 till Sverige inför den här säsongen. Efter att ha tillbringat tre år utomlands blev Södertälje Sportklubb ny klubbadress för den storväxte värmlänningen. Med sina 192 cm och 96 kg har han överraskat många med ett stabilt backspel så här långt in på säsongen.

Vad är det då för spelare och person som SSK knutit till sig? Vi slog Viktor en signal för att försöka ta reda på det.

Vem är Viktor Lang, vad gör du när du vill koppla av från hockeyn?
-Det blir ju lite inrutat, hockeylivet. Men jag är väldigt idrottsintresserad över lag även om det inte blir så mycket sådant just nu. Spelar lite tennis och padel, det blir lite mer på våren och sommaren.
Under säsong blir det att jag pluggar lite på distans för att utbilda mig. Annars blir det mycket film och serier.

Vad pluggar du?
-Det är en utbildning till personlig tränare som jag håller på med och hoppas att jag ska bli klar någon gång i alla fall. Det är skönt att ha något vid sidan av och ta bort lite fokus och ta vara på tiden som man ändå har ganska mycket av vissa dagar.

I tidigare upplagor av SSK så har det inte varit ovanligt att vissa spelare bott i Stockholm och pendlat till Södertälje för träningar och matcher.
Den här säsongen har lite fler sin adress i stan och får närmare till Scaniarinken. Så är det även för Lang och han trivs med staden och ser det som en fördel att så många som möjligt i laget bor i närområdet till ”Templet”.

-Jag trivs jättebra, över förväntan. Man vet ju inte så mycket, har ju bara mött SSK när jag spelade i Karlskoga. Man har ju bara sett Scaniarinken egentligen och inte så mycket av själva stan.
Jag har blivit positivt överraskad, det är fint över lag och det finns skog och natur nära till hands också, det uppskattar jag.
Tycker också det är en fördel ju fler i truppen som bor i närheten av rinken.

Vad är dina tankar om säsongen hittills?
-Lite upp och ner, vilket vi jobbar en hel del med. Jag tycker det finns kvalitéer i laget med en bra högsta nivå när vi gör det som vi har bestämt, när alla stämplar in.
Sedan har vi tappat lite för mycket vissa matcher i grundjobbet tycker jag. Att det ska vara lite för ”snyggt”, det måste också till att kriga sig till vinster.
Det är bara jämna matcher, HA är en tuff liga. Det krävs ju att alla är på plats varje match.

-Där finns lite att jobba på men det känns ändå som att det finns bra potential, många bra spelare, bra killar i laget. Det känns positivt.

Är du nöjd med vad du har bidragit med till laget så här långt?
-Jo men det tycker jag ändå. Det finns mer att ta av och det är väl positivt men får ändå ta hänsyn till mitt utgångsläge ifrån förra säsongen. Det var lite osäkert med skador och sjukdomshistorik från förra året och spelade inte så många matcher. Man bli ju lite osäker på vad man har för status, jag visste inte riktigt hur kroppen skulle svara på det.
Jag tycker det gått snabbare än vad jag hade trott att komma i form.

-Känner samtidigt att det finns mer att ta av också men helt klart godkänt så här långt.

Vad är dina styrkor i spelet, var är du mest användbar skulle du säga?
-Det blir väl i defensiven, jag ska vara stor, stark och rejäl. Spela enkelt och spela för laget, kämpa och kriga. Sedan vill jag ju förbättra andra egenskaper också men det är väl ändå i försvarsspelet som mina styrkor finns.

När Viktor Lang nu återvänt till Sverige för att spela hockey så trodde säkert många att han skulle hamna i BIK Karlskoga igen, det mest naturliga valet då han spelat större delen av sin karriär i värmlandsklubben. Men det blev alltså SSK i stället.

-Med tanke på förra säsongen så var det lite oklart och inte en uppsjö av erbjudanden för mig om jag ska vara ärlig.
Tiden gick men sedan hörde Emil Georgsson av sig under sommaren och jag fick prata även med tränarna. Fick efter det en bra känsla av hur de tänkte att de skulle använda mig och vilken roll jag skulle få. Tanken med lagbygget och den nystarten som man börjat på.

-Till slut kändes det väldigt rätt och efter det känns det bara bra. När man har fått träffa alla killarna i laget, tränarna, materialaren. Annat folk, hela vägen upp till kanslinivå, folk runtomkring som jobbar med A-laget.

Var BIK aldrig aktuellt då?
-Från början var min tanke att fortsätta att spela utomlands, sedan var det lite förändring på det personliga planet med relationer och så. Då beslöt jag mig för att flytta tillbaka igen men vet att det fanns visst intresse där ifrån. När det väl var dags att bestämma mig så fanns det inget erbjudande på bordet.

-Att kontraktet med SSK bara blev skrivet på ett år, var det på grund av osäkerheten från fjolårssäsongen?
-Det vet jag inte riktigt, det ligger säkert något i det. Från organisationens sida och även skönt för mig också med en sak i taget. Nu vart det så här till att börja med.

Viktor spelade med Ludwig Blomstrand i HC Plzen förra säsongen och rekommendationer från just ”Blomman” hjälpte också honom i beslutet att skriva på för Södertälje Sportklubb.

-Jo, jag har fortfarande lite kontakt med ”Ludde” och har bollat lite med honom inför att jag skulle bestämma mig. Han hade bara bra att säga om sin tid i SSK, det bidrog ju såklart en hel del också till mitt beslut.

Du har två år i högsta tjeckiska ligan bakom dig. Hur står sig HA jämfört med den ligan, vad skiljer kvalitetsmässigt?
-Det är väldigt svårt att jämföra. Det är ju olika typ av hockey, en sak jag skulle vilja säga är att Hockeyallsvenskan är så oerhört jämn. Det är ju som man känner ”bara bra lag” i serien. Det är kanske en liten skillnad från högsta ligan i Tjeckien, att det finns väldigt bra lag men samtidigt så finns det, i alla fall de två säsongerna jag spelade där några lag som ligger lite efter ganska tidigt.
Man känner att det är en stor skillnad i skicklighetsnivå mellan de bästa och lite sämre lagen i ligan.

-Sedan är det väl lite mer fokus på anfallsspelet i Tjeckien. Min uppfattning är att man tränar mycket på målskyttet och nästan ”glömmer” bort det här med struktur, försvarsspel och system.
Jämfört med Tjeckien så tror jag att vi är ganska bra på det i Sverige över lag, just att få ihop en grupp och vikten av personliga värden. Att få folk att trivs, det glöms väl bort lite där nere är min uppfattning. Man är där för att jobba och prestera, hur man mår och trivs kanske inte alltid spelar så stor roll.

Och tillägger att det finns en del spelare på hög nivå i Extraliga som högsta ligan kallas i
Tjeckien:

-Det finns många skickliga spelare i HA också men det kanske sticker ut lite med högsta ligan i Tjeckien att det finns några fler som är riktiga toppspelare. Till exempel så spelade tjeckiska landslagscentern David Krejci i ligan men spelar nu i NHL igen. Så en ganska hyfsad hockeyspelare om man säger så.

Du har varit delaktig en del i offensiven och inte bara varit helt inriktad på defensiven. Vilken roll är det tänkt att du ska ha i laget?
-Så som laget är byggt med backarna och så blir mitt fokus på defensiven men både jag och lagledningen vill väl att det ska vara dynamiskt egentligen. En tvåvägsback, det vill ju jag också, det blir ju roligare. Det är ju mycket roligare att göra mål och poäng än kanske täcka ett skott fast det gör lika stor nytta både och såklart.

-Men det är ju bara positivt om man lyckas göra några mål och poäng och bidra på det sättet också. Det är något jag vill och försöker jobba med.

Du har bildat backpar med Henrik Malmström i seriens alla matcher så här långt. Vad är det som fungerar så bra mellan er skulle du vilja säga?
-Jag tror båda två är ganska ödmjuka till uppgiften och vad vi är bra på, vad vi kan. Inte försöker göra så mycket annat, hålla sig till det enkla. Det tycker jag vi har gjort, vi försöker vara hårda och rejäla i försvarszon, över hela isen egentligen. Vara tråkiga att möta för motståndarna.

-Att veta sin roll, veta sin plats, försöka att prioritera och göra det så bra som möjligt också blir resten i spelet lite som en bonus liksom. Börja i rätt ände helt enkelt.

Viktor har hunnit bli 27 år men har faktiskt aldrig blivit draftad. Trots det har han som så många andra hockeyspelare haft drömmen att någon gång få prova lyckan i NHL. Det är dock något som Lang nu för tiden ser som mindre realistiskt.
-Där ska jag vara ärlig, man kan väl drömma men känner att jag är ganska realistisk, det gäller att var ödmjuk och veta sina begränsningar. Utan börja i rätt ände och göra det så bra som möjligt och så får man väl helt enkelt se hur långt det leder.
Målet är att spela så högt upp givetvis till att börja med, sedan vart det slutar får man se. Göra sitt bästa och så tar man det där ifrån.

Är spel i hockeyallsvenskan ett steg för dig nu att få en chans att prova på spel högre upp, till exempel SHL?
-Nu är jag här och ska försöka göra så bra jag kan här. Går laget bra så blir det ett väldigt bra skyltfönster för dig själv också. Tanken är ju att jag vill försöka spela så högt upp som möjligt, pusha gränserna lite och se vart man kan ta sig.
I Sverige blir det ju SHL som jag inte har spelat i än så länge.

-Ett ”sidomål” är att spela med brorsan (Oskar Lang) som ju spelar i Leksand. Det hade varit häftigt att någon gång kunna spela i samma lag som honom. Och då så högt upp som möjligt.
Det är en liten morot som jag har inom mig själv.

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-10-19 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar