Lagbanner
Bogren vill hjälpa SSK att ta nästa steg: “I min värld ska SSK vara en toppklubb och tävla högre upp”
Fotomontage: Janne Willman.

Bogren vill hjälpa SSK att ta nästa steg: “I min värld ska SSK vara en toppklubb och tävla högre upp”

Magnus Bogren är Södertäljes nya huvudtränare. I en längre intervju med SvenskaFans berättar han bland annat om klubbvalet, tiden i Tingsryd, ambitionerna med att vara i SSK, jakten på assisterande tränare och sitt ledarskap. - Det ska bli fantastiskt kul att få träna en sån fin och anrik klubb, säger Bogren till SvenskaFans.

- Kommer ifrån Ängelholm, började spela i Jonstorp och sen flyttade jag till Rögle, spelade juniorhockey tills jag var 20 och sedan var det skador som tog över och jag valde att lägga av och har varit tränare sen dess. Började i Rögle ungdomsavdelning, sen gjorde jag en avstickare till min gamla klubb i Jonstorp och deras A-lag. Kom tillbaka till Rögle och körde U16 och J18 i ett antal år och under tiden jobbade jag parallellt. Började med detta på heltid för 11-12 år sen. Var huvudansvarig i Rögle och tog över A-laget en och en halv säsong, gick upp till SHL andra året. Jobbade i SHL ett och halvt år och fick lämna i januari tillsammans med Mikael Gath den säsongen. Sen två år i Danmark som tränare och tre år i Tingsryd som tränare och sportchef.

- Jag tycker att jag fått en del erfarenhet då jag varit med i ett antal år och varit på A-lagsnivå i åtta säsonger nästan. Är rätt så lugn och jag vill liksom ha spelare och ledare som vill vara med och vara delaktiga och jag är öppen för det även om jag är tydlig med vad jag vill och jag gillar ordning och reda, är väldigt strukturerad. Tror många tycker det är lätt att prata med mig.

Har du några ledare som du har sett upp till genom åren?
- Det har jag inte tänkt på så. Jag har jobbat med många bra som lärt mig hela vägen. Jobbat med väldigt bra ledare, när jag kom till Rögle var det en som hette Kent Bengtsson som hjälpte mig att komma igång med tränarkarriären. Sen har jag lärt mig på resan också. Jag har pratat med kollegor när jag var i juniorerna, då skapade man ett bra nätverk med kollegor i andra lag. Någon sån där specifik tränare har jag inte haft men jag har lärt mig mycket av mitt arbetsliv och få det här att människor ska vara delaktiga och jobba mot samma mål och det är en kombination av många saker tycker jag.

Efter tre år i Tingsryd som huvudtränare och sportchef väntar nu en ny utmaning för Bogren. Den här säsongen tog det slut i åttondelsfinal mot Mora efter att man föll med 2-1 i matcher.

- Jag ville avvakta till att säsongen var slut och då kollade de över marknaden så de inte står still och då hade de gjort klart med Fredrik (Glader) innan jag tagit ett beslut. Inget konstigt utan vi har haft en öppen dialog under resan. Inga hard feelings utan det är så här branschen funkar, inga konstigheter alls.

Vad har du att säga om din tid i den klubben?
- Jag tycker det har varit tre lärolika, intensiva och utmanande år på alla sätt och vis. En mindre organisation som inte var så stor och jag har väl tyckt att de är viktigt att inte bara ha folk runt laget utan även administrativa tjänster och det har varit stor skillnad från när jag kom dit till nu. Att jobba med dubbla roller har varit lärorikt, både att bygga lag och sånt där. Så genom det har man lärt sig mycket. 

- Sportsligt har jag fått försöka sätta prägel på träning och att slåss högre upp om slutspelsplatser vilket vi har fått göra framförallt de två sista åren. Försökt se till att få en bra träningsmiljö och utvecklingsmiljö. Det är en bra miljö att ta sig vidare i Tingsryd, verkligen. Jag tycker jag gjort det bra där och försökt hitta en stabilitet som jag är trygg med att lämna över. Sen är det så att man alltid vill tävla, det vet du också såklart, två åttondelsfinaler är bra men framförallt min tredje säsong tycker jag vi hade stor chans att gå längre men nu blev det inte så.

Att ha dubbla roller som sportchef och tränare kan vara en ganska tuff. Något som Bogren tycker ska bli skönt att inte behöva ha i Södertälje.

- Jo, det ska det. Jag har inga problem men att ha dubbla roller funkar inte. Det är tufft på denna nivå. Det ska bli skönt för det är tränare jag vill vara. Pulsen på matcherna och att stå i båset är riktigt roligt och det ska bli grymt kul att kunna göra det fullt ut nu.

SSK har två spelare på kontrakt i form av Jonatan Harju och Felix Olsson som Bogren tidigare haft i Tingsryd. Under 2020/2021 skrapade duon ihop totalt 78 poäng under hans ledning - medan samma duo enbart totalt gjorde 21 poäng i SSK under säsongen 2021/2022. Där tror den nye SSK-tränaren att det finns mer att hämta.

- Ja, det tror jag absolut. Jag tror inte bara det är dem utan det är säkert flera som inte kommit upp i nivå och det är något jag och Emil får gå igenom. Sätta oss ned med befintlig trupp, hur den ska se ut och allt med hur vi ska spela. Sen har både Emil och jag suttit ner och snackat. Där finns det fantastiska förutsättningar och möjligheter i Södertälje och det är inspirerande på alla sätt och vis.

Nu väntar ett nytt uppdrag i SSK där Magnus Bogren tillsammans med den nye sportchefen Emil Georgsson från Västervik ska försöka driva herrverksamheten framåt. Bägge två har skrivit på avtal fram till våren 2025.

- Jag har varit iväg i fem år på mindre orter, även om de i Danmark och Tingsryd gör det riktigt bra, här blir det andra möjligheter. I min värld ska SSK vara en toppklubb och tävla högre upp. Både med stödet från supportrarna, sponsorer, arena och organisation. Det lockar enormt att jobba i en större klubb för det är så det är. Man kan tävla överallt men det är det som lockar, att verkligen att få den möjligheten.

Vad är din bild av SSK de senaste åren?
- Det har varit en klubb som pendlat från säsong till säsong i spel. Sen har jag också sett att de gått mindre bra denna säsong och annat än vad man trott och velat. Vi ska såklart titta på vad som gick fel men sen har jag haft så mycket med mitt eget så man har inte tänkt på det riktigt. Jag tycker SSK ska vara med högre upp och hitta en stabilitet i allt. Samtidigt har man sett att många spelare utvecklats och tagit kliv, framförallt junioravdelningen tycker jag är väldigt bra och jag tycker om damsatsningen man gör. För det behövs också. Det är ungefär så.

En hel del utmaningar kan tänkas finnas med att ta över en stukad klubb som SSK men Bogren försöker istället att se möjligheterna med det nya uppdraget.

- Det är väl klart alla suktar efter att vara med och sikta högre upp och man får någonstans börja där man är. Visst finns det utmaningar men det finns framförallt möjligheter och det är det som lockar, att utnyttja det på något sätt. Från tydlighet och struktur till hur vi ska träna, sätta ett lag och miljö och vara med från år till och år att för att tävla. För det är så det är i HockeyAllsvenskan, man har bara en sak att tävla om och det är att gå upp och där tycker jag SSK ska vara med och slåss. Man ska inte glömma heller att det gjorts mycket bra. Av den lilla bild jag fick är det fantastiskt många duktiga och kompetenta människor inom föreningen, det känns såklart enormt tryggt.

En sak som skiljer Västervik och Tingsryd jämfört med Södertälje är att spelarna bor mer utspritt, vilket kan påverka lagsammanhållningen. Något som inte gått Bogren obemärkt förbi men det är inte heller något han verkar vara orolig för.
 
- Så kan det säkert vara och det är en grej jag hört och tänkt på. Där är inte Södertälje unikt, det är många stora orter där inte all bor tillsammans. Går det där, ska ska det gå här också. Sen gäller det att jobba med olika saker kring hur man får ihop gruppen och sen få en lagsammanhållning som funkar. Det kan vara en utmaning, det är skillnad i Tingsryd där alla bor ett par hundra meter ifrån varandra och det vet man när man haft samtal med spelare där, att det är en styrka när man kommer får en mindre ort men det där ska vi få ihop här med.

Vad blir första steget ni ska göra nu?
- Ja, det är att bilda en uppfattning om allt. Ska upp nästa vecka igen och få en genomgång av alla som jobbar i och kring laget, gå igenom truppen, försäsongen ska igång och sen behöver inte allt vara klart första dagarna men det är enkelt att sätta sig in i och komma igång med sommarträning, titta över befintlig trupp med nyförvärv och vi behöver ha en assisterande tränare som vi funderar kring lite och har lite olika uppslag för och som ska passa in i det här.

Vilken typ av assisterande tränare skulle du vilja ha?
- Dels måste man se vad som ska passa men jag vill ha en människa som vill något och inte bara vill jobba i SSK. En som vill vara delaktig och vill ta ansvar. Vill vara med och göra saker från individuell träning till lagträning. Det ska vara ett ge och ta samarbete, folk man kan ha en bra dialog med och som vill vara med. Det kanske inte ska vara en assisterande tränare utan en tränare som har driv. Sen beror det på hur vi ska lägga upp det i båset men det är det jag vill ha. Det är något som jag och Emil pratar om. Det ska vara någon som vill påverka och vill att det här ska bli jättebra.

När Mikael Samuelsson avgick uttryckte SSK:s klubbdirektör samt ordförande, Robert Andersson och Christer Åberg, en uttalad satsning om att klubben skulle vara topp-3 i HockeyAllsvenskan 2022/2023. Det verkar inte helt säkert att det kommer vara den målsättningen man går in i säsongen med.

- Det är också en sån grej vi får sätta oss ned och gå igenom. Det är också mycket utifrån vilken trupp man har, det är tidigt att säga. Jag vill absolut vara med och komma högre upp, det är en självklarhet. Det får vi återkomma med längre fram när fler saker har satt sig.

Hur SSK ska spela ishockey 2022/2023 är något som börjat diskuteras mellan Georgsson och Bogren men det verkar som de samtalen bara börjat än så länge.

- Vi har en liten bild av det. Vi ska sitta ner och titta på det, hur vi vill spela och träna. Jag och Emil har en hyfsad samsyn, det är också det som vi närmsta tiden här ska gå igenom. Det är också en viktigt sak utifrån hur vi bygger laget såklart.

Kan det bli ett liknande spel som i Tingsryd eller var det mer materialanpassat?
- Ja, både och. Jag hade lite idéer för hur vi vill spela och ibland blir det inte exakt så som man vill. Många tycker man spelar defensivt men det är lite vilket lag och vilket motstånd man har. Denna säsong fick vi inte till vår offensiv som vi hade önskat, året innan var vi bland dem som gjorde flest mål och skapade mycket. Jag vill gärna spela en hockey med fart och offensiv men jag kommer inte tumma på det defensiva. Vi måste sätta en rejäl och stark grund i det. Sen gillar jag att det finns möjlighet för kreativitet men det är klart vi ska sätta ett stabilt grundspel, det är viktigt. Vi vill ha mycket puck och spela så offensivt som det tillåts.

Som nämnt går den nye sportchefens och tränarens nya kontrakt ut efter säsongen 2024/2025. Det var inte speciellt svårt för Magnus Bogren att svara på var han hoppas att SSK ska vara efter att de avtalen har löpt ut.

- Får jag drömma fritt ska vi absolut vara med och tävla om en SHL-plats och helst vara i SHL. Det är det som man tävlar om och det är klart man vill var med där. Får jag drömma fritt så absolut det och även ha en stabilitet på allt, det är också viktigt tycker jag.

Något du vill hälsa alla SSK-supportrar?
- Det ska bli fantastiskt kul att få träna en sån fin och anrik klubb. Det har ett stort intresse, hoppas vi kan spela en bra hockey som gör att folk kommer och stöttar. Det är tillsammans man gör detta och det ska bli grymt roligt och få den här möjligheten att spela i Scaniarinken, eller i “Templet” som man brukar säga! Det ska bli grymt kul att ha det stödet bakom sig.

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-04-14 15:32:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar