Södertälje - Västerviks IK
4 - 1

Bogrens ilska väckte SSK
Fotomontage: Janne Willman

SSK lyckades vinna hemma mot tabelljumbon Västervik med 4-1. Det var dock ingen bländande hockeymatch och det krävdes en ursinnig timeout för att vända matchen.

Det var ett tag sedan SSK tog en trepoängare och laget som låg tvåa en omgång har sett sig passeras av två lag och lagen underifrån har krupit allt närmare och närmare.
Därför var det extra viktiga poäng som stod på spel när man vid förlust riskerar att hamna utanför topp sex.
Det var hyffsat med folk på läktarna som bidrog med härlig stämning nästan hela matchen igenom. Att det kom så pass mycket folk som 3247 måste ha varit en överraskande bra siffra då det faktiskt va tabelljumbon som var på besök och att SSK inte övertygat på sistone.

Ett revanch suget SSK började matchen ganska så svagt, men tog ändå initiativet om matchen. De skapade ett par riktigt fina chanser i den första perioden men Kruse i Västerviks målet fick göra ett par enklare räddningar , då det saknades skymning på de flesta skotten. Ibland känns det som om SSK gör målvakterna bra. Bara en känsla jag har.
Att flera än hälften av skotten dessutom hamnar utanför eller i block gör det inte enklare att göra mål. Västervik kör en ganska defensiv taktik och försöker dra ner tempot i matchen genom att ofta ställa sig i burskydd och att vänta på misstag från SSK.
Misstag dyker upp och Västervik vaskar fram ett par riktigt vassa chanser men Tolopilo agerar säkert i kassen. Närmast att göra mål i SSK är Linus Videll som har ett stenhårt skott i ribban. Perioden slutar mållöst , men SSK vinner skotten med hela 14-5.

Andra perioden börjar med ett Powerplay för SSK. Aaron Luchuk lägger en puck mot mål, det är mycket trafik framför mål och Viktor Liljegren kan trycka in en retur bakom Kruse.
Efter målet händer något. SSK går ner i tempo och det ser faktiskt riktigt nonchalant ut. Västervik har flera chanser att kvittera då SSK viker ner sig totalt efter ledningsmålet.
Tänker tanken att ta timeout nu för h***ete innan det smäller bakåt. Ibland så funkar telepati, och Bogren tar en timeout. Bogren är ursinnig i båset. Han skriker och gestikulerar och slår sin hand i plexit med full kraft för att visa sitt missnöje.
Bytet efter timeouten får SSK ett nytt powerplay och lyckas göra 2-0 ganska omgående. Åter så är de SSK spelare framför Kruse och lyckas peta in en retur. Denna gång är det Engsund som gör målet , men det var en fin individuell action av Videll innan som bröt sig in mot mål. Tacka Bogren & Zakke för uppryckningen.
SSK bjuder sedan in Västervik i matchen då man går bort sig och Västervik tar vara på misstaget och reducerar till 2-1 genom Anton Öhman.
Fjärde linan har varit riktigt bra idag, framförallt Bjerselius och Dahlström. Det är just de som skapar nästa stora läge i matchen, då Dahla kommer fri med målvakten men hakas upp i sista läget. Straff utdöms. Fram kliver Nikola Pasic som iskallt petar in pucken bakom Kruse som är på pucken men tappar in den. Otroligt viktigt mål , både för laget och även för Pasic som haft måltorka ett tag. Ett par minuter senare efter straffmålet så utökar SSK sin ledning.
Det är som alla puckar går in bakom Kruse just nu, och alla målen har sett likadana ut. Mycket folk framför mål. Den här gången är det Stoffe Liljewall som får sin klubba på pucken och styr in pucken efter ett skott av Albin Carlson

Sista perioden och en 4-1 ledning gör perioden ganska avslagen. SSK kontrollerar händelserna väl. Håller den berömda utsidan. Västervik får ett par Powerplay lägen i sista perioden men SSK och Tolopilo håller tätt och vinner matchen. Ingen briljant match på något sett, men ack så viktig seger.

Spelmässigt så hackar det fortfarande för SSK. De är alldeles för mycket puck transport på egen hand. De tycks ha tappat lite av ödmjukheten och arbetsmoralen. Det är för mycket flipp pass och försök att göra snygga mål. Därför var kvällens match en lärdom om hur man gör skitmål, med mycket trafik framför kassen. De är så man gör mål i dagen ishockey.
Kul att powerplay åter gav resultat och var det som avgjorde matchen. Det stärker självförtroendet ett snäpp.
Aaron gjorde sin hemma debut och visade inte någonting egentligen, förutom passningen. De var heller ingen passning utan han lade pucken mot mål där trafiken är. Oroväckande är Newell, som jag ännu inte sett vinna en enda närkamp under sina matcher. Där måste de bli en förbättring annars riskerar han bli näste import som hamnar i frysboxen.

Idag börjar säsongens största utmaning. SSK har tre borta matcher i rad. Redan ikväll ställs man mot Bofors som har tre raka förluster mot SSK den här säsongen. Bara det är en prestation i sig, men att vinna en fjärde tror jag kommer bli oerhört svårt. Men det är ishockey vi pratar om. Allt kan hända under en match. en sak är säker , vi har ett mentalt övertag och de hoppas jag att vi kan utnyttja.