Lagbanner
Dags för spåkulan: SSK profilen Ulf Hammarlund tippar hur det går i årets HA.

Dags för spåkulan: SSK profilen Ulf Hammarlund tippar hur det går i årets HA.

Ulf Hammarlund, med sin fem decennier långa karriär som journalist, har varit en trogen följeslagare och skrivit mängder av krönikor om SSK. Hans engagemang och dedikation till laget har varit en källa till inspiration och minnen för många supportrar. Genom sina insiktsfulla artiklar och krönikor i LT har han inte bara dokumenterat lagets resa utan också format en del av klubbens historia.
Nu, som pensionär, har Hammarlund inte saktat ner. Hans intresse för golf, resor och politik visar på en person som fortsätter att engagera sig i sina passioner med samma energi som han ägnade åt journalistiken. Frågan är vad han tror om årets SSK. Kommer han att hylla de nya strategierna eller föreslå en omgörning av powerplay-uppställningen?
Kanske han till och med avslöjar sitt hemliga recept för att hålla sig varm under de kyliga matchkvällarna?

SSK är tippade att vara ett av topp sex lagen men åsikterna bland experterna går isär.
Hur ser du på årets lagbygge ?

Intressant. Det bygger mer på ett lag än att förlita sig på enskilda spelare som Linus Videll och Markus Eriksson. Jag tror att det kan vara ingrediensen som gör att SSK är med och leker lite längre än de senaste åren.

SSK har tappat två av sina största fixstjärnor i Videll och Mackan.
Vilka hoppas du på kliver in i en större roll i årets trupp?

- Som sagt, det är laget som ska göra det. Men Dyk kanske kan komma upp ett snäpp. Han har definitivt en större potential än det han visade ifjol. Nicolai Meyer är i sina bästa stunder en underbar hockeyspelare. Annars är det laget som kommer före jaget, och det tror jag kommer att bli oerhört värdefullt. SSK bygger ju på tre offensivt starka formationer, och har sedan en fjärde kedja som kommer att göra grovjobbet.

Jag vet sedan tidigare att du tycker att försäsongen är alldeles för lång.
Har du hunnit titta på någon match?

- Har sett några matcher med ett halvt öga. Men det är för trist. Jag förstår att träningsmatcher måste finnas för att tränarna ska kunna se vilka som passar ihop eftersom trupperna ser helt annorlunda ut från år till år. Men att spela sju, åtta träningsmatcherna, sitta på en buss till Karlskoga eller Nybro är väl inte det roligaste som finns under en försäsong. Kan inte förstå varför ligaorganisationen inte bara bestämmer att alla lag bara får spela fyra träningsmatcher, då blir det lika för alla. Och helst inom närområdet för att slippa resa långt och slita på miljön.
Kolla på försäsongstabellen, där har nykomlingen Vimmerby vunnit fem av sex matcher när jag svarar på din fråga. Fem av matcherna har spelats mot lag från Hockeyettan. Det kommer bli en chock för laget när de ställs mot starkare motstånd. Tingsryd har också valt många matcher mot lag från lägre divisioner Vet inte om det är för att de vill ingjuta självförtroende i laget, eller varför de gör så. Björklöven och Oskarshamn har gått åt andra hållet och mött lag från SHL, tror inte att det är bra det heller. Ska träningsmatcherna ha något värde ska man spela mot lag som befinner sig på samma nivå. Annars kan man strunta i det.

Försäsongen har verkligen bjudit på både positiva och negativa överraskningar.
Hur orolig är du över resultaten och att det inte finns någon tydlig linje i kedjorna förutom fjärdekedjan?

Det ser ut som det alltid har gjort. Jag är inte speciellt orolig. Det kommer att ta några riktiga matcher innan allt sätter sig. I matchen mot Karlskoga var det knappt en tackling. Då blir det ett prov utan värde. Huvudbryet blir väl var Polin ska placeras om alla spelare är hela och friska. Han har varit för bra för att inte få starta mot AIK i en tredjekedja.

Vad tycker du fansens engagemang kring årets insamling?
- Ja, vad ska man säga. Vilket driv det finns bland supportrarna. Det är en evighet sedan vi hade SSK i finrummet, men hoppet överger aldrig en supporter. Det fylls på med nya generationer hela tiden.

Vad ska SSK göra för att få ordning på ekonomin och få tillbaka publiken?
- Genom att vinna. SSK i toppen genererar med automatik en större publik. Harvar de i mellanmjölksland stannar publiken hemma, så enkelt är det. Har ingen insyn i SSK:s ekonomi. Men vad jag förstår brottas alla klubbar med liknande problem, där många har det tuffare än SSK. Lönerna har stuckit iväg för mycket, och tv-avtalet för hockeyallsvenskan i jämförelse med SHL är ett skämt. Jag betalar dyra pengar för att se SSK. Kan se SHL, men skulle inte lägga en minut på det eftersom jag är helt ointresserad när inte SSK är med i serien. Av de pengar jag lägger på tv-abonnemanget går bara en liten procent till de allsvenska klubbarna. Resten till SHL. Skamligt. Hoppas verkligen att allsvenskan får möjlighet att skriva ett eget avtal, men det stannar väl vid en dröm.

Vilka spelare kommer att bli nyckelspelare i årets upplaga?
- Som jag nämnde tidigare är det laget före jaget. Men målvakterna blir ju förstås viktiga. Det kanske är dumt att haussa dem. Men Frans Tuohimaa är seriens bästa målvakt, i varje fall på pappret. Och Oliver Håkansson imponerade redan ifjol. De blir nyckelspelare eftersom målvakten är en så viktig del av laget.

Vem tror du vinner den interna poängligan och hur många poäng gör den spelaren?
- Tror att flera spelare kommer att finns med där uppe, ingen kommer att sticka ut som Videll eller Markus Eriksson gjorde. Men Dyk eller Meyer kommer säkert hamna runt 40 poäng. Hampus Harlestam kanske också kommer att befinna sig där ute, och så finns det ett helt gäng som kan ligga runt 25-30 poäng. Och det är bra. Ett lag som kan fördela poängen är inte lika sårbart som det som bygger på stjärnor.

SSK åkte ut i kvarten förra säsongen mot ett formstarkt Karlskoga. Vilka faktorer tror du är viktigt inför ett slutspel så vi inte hamnar i samma situation?
-Svansföringen blev lite för hög för SSK. Karlskoga som SSK tog elva av tolv poäng mot i serien skulle ju bli en munsbit, men det blev precis tvärtom. Men det kommer inte att hända igen. Det viktigaste inför slutspelet är att kliva in som sämst tvåa i grundserien. Det var de visserligen redan ifjol, men då var laget inte förberett. Det kommer man att vara nu om situationen blir som då. Den läxan har man lärt sig. Det kommer att vara beredda på ett helt annat sätt. Men först ska 52 matcher spelas i grundserien. Så vi får väl ta en sak i taget.

Vet att du trodde mycket på Egor Polin inför den gångna säsongen. Vad tror du om hans utveckling i år? Vågar tränarna ge honom speltid och peta en mera etablerad spelare?
- Om inte Polin får chansen i någon av de tre första kedjorna den här säsongen är det något som är grundligt fel. SSK är väl det lag i landet som har skrämt bort flest talanger genom decennier. Även om försäsongsmatcher inte säger något, har Polin ändå visat vad han vill, vad han kan. Får han inte spela och blir utlånad blir han inte långvarig i klubben. Och i så fall är det ett totalt mörker. Han är 20 år, och ska det hända, ska det hända nu. Jag vill verkligen se honom i en tredjekedja i premiärlaget mot AIK.

På vilken placering slutar SSK i årets grundserie?
- Så svårt, hade ett samtal men en gammal spelare häromdagen, vi var nog båda överens om att SSK kan hamna var som helst från första till sjätte plats.

Kommer du att se några matcher live i år?
- Det är mitt absoluta mål. 

SSK fyller 100 år och det ska firas med tröjhissning. Vems tröja skulle du vilja se i taket?
Det är så många kriterier som ska uppfyllas för att bli hissad. Det räcker inte med att bara ha spelat i SSK i 15 år. Du ska också ha varit tongivande i Tre Kronor, haft ledarroller nationellt och kanske internationellt. Vi måste gå tillbaka många år för att hitta kandidater som borde hissas. Om hjärtat får tala skulle jag säga Thom Eklund, han var med när SSK var som bäst och i det historiska VM-guldlaget i Wien 1987. Curre Larsson, målvakten som var så bra i SSK, spelade i Tre Kronor och i utbrytarligan WHA i Nordamerika. Dessutom starka tränarinsatser i SSK. Han måste väl snart stå på tur.
Nu närmast står Sven Thunman och Calle Aber Abrahamsson på tur att hissas upp i taket i januari. De tillhörde de äldre gardet. Calle Aber var med och startade hockeyn för 100 år sedan. Sven Thunman har jag aldrig sett spela, men han tillhör de allra största. Däremot hade jag honom som domare när vi spelade korpfotboll i Södertälje. 

Henrik Eriksson blev vald att vara kapten i laget. Vad tror du hans rutin och erfarenhet betyder?
- Ett bra val. Han har ordet ledare tryckt på pannbenet. 

Vilka tror du kommer kliva fram och göra SSK;s powerplay vassare?
- Norbe, Dyk, Meyer, Harlestam definitivt. Kanske Pitkänen. Souch och Stevens vet jag för lite om. Men det visar sig efter några omgångar. Power play är nyckeln till framgång.
 
Hur slutar tabellen 24/25 i HA?
- Hoppsan, här kom den. Så himla svårt.
Vi kan nog slå fast att det kommer bli en viss uppdelning i serien. Jag ser fyra lag som är givna nedflyttningskandidater: Vimmerby, Kalmar, Tingsryd och Östersund (trots Videll).
Oskarshamn, Mora, Nybro, Västerås och Almtuna har jag ingen aning var jag har. Kan bli flipp eller flopp.
Det var nio lag det: Kvar är AIK, Djurgården, Björklöven, SSK, Karlskoga,
Sedan kommer alltid ett tilltänkt topplag att inte få ihop det, och någon ingen trott på storma mot toppen.
Nu när jag är klar med mitt resonemang blir det så här:


Vilka två lag möts i HA-finalen och vilka går upp?
- Nu är vi långt framme på säsongen. Många tippar att SSK har en bra chans att gå upp. Men det känns tufft att ge dem det favoritskapet. Samtidigt ska vi ha klart för oss att för första gången på länge är chansen stor att laget som åkte ur SHL, Oskarshamn, inte bär något favoritskap. Björklöven tar en finalplats. Och SSK den andra. Sedan går jag mot SSK och tippar Björklöven, men hoppas verkligen att jag får fel.

Vilket lag åker ur serien?
- Vimmerby. Att det blir något Smålandslag är jag övertygad om. Distriktet är redan för välförsett i allsvenskan. Vimmerby har definitivt haft sämst förutsättningar även om jag tror att andra säsongen blir jobbig för Kalmar också. Tingsryd har en förmåga att resa sig på nio. 

SSK möter AIK på Hovet i premiären. Vad slutar matchen och vem gör SSK:s första mål?
- 3-3. Daniel Norbe i pp. Sedan vinner SSK i sudden.

Vad är ditt knep att hålla dig varm på vintern under en matchkväll?
- Det räcker med att knäppa på teven och få se SSK igen. Det brukar värma. Speciellt om de vinner. 

Har du någon hockeyanekdot att bjuda på till oss nyfikna SSK-supporters?
- Ojoj, det finns många, men de sparar jag till något annat tillfälle. :)

JANNE WILLMAN2024-09-15 14:32:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar