Lagbanner
Efter de senaste årens klubbyten hoppas nya backen hitta tryggheten i SSK
Tack ! Foto: @Sundbergarna

Efter de senaste årens klubbyten hoppas nya backen hitta tryggheten i SSK

"Det ska bli mäktigt och kul att få åka ut till en fullsatt arena"

Ett gäng nyförvärv har adderats till SSK inför säsongen 2022 - 23. SF har försökt nå några av dem. Först ut var forwarden Viktor Liljegren och nu går stafettpinnen vidare till en back. Smålänningen Daniel Norbe ställde upp på en intervju med oss.

-Vad gör Daniel Norbe när han inte är hockeyspelare?
-Det blir just nu mycket tid med min dotter, hinner inte med så mycket annat mellan matcher och träningarna. Man försöker koppla av och då blir det mycket tid med familjen.

-Ny stad och ny klubb. Hur stor omställning blir det för övriga familjen att flytta till nya ställen emellanåt?
-Det blir lite ”meckigt”, det blir det. De flyttar ju med för min skull, blir ju min hockey som styr vart vi hamnar.
Om vi tar förra säsongen så var vi i Jönköping och så flyttade vi hit till Södertälje. Då hamnar vi på ruta ett igen, min sambo behöver söka nytt jobb, dottern ska in på ny förskola, det blir ju lite stökigt innan alla bitar fallit på plats. Det är minst lika viktigt att familjen trivs också och hittar rätt.
Hade varit skillnad om man varit själv och det bara hade varit sig själv att ta hänsyn till.

Daniel har haft en lite brokig väg i sin hockeykarriär de senaste säsongerna med en del klubbyten. Men i syfte att få lite mer kontinuitet för både honom själv och familjen så valde Norbe att skriva på ett 2-årskontrakt med SSK.

-De senaste två säsongerna har inte blivit så som vi hade hoppats, först ett år i Umeå sedan ett år i Jönköping. Så det har blivit lite flyttande, det har varit lite segt men det är så den här branschen fungerar ibland också.
Nu är vi glada för att det blir minst två år här i Södertälje.

- Varför föll valet på SSK?
-Jag pratade ganska tidigt med både Emil Georgsson och Magnus Bogren och känner till bägge sedan tidigare. Man fick en bra känsla från första samtalet, vi satt och diskuterade hur de såg på mig och vad de ville att jag skulle bidra med och vilken roll jag skulle ha i lagbygget.
Det som de lade upp för mig, det är i ett sådant lagbygge jag känner att jag vill vara med i. Att jag ska vara en back som tillför offensivt.

Den reslige och spelskickliga backen hade såklart andra alternativ än SSK att fundera över men kände ganska tidigt att SSK skulle bli rätt för honom.

-Det var där det började. Sedan fanns det andra lag som jag pratade med men upplägget med SSK kändes bara rätt direkt liksom. Vi hade många bra samtal innan jag skrev på kontraktet men fick som sagt en bra feeling redan efter första samtalet och då flöt det egentligen bara på sedan. Jag är väldigt nöjd med mitt val.

-Vilka rimliga förväntningar ska vi supportrar ha på dig den här säsongen?
-Jag har väldigt höga krav på mig själv och har inget emot att supportrar och andra också har det på mig. Det ska man ha tycker jag.
Man har varit med några år i den här ligan nu och känner att jag vill bidra med ett stabilt spel och rutin som jag samlat på mig de senaste åren. Som jag nämnde tidigare så är det framför allt den offensiva sidan som är tanken att jag ska bidra med.

Det är ju såklart inte bara Norbe själv som ska bära det här laget utan belyser att där finns tydliga roller.

-Jag tycker vi har en väldigt bra grupp där alla vet sin roll, vi har bra defensiva backar och bra offensiva backar. Jag ska vara en av de som ska bidra i det offensiva spelet men är inte den som går och funderar på att jag ska göra si och så många poäng utan att jag ska bidra till laget i PP och 5 mot 5.
Försöker att inte tänka för mycket på vad och hur jag ska göra utan vi är ett lag som ska göra det här tillsammans. Man behöver alla för att själv lyckas.

-Du har fått mycket förtroende i powerplay och spel i det momentet har sett ganska bra ut stundtals men det finns ju ändå alltid detaljer att förbättra.
-Så är det ju alltid, man är aldrig nöjd liksom. Fast vi har gjort ganska många mål i den spelformen där bägge ppformationerna har bidragit. Det är bra men vi känner allihop som spelar PP att vi kan ännu bättre. Nu har vi en vecka på oss att finslipa på det inför premiären.

SSK har som sagt gått bra resultatmässigt på försäsongen. Dock så stod laget för två sämre prestationer de två sista träningsmatcherna. Något som Daniel Norbe anser att man inte behöver lägga så stor vikt vid.

-Hur stora växlar ska man dra av de sämre insatserna i de två sista träningsmatcherna?
-Ingenting alls. Det är inte så att vi är oroliga för att vi gjorde två sämre insatser, man har lärt sig genom åren att det kan vara väldigt mycket upp och ner i träningsmatcherna. Det kan ha olika orsaker, hur man ligger i träningsfasen, vilket typ av motstånd, vilket lag vi har på banan och så vidare.

Men vikten av resultat och att hitta en vinnarkänsla redan i träningsmatcherna ska ändå inte underskattas menar Daniel.

-Vi har varit hårda på försäsongen med att vi ska gå in till varje match för att vinna, att skapa den här vinnarmentaliteten och ta med oss en skön känsla till seriepremiären.
Det tycker jag vi har gjort och de här två sista matcherna gör ingenting egentligen.

-Vi har bevisat på både match och träning vad vi har för kapacitet i laget och jag är inte orolig bara för att det blev en plump mot Karlskoga.
Nu är det full fokus på seriepremiären och jag tror att de flesta i laget tycker det är skönt att det är slut med träningsmatcher.

-Det blir ju så när det börjar handla om poäng att det blir automatiskt ett annat tänk, det är nu det börjar gälla och jag kan lova att det kommer att vara ett helt annat SSK på fredag än det varit i de två senaste matcherna.

-Det känns som en lurig uppgift att ta sig an nykomlingen på deras hemmaplan, hur ser du på den matchen?
-Verkligen, det kommer att bli tufft. Alla matcher i den här ligan är tuffa, det spelar ingen roll vilka man möter. Men den matchen kommer absolut att bli tuff, det är deras första match i Hockeyallsvenskan och där kommer säkert att vara mycket folk och de kommer att vara laddade. Men det kommer vi också att vara, tror det kommer att bli en rolig match.

-Hur ser du på din egen försäsong?
-Jag tycker det har blivit bättre både för mig och laget för varje vecka som gått. Det är klart man vill gå in med en skön känsla till serien men man har många växlar kvar att ge.
Det ska kännas lite skillnad på att gå in i en serie kontra att spela träningsmatcher. Men det har känts bra och tycker att de flesta har kommit in i det. Vi har börjat sätta spelsystem, det blir bättre för varje dag.

-Vad har du för personlig målsättning för säsongen, finns det en viss gräns av poäng du vill uppnå eller vill du helt enkelt bli en ännu bättre hockeyspelare?
-Det är svårt, blir så klyschiga svar. Sanningen är att man verkligen vill bli bättre på allt, även det man tycker man är bra på vill man utveckla och bli ännu bättre på.
Det är inte så att jag har några personliga poängmål utan jag vill verkligen ta steg och vill spela så länge som möjligt med Södertälje. Att vi ska gå så långt som möjligt med laget.

-Sedan har man kraven på sig själv, man vill ju bli bättre på allt. Vissa kanske gillar att sikta mot ett visst antal poäng. Jag vill inte ha det så, det kan lätt bli att man börjar grunna på det och att det sätter käppar i hjulet. Tar dag för dag och försöker utvecklas dag för dag.

Det vore en överdrift att påstå att SSK hålls som favoriter till yttersta toppskiktet i HA den här säsongen. Något som inte bekommer Daniel Norbe nämnvärt men är samtidigt övertygad om att den här upplagan av SSK är bättre än så.

-Jag har sagt sedan dag ett när jag skrev på att vi kommer att överraska många den här säsongen. Vi har höga krav på varandra i laget och har sagt att vi ska gå till slutspel, där kan allting hända.
Så det gör inte mig någonting vad folk tycker och tänker, om de inte räknar med oss får stå för dem. Som sagt har vi höga krav på oss själva och vet vad vi kan. Jag tror vi kan ställa till med en hel del för många lag. Det ska bli väldigt intressant.

-Det märks varje dag på träningar att vi är här för att komma uppåt med SSK, sätta Södertälje på kartan igen. Vi har våra mål i omklädningsrummet och som vi har sagt till varandra men vi ska absolut till slutspel i alla fall till att börja med.

-Templet är nu din hemmaarena. Hur skulle du vilja säga att den är som arbetsplats jämfört med andra klubbars arenor som du har tillhört?
-Grym, trivs väldigt bra där. En fin arena, vi har det betydligt bättre än vad många andra har det i den här ligan om man kollar förutsättningen med ishallen, med allting runt omkring. Vi ska vara tacksamma att vi har den som hemmaarena.

-Först är det två bortamatcher vi ska ta oss igenom men hemmapremiären finns där i bakhuvudet. Det är klart att man längtar enormt till den matchen.
Att få komma ut till ett fullsatt tempel då det antagligen kommer vara ordentligt tryck, det ser man verkligen fram emot.

-Finns det någon risk att sväva iväg där, att man går och ser fram emot Djurgårdsmatchen så mycket att det blir svårt att ladda och fokusera på de två första bortamatcherna?
-Jag kan egentligen bara prata för mig själv men Östersund och Västervik borta är ju lika viktiga matcher som DIF hemma.
Det är samma poäng vi spelar om så det är klart att det är viktigt att vi inte börjar tänka på hemmapremiären för tidigt.
Vi har två grymt tuffa bortamatcher först som vi måste lägga allt fokus på. Det är verkligen så i den här serien, att man får ta en match i taget.

-Sedan ska man inte hymla om det att man tänker lite extra på den hemmapremiären när man vet att det blir slutsålt. Det kommer inte att gå ut över vårt spel i de två första matcherna. Det är mer att man kan sitta och snacka med gubbarna i laget att det ska bli mäktigt och kul att få åka ut till en fullsatt arena.
Vi är så professionella att vi vet att matcherna före är lika viktiga och kommer att lägga allt vårt fokus där.

-Hur är dina tankar om att eventuellt prova på spel utomlands eller ett nytt SHLäventyr, eller är det SHL med SSK som gäller i första hand?
-Hundra procent är drömmen att få vara med att spela upp SSK i SHL och få vara kvar och spela med laget där. Det är det enda fokuset jag har och jag tänker inte på något annat.

-Vem eller vilka lagkamrater tycker du man ska hålla ett extra öga på den här säsongen? Vem/vilka kommer att stjäla rubrikerna?
-Det känns på förhand som att vi verkligen kommer att vara en maskin, vi kommer att behöva göra det här tillsammans.
Det är svårt, alla har ju olika roller. Men en sådan spelare som Linus Videll är ju såklart här för att bidra med hans skicklighet, han kommer göra sina poäng.

-Sedan kan man ju se en kedja med Bjersa, Alba och Dahlström som kommer att vara viktiga för oss. Det är ingen line man som motståndare vill möta, det är väldigt skönt att man har dem på sin sida. Men det är svårt, själv uppskattar jag att ha en sådan kedja i mitt lag som verkligen är där varje dag och jobbar och sliter stenhårt för laget.
Jag hoppas rubrikerna kommer att bli lagmaskinen som gör det tillsammans.

-Vissa kommer sticka ut mer med sina poäng, där har vi många som kan bidra, Linus Videll, Cole Cassels, Luciani. Abbe kommer också bidra framåt till exempel. Men det är viktigt att vi inte glömmer de som inte får lika mycket rubriker men gör jobbat varje dag.

Samma snabbfrågor som förra intervjuoffret Viktor Liljegren.

Vem blir lagets poängkung?
Cole Cassels har varit väldigt duktig på försäsongen, jag svarar honom då.

Vem är lagets lustigkurre?
Passe (Nikola Pasic)

Vem är lagets glädjespridare?
Det finns många men om jag måste välja en så säger jag Filiph Engsund.

Vem har bäst matlagningskunskaper?
Emil Alba brukar ha matlådor med sig. Jag ger det till honom så blir han glad.

Vem är lagets svärmorsdröm?
Jag säger Alba på den också.

Vem bör absolut inte sköta musiken i omklädningsrummet?
Den är tuff. Det är ju bara Abbe Sjöberg som har haft hand om musiken. Han har fått förtroendet och har gjort det bra.
 

Daniel Hanssondanielhansson1@outlook.com @danne19022022-09-19 05:00:00
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar