En övertygande seger - nu ser vi till att skapa magi på fredag

En del frågetecken fanns hos mig efter fredagens premiär borta mot Östersund. De flesta av de försvann efter onsdagens bortamatch mot Västervik.

Tyckte det saknades skärpa och bra värderingar i avgörande moment mot Östersund.
Även om SSK spelmässigt var bättre, var jag inte heller speciellt imponerad av nykomlingarna. Därför var jag lite nervös inför onsdagens bortamatch mot Västervik.

Blev lite orolig direkt, när Västervik fick bra kontingslägen första två bytena alldeles för lätt men sedan gick det bättre.
SSK förde matchen, skapade flera hyfsade lägen och skottstatistiken efter period ett, 5-15 i Södertäljes favör, ljög inte.

Man fortsatte trumma på i andra och till slut lyckades man hitta nätet genom Emil Alba som tryckte upp pucken i första krysset, efter att Jacob Dahlström bröt Västerviks uppspel.

Efter att SSK äntligen fick islossning tänkte jag att man nu skulle få momentum, trycka ner hemmalaget. Så blev det inte.
Istället får hemmalaget sitt första långa anfall i matchen direkt efter. Södertälje fick sitt fjärde powerplay med fyra minuter kvar ungefär och Västervik kvitterade i boxplay, efter ett väldigt svagt hemjobb. Sedan skulle SSK dra på sig sin första utvisningen under periodens slutminut. 1-1 speglade inte matchen efter två perioder men slutminuterna i andra var verkligen inte bra.

Tredjeperioden kändes ganska hafsig. Bägge lagen hade svårt att etablera spelet men jag tycker ändå SSK var det bättre laget även i denna period, även om man inte skapade målchanser lika regelbundet. Nio minuter in kom ledningsmålet. Linus Videll, som skapade väldigt mycket under matchen, tryckte enkelt in ledningsmålet efter en magisk assist från Daniel Norbe. Västervik hade ett powerplay drygt halvvägs in i tredje där SSK levde farligt men Nikita Tolopilo var mycket stabil. Annars stängde SSK matchen ganska bra och Daniel Norbe skickade pucken från eget mål in i den tomma buren med 1:16 kvar och fastställde slutresultatet, 1-3.

Upplevde att det fanns en bättre skärpa hos SSK i omgång två jämfört med fredagens premiär. Mer bestämdhet och uppspelen kändes mer noggranna samt genomtänkta.

Man skapade många lägen och förde matchen.
Kedjan med Viktor Liljegren, Filiph Engsund och Nikola Pasic är fortsatt väldigt bra och de har en fin kemi sinsemellan.
Fjärdekedjan med Jacob Dahlström, Jacob Bjerselius och Emil Alba gjorde en väldigt fin insats. De hittade varandra bra och hade några fina platsväxlingar i anfallszon.

Backarna presterade mycket bättre än i premiäromgången. Daniel Norbe och Albin Carlson var ledande ute på isen. De kommer bli betydelsefulla. Johan Ivarsson var oerhört lugn och trygg, känns som det även lyftde Ludvig Janssons spel. Tredje backparet med Viktor Lang och Henrik Malmström var väldigt stabila. Så ett stort steg i rätt riktning här, även om det fortsatt behövs en ersättare för Joseph Berger.

Förstakedjan med Linus Videll, Albert Sjöberg och Cole Cassels skapade många målchanser. Tror det finns mycket mer att hämta där men även de tycker jag gör en bättre insats än i fredags.

Spelet i egen zon känns stabilt, Nikita Tolopilo har gjort två bra insatser i målet inledningsvis. Man är täta i mittzon och många av motståndarnas skott kommer utifrån.

Dock är det inte perfekt.
Powerplay känns väldigt omständigt. Spelarna verkar ha svårt att hitta varandra och uppspelen ser ut att vara mycket på känsla och verkar inte ha så mycket tanke bakom sig. Sedan betyder det inte att så är fallet. Passningsspelet är väldigt dåligt och det drar ner pucktempot. Här finns det mycket förbättringspotential. Kanske även dags att ändra formationerna lite? Engsund som inlett piggt förtjänar kanske en chans i PP2, Alba tror jag skulle kunna göra det bra framför mål.

Tycker att även om vi för matchen och skapar lägen så är det inte allt för många riktigt hundraprocentiga lägen. Tror vi kan få ännu mer rörelse på motståndarnas försvar och hitta mer öppna ytor. Känns även som vi gjorde det lite för enkelt för Emil Kruse ibland och vann inte allt för många andrapuckar. Mer skymning och lite mer ”killer instinct”, som Videll själv var inne på i LT.

Fortsatt frågetecken även för kedjan med Anthony Luciani, Christopher Liljewall och Renars Krastenbergs. Står fast vid att denna kedja saknar någon som kan driva spelet. Tror det kan vara värt att pröva ett skifta på en ytter i den här kedjan och förstakedjan.

Överlag en stark insats och tre välförtjänta poäng. Såg bättre ut än vad det gjorde mot Östersund, mot dessutom bättre motstånd. På fredag väntar hemmapremiär mot Djurgården, ett lag som släppt till en hel del skott i skottsektorn och SSK är det laget som skapat mest avslut i skottsektorn. Hoppas det blir islossning. Biljetterna är slutsålda och det lär bli ett magiskt tryck med två stora klackar. Längtar. All press på DIF som förlorade hemma mot Kristianstad senast, bara att åka ut och njuta!