Lagbanner
Historien om EPA del II - Epa etablerar sig i Tre Kronor och ESV-kedjan bildas

Historien om EPA del II - Epa etablerar sig i Tre Kronor och ESV-kedjan bildas

Historien om Epa fortsätter med DEL II. Denna del sträcker sig fram till och ned VM i London 1950

Säsong 47-48
SSK börjar bra i seriespelet. Förlorar endast en match. Sedan kommer en seriefinal där norra gruppen möter den södra. Där vinner SSK över Hammarby. Efter det ett SM-Slutspel där SSK förlorar mot Matteuspojkarna i kvartsfinal. Jag känner inte till hur SM-slutspelet är uppbyggt men det är en märklig ordning där t ex Sirius dyker upp i SM-slutspelet fastän de inte varit med i varken division 1 norra eller södra.

Epa och Brand-Johan uttas till en landskamp mot Tjeckien i Prag. Epa får en revbensskada och får stå över returmatchen.
Det som senare kom att kallas ESV-kedjan bildas denna säsong och blir SSK:s andrakedja. Ganska snart blir de omnämnda i tidningsreferaten. Så här beskriver en tidning efter första seriematchen där SSK slår IFK Stockholm med 9-3.
”B-kedjan utgjordes i huvudsak av Göte Blomqvist, Stig Carlsson och Epa Johansson och den gick faktiskt bättre ihop under de två första perioderna. Epa var den tongivande med många vackra genombrott….”

I nästa match slår SSK Traneberg med 8-3 och pressen tycker:
”I trio nr två var Epa Johansson tydligen frisk från sin justering i Prag och ångade på värre, liksom Carlsson och Unge Blomqvist – kallad Vicke-Hallon- får Calle Aber och Co mycket glädje av.”
”Epa med nyreparerat revbensspjäll spelade utmärkt tillsammans med Stickan Carlson och Vicke Hallon Blomqvist.” ”Vicke-Hallon kunde emellertid tillsammans med Epa Johansson och Stig Carlsson öka med ett smart mål och Epa fortsatte med 6-1 genom ett kanonskott i vänstra nättaket.”


Senare på säsongen skriver svenska dagbladet efter en match mot Hammarby:
SvD 480214 ”Stig Carlsson bäste man. Tre mål av Epa Johansson.: ”B-trion i anfallet med Blomqvist, Stig Carlsson och Epa Johansson Spelade den vackraste ishockeyn. Stig Carlsson har utvecklats mycket och har framför allt blivit mera osjälvisk. Han är säkert vår bäste center just nu. Blomqvist visade gott gry och Epa Johansson hade verklig snärt i skotten.”

Så här börjar denna kedja formas som skall vara dominerande i många säsonger. Annars handlar mycket om vilka som skall uttas till OS i St Moritz. Några olika kombinationer skapas som får spela matcher. I dessa ingår bland annat Epa, Rolf-Eriksson-Hemlin, Stig Carlsson, Sven Thunman, Brand-Johan och Bigge Nilsson. Masen Jansson intervjuas och säger: ”Jag är ju Södertäljebo och skulle med förtjusning se t ex en kedja med Tjoffe Eriksson, Epa Johansson och Stig Carlsson. Den trion skulle inte Sverige behöva skämmas för, det lovar jag.” När uttagningen var klar så kom Stig Carlsson, Sven Thunman, Rolf Eriksson-Hemlin med till St Moritz där det väl gick sådär. Tre Kronor slutade 5:a och fick EM-brons.
För Epas del så var bedömningen att han var för liten och vek. Han hade ju också åkt på en del skador under säsongen. Till exempel mot Mora strax före jul. Så här kommenteras det av SSK:s lagledning: ”-Epa Johansson också skadad? – nej inte så farligt. Det var dock hans eget fel. Vi har sagt åt honom att han inte får ställa sig i vägen så där oförsiktigt. Han är för liten till sådana saker!
Med sitt tekniska spel behöver han inte heller använda de så populära bröstvärmarna.”
Han hade också en låg åkstil vilket gjorde honom sårbar.

Julhelgerna blev intensiva för Epa och SSK. De spelade först mot Västerås 471226 (vinst 5-2) sedan AIK 471230 (vinst 5-2), därefter spelar han en landskamp mot Racing club De Paris 480101 (förlust 2-8), 480102 mot AIK (förlust 7-2) och sedan mot Mora 480104 (vinst 5-0). Efter matchen åkte SSK direkt över till Finland med båt. Så här skrev Epa i ett vykort hem: ”Sjöresan var hopplös. Det gungade hela tiden.” (Finlandsfärjorna var nog lite enklare än idag.) och på kvällen spelade SSK mot finska landslaget och förlorade med 5-4. De två övriga matcherna i Finland mot klubblag vann SSK.

När OS i St Moritz var över gästade det kanadensiska laget Stockholm för två matcher 12 och 14 mars 1948. Laget hade det kreativa namnet Ottawa Royal Canadians Air Force Flyers och var olympiska mästare. Efter OS kommer Kanadas lag till Stockholm för ett landskampsutbyte och fem SSK:are blir uttagna (Brand-Johan, Sven Thunman, Rolf Eriksson-Hemlin, Stig Carlsson och Epa Johansson). Det var första gången Tre kronor spelade med 15 spelare. Dvs tre kedjor. En av kedjorna var en ren SSK kedja. En av kedjorna var en SSK kedja.
DN 480313: Kanadensarna i gungning mot Sverige Ödesdiger backutvisning vid 1-1 gav förlust 2-3. ”I andra perioden såg det lovande ut för Sverige när Kanadabacken Forbes visades ut och vår Södertäljekedja var inne. Men både Stig Carlssons och Epa Johanssons skott hade oturen att vissla millimeterna förbi.” ”Epa Johansson trakterades sedan med en våldsam kanadensisk spark, en händelse som tydligen gick förbi domaren, som blåste av först en stund senare då, det visade sig att Epa inte kunde resa sig för egen maskin, Där hade en utvisning givetvis bort förekomma.” ”...Epa arbetade utmärkt så länge han var med.” ”Epa haltade rätt svårt på fredagskvällen efter smällen mot Kanada, men man räknar att han skall bli spelklar.”
Den andra matchen två dagar senare slutade 5-5. Intressant är hur man belönade spelarna under 40-talet. Som tack för insatsen fick de ett diplom av Svenska Ishockeyförbundet samt en plakett från Dagens Nyheter. Det var ofta som spelarna kom hem med plaketter, pokaler och vaser mm. Några ersättning fick de inte utan möjligen ett traktamente när de var utomlands.


Träningsmöjligheterna var inte de bästa inför varje säsong. Södertälje hade ingen konstfrusen isbana förrän hösten 1955 då isbanan invigdes. Den som sedermera kom att kallas Månskensrinken. Innan dess spelades matcherna på Södertälje IP. En timme i veckan fick SSK tillgång till istid på stadion och då åkte de upp till Stockholm efter jobbet. En viss barmarksträning skedde men mest som konditionsträning. På bifogad bild nedan så syns Sven Thunman och Epa. Den är nog mest symbolisk gissar jag. Det kan möjligen handla om skotträning. Dragskott i så fall eftersom slagskotten kom först 10 år senare. Sven Thunman och Epa Johansson står på den plan som spolades för matcherna under vintern.

SSK åkte på turné i Europa och spelade matcher mot europeiska klubblag men också en del matcher mot olika landslag. En sådan turné kunde vara en vecka och spelarna fick ta ledigt från jobbet. De fick möjligen ett traktamente men det var nog inte så fett för dom. Ishockey på den tiden var en fritidssysselsättning. De flesta spelarna var typiska arbetargrabbar och i truppen kunde dessa yrken återfinnas brandman, slipare, murare, industriarbetare, vaktmästare, verktygsarbetare, byggnadsarbetare. De flesta hade troligen enbart folkskola. Det måste ändå vara spännande att komma ut i efterkrigseuropa och se både alper och vacker arkitektur även om de säkert fick se en del elände. De bodde också ofta på ganska fina hotell. Jag har kunnat spåra en del via klistermärken och på plats se en del av dessa hotell.

Årets turné går till Tjeckoslovakien i november där man spelar matcher i Ostrawa, Bratislava, Brno, Prag, och en extramatch i Pardubice. Alltså fem matcher på sju dagar. Det blev tre vinster, en oavgjord, och en förlust. Med sig hem hade de ofta vackra glas och vaser från Tjeckoslovakien som är kända för Böhmiska kristall.
Seriespelet och slutspelet präglas av att det skulle bli VM i Stockholm och SM blev därför inställt. SSK spelade i norra divisionen och kom tvåa efter Gävle Godtemplare.
För att illustrera hur det kunde vara i seriespelet så hände det ibland att de åkte på bortamatcher längre bort och passade på att spela två dagar i rad som t ex när det blev en liten helgturné till Dalarna med match mot Leksand på lördagen och match mot Mora på söndagen. Man kan föreställa sig att de packar in laget inklusive utrustning i en 40-talsbuss och kör mot Dalarna. Alternativet var ju att släpa alltihop med tåg. Den första matchen var mot Leksand där SSK förlorade.
DN 481219  "Sensation i Dalom Södertälje slaget två mål av Åke Lassas. ”… först i den 8:e minuten kunde Epa efter kalabalik framför målburen spräcka nollan.” ”I andra perioden satte gästerna tydligen till alla klutar och gång efter annan fick Allard ingripa. Särskilt Stig Carlsson och Tjoffe och Epa lät publiken ett vackert och ögonfärgnande samspel.”
Vid detta tillfälle var det en klok Leksing (det finns sådana) som tog autografer på hela laget som sedermera dök upp på Tradera. Detta är unikt att få hela laget samtidigt. Och här finns alla storheter från 40-talet. Inklusive ledaren Masen Jansson.

I Mora dagen därpå gick det bättre. SSK vann med 4-1. Här kan man fråga sig under vilka förhållanden de får spela och hur rinkarna var. Moras rink ligger insprängt mellan husen och ser ut att sakna omklädningsrum då det finns en bild där spelarna är ombytta och på väg mot rinken.


Så här såg det ut i Karlskoga några år tidigare. Dom har en betydligt bättre ishall idag. Bilden nedan.

Till VM i Stockholm uttogs fem SSK:are. Brand Johan, Sven Thunman, Stig Carlsson, Epa Johansson och Rolf Eriksson-Hemlin. Tre kronor åkte på träningsläger i Rättvik och VM började bra för Sveriges del. Paret Stig Carlsson – Epa berömdes mycket men en del småskador hos bland annat Epa gjorde att det blev lite ojämnt. Detta VM anses vara ishockeyns genombrott i Sverige. Stockholm stadion kunde ta 12500 åskådare, men det kom 14 000 så det blev lite tumult då publiken trängde sig in. Som kuriosa kan nämnas att Epa blev uppmärksammad av den blivande kungen (Gustav VI Adolf). Han var då kronprins och inbjuden att sitta i DN:s pressbås. Enligt DN sa han följande:
DN 490218 kronprinsen på DN-bänk ”Den där Epa Johansson tyckte jag inte riktigt gjorde rätt för namnet. Han var väl inte så billig som EPA-namnet skall påskina.”
Tre Kronor kom på 4:e plats och fick EM-silver. Fyra SSK:are finns med i årets tiobästalista som röstades fram av 15 experter. Stig Carlsson 2:a, Sven Thunman 3:a, Brand Johan 5:a och Epa Johansson 6:a.


Landslagssäsongen avslutas med att Tre kronor åker till Prag för en dubbellandskamp i mitten av mars. Från SSK deltar Brand-Johan, Sven Thunman, Stickan Carlsson och Epa Johansson. De möter de nyblivna världsmästarna och spelar två matcher, en oavgjord och en förlust. I samband med Pragbesöket blir de inbjudna till svenska ambassaden.

Ovan en mycket vanlig bild från den tiden. Ett lag som åker på turné börjar med att ta en bild utanför flygplanet. Bilden till nedan är samma personer men omklädda. Och på den tredje bilden samma spelare men finklädda ihop med ambassadören.
Den svenska ambassaden är en palatsliknande byggnad som ligger oerhört vackert på Lillsidan i närheten av Pragborgen med utsikt över staden. Sverige hyrde en del av byggnaden av en gammal äldre dam vars man fördes bort och mördades av nazisterna. Hon blev med tiden gammal och ambassadpersonalen skötte om henne under hennes sista år i livet. (Likt hemtjänst.) När hon dog testamenterade hon halva palatset till svenska staten och resten köptes ut från dödsboet.
Min pappa sa ofta att jag måste åka till Prag då det var en så vacker stad. Det har jag gjort många gånger och vid ett tillfälle tog jag med mig en fotokopia på ambassadbilden och besökte ambassaden med frågan. ”Är denna bild tagen på nuvarande ambassad?” Ja det var den. De blev intresserade och ville ha den. Jag lovade att skicka den digitalt när jag kom hem. De tyckte det var roligt då det några veckor senare skulle vara VM i ishockey i Prag. (Början av maj 2015) Jag skickade bilden och dagen därpå fick jag en inbjudan från ambassadören. Tre Kronor var inbjudna på en buffélunch till ambassaden och jag var välkommen att delta. Jag åkte givetvis ner och fick träffa hela laget inklusive ledning. Det tas en bild där jag visar Per Mårts pappas guldmedalj från VM 1953. Han gissar att det var Moskva 1957. Det är fascinerande att far och son har stått med olika upplagor av Tre kronor i samma rum på den svenska ambassaden i Prag. Cirkeln är sluten som en ledare sa. Jag fick för övrigt en fribiljett till matchen mot Kanada dagen därpå.

Säsongen 49-50 Epa är nu etablerad i Tre Kronor
I början av säsongen, närmare bestämt i slutet av november möter Tre Kronor ett kanadensiskt lag. SSK har sex spelare med. Här gör ESV-kedjan sin första landskamp. Det var vanligt att det kom klubblag från England och Kanada för att möta Tre Kronor. Ofta i dubbellandskamp men ibland fick också SSK möta dessa lag. I detta fall var det Hull Volents som Tre kronor mötte och det blev två oavgjorda matcher. Andra lag som Tre kronor mötte de närmaste åren var till exempel Nottingham Panters, Streatham IHC,  Wembley Lions, Hurringay Racers och Lethbridge Maple Leafs.


Seriespelets upplägg har jag svårt förstå. På de uppgifter jag kan få fram så är det div 1 norra och div 1 södra. Sedan möter segrarna i norra och södra i något som kallas seriefinal. SSK vann första matchen på hemmaplan med 3-2. DN: Södertälje tog första finalronden ”Att Stig Carlsson är landets för närvarande mest effektiva center – om inte alla tiders – är inget att diskutera om, att terriern Epa Johansson är en typisk matchvinnare är även klart, …”

S
SK vann även andra matchen på bortaplan med 3-2. DN 500216 Södertälje seriemästare inför 7 000 Epas stjärnmål avgjorde ”En upplugnande spelare i stil med Södertäljes Epa Johansson hade en kväll som denna blivit Hammarbys matchvinnare om han bytt klubbdräkt. I all söderpress ordnade han ett riktigt stjärnmål i början av sista omgångens andra period och gjorde 3-1” ”Lagen hade inte mer än byta planhalva förrän Epa Johansson kom med för Södertälje förlösande 3-1 före vilket han även hann med att runda målvakten. Kvällens soloprestation.” ”Epa var den här gången kvällens segerorganisatör.”

Efter det vidtar en ny serie där SSK möter Mora, som inte spelat i division 1 denna säsong, i en kvartsfinalmatch. SSK förlorar med 4-0 och förklaringen enligt tidningarna är att SSK var tröttkörda efter Hammarbymatcherna.
Seriesystemet har alltså först två divisioner och sedan ett finalspel mellan segrarna i divisionerna och till sist en ny utslagsserie där nya lag dyker upp.
ESV kedjan är framgångsrik i Seriespelet och gör merparten av SSK:s mål, vilket de även gjort säsongen innan. De får sin första chans i Tre Kronor mot Hull Volents ovan. Tre Kronor hade denna säsong anlitat en kanadensisk tränare, Frank Trottier, som experimenterade lite med kedjorna inför VM i London. Men fastnade för att ESV-kedjan skulle med till London.

VM i London
Till VM i London uttogs sju SSK:are. Brand Johan, Sven Thunman, Börje Löfgren, Vicke Hallon Blomkvist, Stig Carlsson, Epa Johansson och Rolf Eriksson-Hemlin. Avfärden går från Bromma med den tidstypiska bilden med hela laget på flygplanstrappan. Notera skylten där det står att SAS-planet skall mellanlanda i Göteborg. Detta foto finns också i Brunnhages idrottsbok för 1951. Innan avfärd hade spelarna utrustats med nya kostymer med ett rejält klubbmärke. Som blev säkert blev bortsprättat vid hemkomsten.

Vm började bra för Tre kronors del med att vinna mot USA.
DN 500314 Amerika en munsbit för Sverige i VM-hockey premiären. "Sverige fick en flygande start i VM i Ishockey genom att besegra USA med 8-3 med periodsiffrorna  5-2, 0-0. 3-1 inför 5 000 jublande åskådare på Wembley. De höll på att ta ner taket när Epa Johansson gjorde dagens bravurmål. Det var den sjunde svenska i ordningen då han som en svala stack genom hela det amerikanska laget och nätade, trots att Sverige vid tillfället i fråga hade ”odygdspåsen” Vicke hallon” Blomqvist utvisad och alltså spelade med decimerad styrka. ” ”Våra bägge ordinarie kedjor gick annars bra med den flitige Epa Johansson som bäste forward för dagen.” ”Minuten efter skickade Stickan Carlsson fram klubbkamraten Epa Johansson med en av sin patentstickare och Epa Johansson serverade en behärskad ispuck under magen på den fete USA-målvakten, 2-0. " (Får man skriva den fete USA-målvakten??)
Tre Kronor vinner sedan över Nederländerna men några dagar senare förlorar man mot USA, som man nyss slog, och förlusterna fortsätter. Tränaren Frank Trottier får sparken mitt under turneringen. (En modern lösning som inte gick då heller) Det börjar ryktas om att svenskarna lider hotelldöden. Men detta avvisas. DN 500319 Svenska VM-formen mot botten England vann med 5-4 Den svenska VM-formen i London - 4-5 matchen mot England - närmar sig nu snabbt botten, vad nu det kan bero på. Den personliga skötsamheten är det i varje fall inget att klaga på. Grabbarna somnar som snälla barn genast efter matcherna på kvällarna.”
Den troliga förklaringen anses vara att matcherna spelades i inomhushallar och spelarna var inte vana vid värmen och blev trötta. Tre Kronor slutade först på 5:e plats men fick EM-brons. Som tröst kan konstateras att fem SSK:are återfanns på experternas tio i topplista. Brand Johan 2:a, Sven Thunman 4:a, Epa Johansson 5:a, Stig Carlsson 7:a, Börje Löfgren 10:a.  

Klicka på länken nedan för att komma till Del III
-Historien om EPA Del III - Toppåren

Rolf Johansson2024-01-31 13:00:00

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar