Lagbanner
Ett fortsatt ineffektivt SSK stängde ner Björklöven totalt
Fotomontage: Janne Willman

Ett fortsatt ineffektivt SSK stängde ner Björklöven totalt

Efter en undermålig insats hemma mot Almtuna i onsdags väntade Björklöven hemma under fredagen. Det var dominans från nedsläpp och SSK borde ha stängt matchen redan i den första perioden.

Södertäljes första period var otroligt bra.
Man stängde mittzonen helt och Björklöven som försökte satsa mycket på spelvändningar lyckades inte ta sig igenom med fart en enda gång kändes det som. Det i sin tur gör det såklart mycket lättare att ställa upp organiserat i försvarszon. 

Man lyckades även få bra rörlighet i anfallszon där man spenderade majoriteten av perioden. Efter mängder med chanser skulle Emil Alba göra mål från i princip ingen vinkel alls med 1:30 kvar av perioden. SSK avlossade 20 skott på mål, ineffektiviteten är ganska talande.

Andra perioden var jämnare. Med längre till båset är det svårare att ställa upp lika snabbt och tajt i mittzon, vilket gjorde det lite lättare för Björklöven att transportera pucken med fart. Man försvarade sig dock bra ändå. Det blev ett jätteläge för Björklöven i sektorn men Mikita Talapila svarade för en fantastisk dubbelräddning.

Under slutet av perioden hade SSK flera powerplay och det känns lite för omständigt. Väldigt mycket verkar göras på känsla och formationerna klaffar inte riktigt. Renar Krastenbergs gjorde faktiskt en ganska bra match, i alla fall jämfört med hans senaste två insatser mot Östersund och Almtuna. Han lade ner ett hårt jobb över hela banan och var stark på pucken men vi måste börja inse att han inte kommer bli den där poängspelaren som han är värvad för att vara. Att han fortsatt spelar i samma omgivning fem mot fem när vi för stunden har tolv forwards tillgängliga… Visst. Även om jag inte riktigt köper det. Däremot kan man inte få chanser i första PP-enheten hur många gånger som helst utan att leverera. Min förhoppning är att den nye forwarden Patrick Newell tar den platsen när arbetstillståndet är klart men innan det kan man ge någon annan chansen. Varför inte ge Alex Ciernik möjligheten att visa upp sig från sin bästa sida i powerplay?

Man borde kanske även se över hur man ställer upp med nuvarande spelare. Exempelvis: Linus Videll är den i laget med högst hockey-IQ. Hade gärna sett honom i ”bumper” position i PP istället för att vara skytt med klubban utåt. Albert Sjöberg som just nu står i bumper position tycker jag i sin tur bör vara skytt istället vid den vänstra tekningscirkeln.

Nåja, även om det inte såg så bra ut gällande powerplay i andra så inledde SSK tredjeperioden med ungefär 1:30 i spel i numerärt överläge.
Det var helt klart matchens bästa PP-försök från SSK och det var väldigt nära flera gånger om. Man fick även momentum av det och hade några minuter i inledningen när man tryckte på ordentligt, bland annat hade Viktor Liljegren ett skott i stolpen. Dock utnyttjade man inte det och i takt med att tiden började löpa ut hade Björklöven mer och mer puck. Däremot stängde SSK matchen exemplariskt och förutom ett svettigt boxplay kändes det väldigt stabilt. Med 22.7 sekunder kvar stängde Johan Ivarsson butiken helt när han skickade in 2-0 pucken från egen zon in i den tomma buren.

Johan Ivarsson var för övrigt bäst på planen. Rejäl i närkamperna, skridskostark, läser spelet utmärkt, intelligent och har även ett fint rörelsemönster i anfallszon. Det där målet hade han jobbat sig till, han har haft lite stolpe ut. 

Backuppsättningen är absolut topp i ligan. Samtliga backpar är hur trygga som helst på isen.

Magnus Bogren och Mattias Zackrisson får inte beröm nog heller för det grundspel man har satt. Hur laget stänger ner i egen zon samt mittzon, hur man vänder spelet snabbt och rörelsemönstret i anfallszon är väldigt bra. Man ser varför SSK har en så fin underliggande statistik. Mikita Talapila är även mycket tryggare i år med ett bättre försvarsspel framför sig.

Det som är oroväckande är ineffektivteten. Att importerna inte fallit väl ut märks, tyvärr. Förhoppningsvis faller värvningen av Patrick Newell väl ut. Även då känns det dock som att det behövs en poängspelare till. Då skulle det kanske finnas tillräckligt med individuell skicklighet för att ta vara på chanserna och även höja powerplay ett snäpp.

SSK verkar dock ha andra planer och enligt Expressen vill man köpa loss centern Hampus Harlestam från Almtuna. Vet inte riktigt varför vi känner ett behov av att ta in en till tvåvägscenter? Vi har en stabil centerlinje nu, Linus Videll kan vikariera som center och Lucas Carlsson kommer förhoppningsvis in i laget om några veckor. 

Hampus Harlestam är duktig men jag känner inte riktigt att det är den spelartypen det här laget saknar. Utan snarare känner jag behov av två naturliga målskyttar. Aja, det är väl bra att man inte håller med om allt, då hade man själv kunnat hålla på och det hade gått käpprätt åt Linköping.

En stark insats rakt igenom mot Björklöven.
Nu väntar Almtuna borta på onsdag, förväntar mig ett revanschsuget SSK. På fredag är det Tingsryd hemma, det är bara införskaffa biljett redan nu. Vi behöver bli fler i publiken mot de sämre lagen.

Tack till alla supportrar som var på plats och förgyllde kvällen, även om publiksiffran inte var godkänd.

Om ni gillade tifot får ni gärna överväga att swisha en slant till Supporterklubben, just nu planeras bortaresor för matcherna i mellandagarna och det kostar. Swishnumer: 123-036 38 12.

Om ni hör en sång…

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-11-19 12:13:23
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar