Lagbanner
Gunnarsson: En tystnad som oroar - vad tyder på förändring?
Fotomontage: Janne Willman.

Gunnarsson: En tystnad som oroar - vad tyder på förändring?

En av de sämre säsongerna i klubbens historia är till ända. I skrivande stund har det passerat sju dagar sedan Gustav Willman Borviks förlösande avgörande i den femte perioden borta mot Troja/Ljungby. Nu måste varenda position i föreningen rannsakas men varför ska vi lita på att kompetensen finns?

Sedan SSK gjorde en tränarrockad och jag började inse vilka spelare som skulle ha i uppgift att ta säsongen 2021/2022 i hamn skiftade mitt fokus. Krisrubriker skulle inte hjälpa laget där och då. Höll fanan högt, trodde på grabbarna och befann mig på plats i varenda play out match. Efter många om och men löste killarna ett HockeyAllsvenskt kontrakt åt föreningen för säsongen 2022/2023. Gott så. Det var värt att bita ihop men nu vill jag och alla andra supportrar ha en förklaring till varför vi ständigt misslyckas med föreningens ansikte utåt, vi vill veta varför vi ska ta “topp-3 satsningen” för kommande säsong seriöst och varför vi ska ha förtroende för människor som tog det ena märkliga beslutet efter det andra under tolv månaders tid?

Nej, jag vet att allt inom klubben inte är helt åt Linköping. Framsteg har gjorts på bland annat juniorsidan och inom damverksamheten - det finns dock utvecklingspotential även där.
Det tar vi en annan gång. Faktum kvarstår: Gång på gång misslyckas klubben med det allra viktigaste - att skapa framgång på herrsidan.
Att vi inte sedan säsongen 2012/2013 på allvar kunnat hota om en plats i Sveriges högsta division (då räckte ändå laget inte till på långa vägar i kvalserien) säger en del.
Det fanns möjligheter i fjol  med hjälp av NHL-doping i början men ändå var man inte nära i slutspelet. Möjligheterna för att bygga vidare på det var däremot enorma men istället fallerade man totalt. Det i kombination med en kommunikation från klubben som stundtals varit obefintlig och som stundtals talat ett annat språk än supportrarnas har gjort denna säsong något oerhört frustrerande. Konsultkänslan måste bort…

Nåja, det jag försöker säga är att detta är ohållbart.
Den här gången klarade vi oss med nöd och näppe men om vi inte lär oss av våra misstag kommer klubben sakta dö.
Supportrar tappar tålamodet efter år av misskötsel, under en del matcher var den faktiska publiksiffran skrämmande låg och det är förståeligt.
Framförallt så hamnar vi i HockeyEttan förr eller senare om vi går i samma fotspår, vi kanske skulle få uppleva ett avancemang relativt fort men fortsätter samma misstag ske efter det i HockeyAllsvenskan så kommer HockeyEttan och knackar på dörren igen.
Förr eller senare fastnar man där och då är Sveriges äldsta elitförening inom hockeyn ett minne blott.

Anders Eldebrinks intervju med LT berörde.
Att han avgår är rätt, hans tid är ute och hans tid som tillförordnad sportchef får ej ses som godkänt. Man vet dock att detta är en man som brinner för klubben, som vill att den ska må bra. Därför gjorde han även väldigt tydligt att han är självkritisk, han lämnar sina uppdrag för han tror att det är det bästa för klubben.
Vilka andra har uttryckt självkritik på liknande sätt?

Valberedningen, med Anders Taberman i spetsen, har satt styrelsen i bra många år nu men med vilka resultat? Varför skulle de kunna göra ett bättre arbete nu?
Hur stor influens har medlemmarna över vilka namn som dyker upp?
Vad har han för kriterier när han ska sätta samman en styrelse?
Hur tycker han att han har skött sitt uppdrag?
Gissar på att han tycker det gått bra, med tanke på att han har fortsatt.

SSK prioriterar just nu att ge herrlaget en sportchef och tränare inför säsongen 2022/2023.
Viktigt, absolut. Även om jag kanske tycker de anställda just nu inte borde vara speciellt engagerade i tränarfrågan, utan lämna över det helt och hållet till näste sportchef.

Felen i denna klubb är dock så mycket större än en enskild position.
Emil Georgsson har de senaste åren varit HockeyAllsvenskans bästa sportchef, en rekrytering jag hade älskat, hade det dock inte varit naivt att tro att han ensam ska frälsa föreningen?

Mycket har brustit. Allt ifrån kommunikationsavdelning, fystränare, målvaktstränare, klubbdirektör, styrelse och valberedning behöver en rejäl analys med felsökningar.
Problemet med det; Finns kompetensen inom föreningen?

Klubben har bestämt sig för att sikta högt nästa säsong.
Okej, fint men det har vi hört förut. Ni måste visa oss varför ord ska bli till handling den här gången. Varför ska vi ha förtroende för er?
Om man inte har något svar är det bättre att avgå.

Mora och Västerås har gått ut med föredömliga analyser om deras respektive säsong, Djurgården har flaggat för något liknande.
Kommer något liknande från SSK? Ingen aning.
Pratas om en “intern haverikommission” men kommer vi få ta del av den?
Varför använder klubben inte sina egna kanaler för att gå ut med sådant för övrigt?
Varför får vi den informationen via SR?
Varför får vi information om Dennis Bozic nya roll via LT?

Ni kanske har planer för att komma ut med något längre och utförligt?
Säg det då i så fall! Direkt när säsongen är över.
Har gått en vecka och jag är redan orolig för att vi inte har lärt oss något.

En ruskig lättnad nere i Ljungby i onsdags men tystnaden sedan dess oroar mig.
Vad tyder på förändring överhuvudtaget?

Adam Gunnarssonadamgun345@outlook.com@adamgunnarsson42022-04-06 15:49:44
Author

Fler artiklar om Södertälje

Gunnarsson: En styrka att ta poäng när allt inte klaffar